0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăAVAS vrea sa dizolve Hidroelectrica

AVAS vrea sa dizolve Hidroelectrica

» Agentia statului pentru privatizare pune la cale preluarea Hidroelectrica de la Ministerul Economiei si Finantelor pentru a o ingloba apoi in structura companiei Electrica.

» Compania nationala energetica e o aberatie, spun sindicatele Hidroelectrica.

» Conglomeratul ar sfida Europa, Banca Mondiala, ar domina si bloca piata de energie, care va fi netransparenta.

Agentia pentru privatizare a initiat ieri un proiect prin care va prelua intregral Hidroelectrica de la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), pentru a o ingloba apoi in structura companiei Electrica. Miscarea are directa legatura cu o controversata intentie a actualei puteri de a crea o companie nationala de energie, pe care sa o listeze apoi gradual la Bursa si despre care initiatorii cred ca ar putea deveni un actor important in regiune. Reprezentantii AVAS nu admit ca scopul inghitirii companiei care produce o treime din energia electrica a Romaniei de catre Electrica ar fi crearea colosului energetic national. "Preluam hidrocentralele pentru a putea privatiza compania, conform recomandarilor Bruxelles-ului, nu neaparat pentru a crea compania nationala", spun reprezentantii AVAS.

Cu ochii pe ICEMENERG
De altfel, in acest moment nu exista o structura clara a componentei companiei, spun surse familiare cu afacerea.
Pentru liderii sindicali din Hidroelectrica insa, scopul este evident: crearea unei companii energetice integrate, pe care, de altfel, o considera o aberatie. Intr-o scrisoare de protest transmisa ieri premierului Calin Popescu Tariceanu, salariatii din Hidroelectrica avertizeaza ca sunt incalcate principiile pietei de energie privind separarea activitatilor, reglementarea eficienta si transparenta.

De altfel, intregul proces de creare a asa-numitei companii nationale este perfect opac, iar singurele informatii – contradictorii – au fost strecurate in discursurile ministrului Economiei, Varujan Vosganian, si in cele ale sefului agentiei de privatizare, Teodor Atanasiu. Totusi, surse familiare cu intentiile guvernantilor spun ca noul colos se va sprijini pe scheletul Electrica si ar putea prelua complexurile energetice Turceni si Rovinari, precum si, din partea Electrica, cele trei filiale Electrica de distributie, alte trei filiale Electrica de furnizare si filiala de service, Electrica Serv. La care se adauga Hidroelectrica si, spun sursele citate, probabil institutul de crecetare ICEMENERG, aflat pentru moment in patrimoniul Transelectrica.

UE se indreapta in alta directie
Desi autoritatile evita acum sa dea lamuriri in chestiunea colosului energetic, usor-usor se incearca transferul lor sub palaria larga a companiei Electrica. Guvernantii au ratat si termenul-limita pana la care declarau ca vor trimite o informare catre Bruxelles. "Nu s-a primit nimic la Bruxelles si este aproape imposibil sa se accepte aici o asemenea idee care este contrara atat strategiei Uniunii, cat si angajamentelor pe care Romania si le-a asumat la aderare", spune europarlamentarul Dragos David. "Lucrurile se indreapta in alta directie, a unei piete comune", a spus analistul Aurelian Dochia, care spune ca marile companii energetice franceze sau italiene au alta poveste, pe care Europa n-o agreeaza.

Resuscitarea CONEL
Analistii avertizeaza ca Romania a mai avut o asemenea companie-mamut, care s-a dovedit a fi un esec de proportii, CONEL, pe care a desfiintat-o. In plus, s-ar crea o structura care ar controla 40% din energia tarii. "Am renuntat la CONEL pentru simplul motiv ca nu mergea bine, nu vad ce s-ar schimba. Compania ar avea o pozitie dominanta in piata enrgetica si, daca as fi convins ca e buna, as spune ca ar trebui sa ne luptam cu Bruxelles-ul, dar nu sunt. Conglomeratul va controla si va dicta conditiile pietei, va fi o structura inevitabil politizata, ar bloca piata energiei, care n-ar fi eficienta si transparenta. Nu stiu cum ar mai functiona OPCOM – bursa energiei", avertizeaza Dochia. Electrica are un capital de 2,027 miliarde lei (549 milioane de euro) si si-a estimat un profit brut, inainte de impozitare, de 93,5 milioane de lei pentru 2007. Compania spera sa obtina un profit de 1,29 miliarde lei in 2008, ne-au declarat oficialii Electrica.

Comparatia cu CEZ e inselatoare
Chiar daca Guvernul va sfida CE si va crea conglomeratul energetic, Electrica nu va prinde din urma marile grupuri energetice. Spre comparatie, grupul francez EDF avea, in semestrul I din 2007, potrivit Financial Times, o valoare de piata de 152 miliarde euro, iar italienii de la ENEL vreo 66 miliarde euro. Compania ceha CEZ, care este data ca exemplu de Vosganian, avea o capitalizare de 26,4 miliarde euro.

"Ideea ca vom ajunge din urma CEZ este inselatoare", spune Dochia.
O consecinta a incapatanarii cu care este mentinut in viata acest proiect care ar incalca tratatul de aderare este blocarea privatizarii companiilor din energie, ca atare, lipsa investitiilor in domeniu si chiar inghetarea Fondului Proprietatea, caruia i s-au dat pachete de actiuni la companii care trebuiau listate de mult la Bursa.
Se va crea o structura birocratica, politizata, fara mare putere comerciala pentru a intra in competitie cu greii europeni, deoarece economia Romaniei nu este suficient de puternica pentru asta, spun analistii, care adauga ca singura sansa pentru a conta in cartile mari ale energiei europene ar fi fost un conglomerat creat pe scheletul Petrom. Aceasta sansa a fost ratata de dragul aderarii. Banca Mondiala avertiza recent ca proiectul este neviabil.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă