4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă10 ponturi pentru a economisi pe timp de criză

10 ponturi pentru a economisi pe timp de criză

Salariul ţi s-a redus cu 25%, părinţii îţi cer sprijin financiar, nu mai faci faţă cheltuielilor de zi cu zi.  Este momentul să iei măsuri. Pune pe hârtie toate veniturile şi fă-ţi o planificare riguroasă a cheltuielilor. Următorul pas este să încerci să faci ceva economii.

1. Taie din valoarea facturilor.

Înlocuieşte becurile din casă cu unele economice. Controlează întreaga instalaţie de apă, pentru a elimina orice risipă. Vestea bună cum că iarna ar putea fi una blândă te-ar putea ajuta să faci economii cu costul încălzirii apartamentului. Verifică abonamentele telefonice. Aproape fiecare familie are cel puţin un abonament telefonic la care ar putea renunţa. Faceţi un calcul al minutelor consumate la telefon şi optaţi pentru o variantă de abonament mai ieftină.

2. Renunţă la vicii.

Dacă fumezi un pachet de ţigări în fiecare zi şi reuşeşti să te laşi, vei pune deoparte 300 de lei în fiecare lună. Taie din cheltuielile pe alcool şi renunţă la jocurile de noroc.

3. Mută-te la părinţi sau cu prietenii.

Dacă eşti singur şi stai cu chirie, soluţia este să te muţi cu părinţii sau să cauţi o locuinţă mai mare pe care să o împarţi cu prietenii. Chiria va fi mai mică, prin împărţirea cheltuielilor.

4. Atenţie la cardurile de credit.

Cardul de credit te poate ajuta să ieşi din impas, însă doar pentru o perioadă scurtă. Dacă nu restitui suma împrumutată până la finalul perioadei de graţie, te vei pomeni cu costuri foarte ridicate. Ai grijă să restitui suma împrumutată înaintea expirării perioadei de graţie.

5. Nu scoate bani de la bancomat.

Dacă vei plăti cumpărăturile cu cardul, vei economisi comisionul de retragere de la bancomat. Chiar dacă este vorba de doar câţiva lei, pe o perioada mai lungă suma nu este de neglijat. În plus, în unele cazuri bancile plătesc dobânda pentru sumele păstrate pe card.

6. Cumpără de la magazinele producătorilor sau de la cele tip discount.

Fă-ţi o listă de cumpărături şi încearcă să nu pui în coş nimic din ce nu-ţi este strict necesar. Orice vizită la un hipermarket se lasă cu cheltuieli neprevăzute şi de cele mai multe ori se depăşeşte bugetul alocat cumpărăturilor. Evită să achiziţionezi produse de marcă. Magazinele producătorilor oferă marfă de calitate şi la preţuri mai mici, deoarece s-a evitat în procesul comercial cel puţin un intermediar. Cumpără de la magazinele din faţa blocului doar în cazuri de forţă majoră.

7. Caută ofertele şi promoţiile.

Un produs de calitate poate fi achiziţionat mai ieftin în perioada de reduceri. Poţi realiza economii importante.

8. Renunţă sau redu din numărul de ieşiri la bere cu prietenii.

Vei fi uimit ce economii poţi face. Întâlnirile pot fi organizate pe rând, la domiciliul fiecăruia din prieteni.

9. Mergi pe jos sau cu transportul în comun.

Lasă maşina personală acasă sau împarte costurile cu benzina cu un coleg de serviciu care locuieşte în aceeaşi zonă cu tine. Abonamentul la transportul în comun costă mult mai puţin decât plinul de benzină.

10. Mănâncă la serviciu din pacheţelul de acasă.

Economii importante vei face daca îţi vei pregăti un pacheţel de mâncare de acasă şi vei evita să îţi mai cumperi sandvişuri de la magazinul din colţ. Dacă în fiecare zi obişnuieşti să cheltui în medie 10 lei pe mâncarea cumpărată la serviciu, economiile făcute lunar vor fi de 200 de lei.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă