5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRezervele gigantice de gaze din Marea Neagră, între adevăr şi marketing

Rezervele gigantice de gaze din Marea Neagră, între adevăr şi marketing

Zăcământul de gaze descoperit de Petrom în Marea Neagră ar putea asigura integral consumul de gaze al României pe cel puţin trei ani, spun oficialii Petrom. Optimismul acesta îţi poate creşte doar cotaţia la bursă, spun concurenţii.

 

Cel puţin 42 miliarde metri cubi, dacă nu cumva chiar spre 84 miliarde metri cubi, la atât estimează conducerea Petrom OMV cantitatea de gaz metan care s-ar putea extrage cu începere de la finele acestui deceniu de pe fundul Mării Negre. Confirmarea cifrelor ar fi o veste bună pentru România. Ţara consumă anual 14 miliarde metri cubi, din care 11 miliarde metri cubi vin din producţia internă (compania de stat Romgaz şi Petrom OMV), restul fiind reprezentate de importuri din Rusia. Intrarea în exploatare a zăcământului gigantic, după cum îl caracteriza Gerhard Roiss, CEO OMV, într-un interviu acordat recent publicaţiei germane „Manager”, preluat de „România liberă” pe 1 octombrie, ar asigura indepen­denţa energetică a României pe câţiva ani buni.

Câştigă şi România?

Mariana Gheorghe evită să dea cifre privitoare la avantajele pe care le va obţine România o dată ce zăcământul va intra în exploatare.

Aceasta deoarece nu ştim acum cât va fi cotaţia mondială a gazului atunci când va începe exploatarea zăcământului. Momentul e relativ departe. „Producţia ar putea începe pe la sfârşitul deceniului acesta, undeva spre anii 2018. (…) Va trebui să mai facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmând ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu să luăm decizia, dacă sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investiţia propriu-zisă”, a afirmat Gheorghe. „La foraj peste 3.000 de metri adâncime, incertitudinile şi riscurile  sunt forte ridicate. E doar prima sondă”, spune Mariana Gheorghe. Singurele certitudini sunt că cele 1,23 miliarde euro pe care OMV Petrom şi partenerii de la Exxon Mobil le vor  investi în următorii doi ani în foraj petrolier şi lucrări adiacente vor aduce locuri de muncă, bani în plus la buget din impozit pe profit, TVA, contribuţii la asigurările sociale etc. În preţuri actuale, valoarea zăcământului poate fi aproximată la 17 miliarde euro. Exploatarea propriu-zisă este deocamdată incertă, dat fiind faptul că Petrom şi partenerul său, Exxon Mobil, au forat doar o sondă. Dacă operaţiunile vor avea succes, preţul gazului ar putea scădea, nu pentru că e românesc – resursă a statului, ci în urma concurenţei. „O concurenţă locală duce la un preţ mai competitiv pentru consumator”, spune directorul general OMV Petrom.

Îndoieli

Lucrurile nu sunt însă atât de roz. „Deocamdată este pragul zero de rentabilitate. Declaraţia cu 42 miliarde metri cubi e necântărită, poate are doar rol de a se duce pe bursă (a creşte preţul acţiunilor – n.r.)”, spune Constantin Tampiza, consilier pentru România al şefului Lukoil Rusia. El adaugă însă că trebuie aşteptate rezultatele de la alte sonde pentru a se putea estima randamentul zăcământului. Specialişti din piaţa de profit au declarat sub protecţia anonimatului că informaţiile difuzate de Petrom OMV pot fi menite să crească valoarea companiei în ipoteza unei posibile vânzări a operaţiunilor acesteia din România. Cum nivelul redevenţelor după 2014 nu este încă ştiut, iar statul le-ar putea creşte semnificativ,  OMV Petrom ar putea fi interesată de cedarea operaţiunilor din România.

OMV Petrom şi Guvernul au început de câteva luni discuţiile privind redevenţele pentru petrol şi gaze, dar deocamdată sunt analizate doar „principiile” privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei şi economiei, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

„Contractele noastre nu expiră în 2014. Este vorba de acea clauză de stabilitate garantată de Guvernul României tuturor producătorilor, nu numai OMV, până în anul 2014, să menţină redevenţele la nivelul curent, şi anume între 3,5 şi 13,5% (unul din cele mai scăzute niveluri dintre lume – n.r.). Aceste discuţii sunt purtate de câteva luni deja, nu este o decizie care se poate lua într-o discuţie sau câteva”, afirmă Mariana Gheor­ghe.

Descoperire similară

Compania naţională petrolieră turcă a descoperit rezerve de gaz metan în Marea Neagră, în regiunea Istranca în vecinătatea Istanbului, a anunţat recent ministrul turc al energiei şi resurselor, Taner Yildiz. „Aceasta ne spune că ar putea exista alte descoperiri într-un semicerc, din România până în Ucraina”, a spus ministrul adăugând că gazul a fost găsit la 3.650 metri adâncime.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă