20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTarom 2008-2012: Pierderi de un miliard de lei

Tarom 2008-2012: Pierderi de un miliard de lei

Compania aeriană naţională va avea încă un an cu pierderi în 2012, continuând seria rezultatelor financiare proaste începută în 2008, înainte de declanşarea crizei. Tarom şi-a redus anul trecut pierderile cu 24,16% faţă de anul precedent, de la 332,5 milioane lei la 252,18 milioane lei. Pentru 2012, pierderea estimată este în scădere, repectiv 187,24 milioane lei, adică 43 de milioane de euro. Rezultatele succesive înaintate de Tarom la Ministerul Finanţelor arată că pierderile companiei în perioada 2008-2011 se cifrează la 824 milioane lei, respectiv 191 milioane euro. Dacă va fi atins nivelul prognozat pentru 2012, pierderile pe ultimii cinci ani vor fi de un miliarde de lei.

Găurile sunt suportate de la bugetul de stat prin majorări ale capitalului social al companiei cu valoare acestora, acţiunile emise de linia aeriană în contul banilor primiţi revenind statului.
Ultimul an profitabil a fost 2007. Atunci Tarom a raportat cele mai mari profituri din ultimul deceniu, respectiv 72,68 milioane lei. În 2006, acest indicator a fost de 43,26 milioane lei, în timp ce în 2005 profitul a fost de 3,84 milioane lei.

Profitul revine de abia în 2015

Compania ar putea avea din nou câştig de abia în 2015. Estimările sunt că pierderile ar urma să scadă la 122,29 milioane lei în 2013, la 60,58 milioane lei în 2014, potrivit proiectului de buget pentru acest an. Cifrele însă sunt relative şi sunt condiţionate în bună măsură de o evoluţie pozitivă a preţului la carburanţi la nivel mondial. De altfel creşterea costurilor cu carburanţii a fost principalul factor ce a adus pierderile din 2008, în condiţiile în care criza economică încă nu începuse să îşi facă efectele la nivel mondial.
Potrivit unui studiu realizat la sfârşitul anului trecut de Banca Mondială, pierderile Tarom ating nivelul de 163.000 lei/angajat.


Vânzarea Tarom ar aduce sub 50 de milioane euro

Dacă anul trecut Guvernul spera să poată încasa din vânzarea unui pachet de 20% din acţiunile liniei aeriene 20 de milioane de euro, ultimele estimări oficiale menţionează suma de doar 7,4 milioane euro. Reducerea cuantumului sumei estimate să fie obţinută de stat din listarea pe Bursă a pachetului de 20% din acţiunile operatorului aerian naţional rezultă din corelarea a două documente oficiale redactate de Ministerul Transporturilor în decurs de doar o lună. La începutul lunii decembrie a anului trecut, conducerea ministerului a prezentat Guvernului un document în care prezenta algoritmul de calcul al comisionului rezervat firmei care va intermedia listarea şi în care scenariile legate de suma care va fi obţinută din listare porneau de la 20 milioane euro şi ajungeau la 60 milioane euro. Scenariul pe baza căruia era estimat în final şi comisionul intermediarului prognoza obţinerea a 40 milioane euro din această tranzacţie. Un nou document redactat de Ministerul Transporturilor la începutul acestui an arată însă că, în conformitate cu prevederile programului de privatizare al ministerului pe 2012, se estimează că veniturile din privatizare se vor ridica la doar 32,2 milioane lei (7,4 milioane euro la cursul valutar actual), rezultat „în principal” din vânzarea pachetului de 20% din capitalul social al Tarom prin ofertă publică secundară de vânzare derulată pe Bursa de Valori Bucureşti.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Schimbări radicale la FCSB după victoria cu RFS! 7 jucători, out din primul 11 pentru meciul cu Sepsi

Patronul Gigi Becali pregătește o restructurare semnificativă a echipei FCSB pentru duelul cu Sepsi. După o victorie impresionantă cu RFS în Europa League, în care...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
00:02:15

VIDEO Trump despre întâlnirea cu Zelenski: ”Este lupta mea să salvez umanitatea”

Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la New York. „Cred că voi putea ajunge la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă