13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Costul orar al forţei de muncă a stagnat în ultimul trimestru din...

Costul orar al forţei de muncă a stagnat în ultimul trimestru din 2013

 Costul orar al forţei de muncă ajustat în funcţie de numărul zilelor lucrătoare a înregistrat în trimestrul 4 al anului trecut o rată de creştere de 0,07% faţă de trimestrul precedent şi de 3,19% comparativ cu ultimele trei luni din 2012, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Mediafax.

În formă brută variaţia indicatorilor a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,07%, respectiv 3,17%).

Faţă de trimestrul III 2013, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (6,57%), tranzacţii imobiliare (4,1%) şi intermedieri financiare şi asigurări (3,72%).

“Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în învăţământ (-13,81%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar), industria extractivă (-7,33%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,43%)”, se arată într-un comunicat al INS.

În trimestrul IV 2013, creşterea salariilor faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a fost de 0,08%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,05%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 0,07%, respectiv 0,04%.

Trimestrul IV 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă în formă ajustată se observă în alte activităţi de servicii (9,02%), administraţie publică (6,84%) ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice şi tranzacţii imobiliare (6,49%). O uşoară scădere s-a înregistrat doar în comerţ (-0,17%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,18%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 3,17%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 3,19%, respectiv 3,17%.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă