29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăŢintă: Datoriile firmelor de stat, mai mici cu 25% în 2012

Ţintă: Datoriile firmelor de stat, mai mici cu 25% în 2012

Măsurile de restructurare a companiilor de stat monitori-zate în acordul cu FMI vor permite reducerea arieratelor acestor societăţi cu 5-6 miliarde de lei anul viitor, echivalentul a 1% din PIB, potrivit unui document guvernamental, informează Mediafax.

Companiile de stat monitori-zate în cadrul programului cu Comisia Europeană şi FMI sunt sursa unor arierate care au atins în primele nouă luni nivelul de 3,8% din PIB (aproximativ 4,5 miliarde euro) în uşoară scădere, cu 0,3% din PIB faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

„Pentru întreprinderile de stat se înregistrează progrese în procesul de reducere a arieratelor în cadrul companiilor monitorizate prin operaţiuni de convertire a datoriilor în acţiuni, plăţi şi alte operaţiuni de ordin financiar. Per ansamblu, se anticipează că aceste măsuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5, până la 6 miliarde lei (circa 1% din PIB) până la sfarşitul anului 2012″, se arată în document.

Cât sunt datoriile faţă de bugetul central?

Majoritatea arieratelor sunt constituite de datoriile intra-companii, nu de cele către bugetul general consolidat al statului. La nivelul acestuia, plăţile restante de peste 90 de zile totalizau doar 928 milioane de lei la finele lunii septembrie.

Cea mai mare parte a plăţilor restante era înregistrată la bugetele locale, respectiv 88,6% din stocul de arierate. La bugetul de stat şi bugetele de asigurări sociale obligaţiile neplătite însumau 11,2% din totalul arieratelor.

La nivel local, arieratele s-au stabilizat din trimestrul al doilea, iar noile amendamente aduse legii finanţelor publice locale împiedică acumularea de arierate noi.

„Arieratele bugetare repre-zintă un risc potenţial pe termen mediu la adresa sustenabilităţii fiscal-bugetare, o frână majoră în calea creşterii economice, care denaturează fondul economiei de piaţă”, se mai arată în document.

Cine e pe lista companiilor monitorizate?

Printre companiile aflate în atenţia FMI se numără CFR SA, CNADNR, Compania Naţională a Huilei, Poşta Română, Metrorex, CFR Marfă, Termoelectrica, CFR Călători, Tarom, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. La toate acestea FMI a recomandat Guvernului, fie privatizarea lor prin vânzarea iniţială a unor pachete minoritare de acţiuni, fie selectarea unor echipe private de management care să înlocuiască actualii directori de stat. Problema arieratelor e una cronică pentru economia românească. În 2004, nivelul acestora se cifra la 40% din PIB.

* 4,5 miliarde euro e nivelul actual al totalului datoriilor din economie. Guvernul vrea reducerea acestora anul viitor cu peste un miliard de euro.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Justiția face recrutări masive: Peste 14% din posturile de judecător și 25% de procuror, scoase la concurs

CSM anunță că are vacante peste 700 de posturi de judecători și tot atâtea pentru procurori Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a demarat...

Probleme pentru Elena Lasconi. Managerul de campanie și-a dat demisia

Elena Lasconi, candidata USR la președinția României, se confruntă cu o schimbare semnificativă în echipa sa de campanie. Managerul său, Lucian Stanciu Viziteu, și-a...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă