14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Ajutoare de 2.500 de euro pentru disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii

Ajutoare de 2.500 de euro pentru disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii

Cei aproape 800 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi de la combinatul Mechel Câmpia Turzii, începând cu luna iunie, ar putea beneficia, la cerere, de ajutoare financiare în valoare de câte 2.500 de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) dacă vor să înceapă o afacere, informează Mediafax.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru obţinerea sumelor din fondurile europene trebuie întocmit un studiu de impact din care să rezulte că zona municipiului Câmpia Turzii are un caracter monoindustrial şi că disponibilizarea are efecte negative importante.

“Din Fondul European de Ajustare la Globalizare am putea atrage fonduri pentru a-i sprijini şi pe şomerii de la Mechel Câmpia Turzii, nu numai pe cei de la Nokia. Cine doreşte, ar putea să beneficieze de câte 2.500 de euro pentru a-şi deschide o afacere. E vorba fie de PFA, de un IMM, fie să se asocieze într-o firmă. Am mers pe ideea obţinerii de bani pentru o afacere şi nu pe cursuri de calificare, pentru că în zonă nu am avea unde să plasăm forţa de muncă. Spre desosebire de cazul Nokia, unde s-a spus că e relocare de producţie şi că disponibilizările s-au făcut din cauza globalizării, la Mechel este nevoie de un studiu de impact, care să arate că în Câmpia Turzii este o zonă cu caracter monoindustrial, iar efectele negative ale disponibilizării sunt importante. Un astfel de studiu ar putea fi plătit de Consiliul Local Câmpia Turzii, Consiliul Judeţean Cluj sau acţionariatul majoritar rus de la Mechel”, a afirmat Don.

Potrivit acestuia, în şedinţa Consiliului Local Câmpia Turzii de miercuri consilierii vor fi informaţi în legătură cu posibilitatea întocmirii acestui studiu de impact.

Don a adăugat că pentru şomerii şi viitorii disponibilizaţi din zona Turda – Câmpia Turzii, AJOFM Cluj va organiza în 27 aprilie o bursă a locurilor de muncă în Turda şi Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, în judeţul Cluj rata şomajului va ajunge, la sfârşitul lunii aprilie, de la 3,8 la sută, cât a fost în martie, la 4,5 la sută, după înregistrarea celor aproximativ două mii de disponibilizaţi de la Nokia şi altor aproape 150 de şomeri de la alte societăţi.

Aproape 800 din cei 1.904 angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii vor fi disponibilizaţi începând cu luna iunie, după ce acţionarul majoritar rus a notificat conducerea sindicatului asupra acestei intenţii.

Grupul rus Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgovişte (COS), Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel are în România aproximativ 7.000 de angajaţi.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă