2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPeste 7 miliarde de euro, protecţia statului de vreme rea

Peste 7 miliarde de euro, protecţia statului de vreme rea

Ministerul Finanţelor mai împrumută un miliard de euro de la Banca Mondială pentru a se apăra împotriva unei eventuale deteriorări a condiţiilor pe pieţele financiare externe.

Revenirea salariilor în sectorul public la nivelurile anterioare amputării lor cu 25% se poate face doar pe baza rezultatelor macroeconomice pozitive înregistrate de economie în primul trimestru al acestui an, prin veniturile suplimentare atrase la buget, fiind nerecomandabilă folosirea cu acest scop a celor 5 miliarde de euro şi 7 miliarde de lei, disponibili Ministerului Finanţelor, a declarat zilele trecute la un post de televiziune ministrul Finan­ţelor, Bogdan Drăgoi.

Ministerul a demarat un program serios de împrumuturi menit acoperirii deficitului bugetar şi restructurării datoriei publice. Bogdan Drăgoi spune că în conturi se află echivalentul a 6,5 miliarde euro şi că România va mai trage încă un miliard de euro dintr-un împrumut semnat cu Banca Mondială.

„Avem în conturi la Ministerul de Finanţe 5 miliarde de euro, 7 miliarde de lei la zi, plus toate precondiţiile finalizate pentru atragerea şi pentru intrarea în board pe 31 mai, împreună cu Banca Mondială, pentru a lua încă un miliard de euro care să completeze acest buffer de finanţare. Situaţia finanţelor de astăzi permite revenirea salariilor. Acest lucru a fost discutat şi cifrele macro susţin acest lucru”, a spus la începutul săptămânii  Bogdan Drăgoi, cu ocazia discuţiilor avute de către premierul desemnat Victor Ponta cu delegaţia FMI.

Împrumuturile sunt relativ ieftine. Deocamdată

Potrivit ministrului, România are în premieră „o grupă de dobânzi funcţională”. „Am plecat de la dobânzi de 14,24% în ianuarie 2009 şi am ajuns să avem o curbă între 5 şi 6,6% pe 15 ani perfect funcţională”, spune Bogdan Drăgoi. Nu se ştie însă ce ne va rezerva viitorul şi de aceea bufferul de finanţare menţionat de ministru e bun. „Bufferul financiar e unul confortabil, cel puţin deocamdată. Situaţia s-ar putea schimba în funcţie de reacţia pieţelor la măsurile concrete ce vor fi adoptate de Guvern”, spune Melania Hăncilă, economist-şef al Volksbank.

Miliardele sunt bani împrumutaţi

Miliardele de euro menţionate de ministru nu sunt rezultatul unor performanţe economice extraordinare ale Guvernului, excedente bugetare, ci doar bani împrumutaţi. Melania Hăncilă afirmă că formarea unui buffer de lichidităţi e normală, se întâlneşte în orice ţară, dar nu arată că ar exista bani pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar. „Majorarea ar putea fi făcută însă doar dacă vor fi adoptate măsuri de reducere a altor cheltuieli ale statului”, spune economistul. Accesul la banii Băncii Mondiale nu va fi posibil decât dacă sunt respectate măsurile convenite la semnarea împrumutului. Acestea sunt similare în bună măsură cu cele luate şi faţă de FMI. România s-a angajat să menţină deficitul bugetar în limita a 3% din PIB după standarde ESA, iar aceasta limitează marja de manevră a oricărui Guvern, inclusiv în direcţia creşterii salariilor în sectorul public. Orice majorări pot fi decise abia după ce va fi anunţat un program clar şi se va vedea care e spaţiul fiscal, spune Hăncilă.  

5 miliarde euro reprezintă banii de care dispune Ministerul Finanţelor drept protecţie împotriva deteriorării pieţelor financiare internaţionale. Acestora li se adaugă 7 miliarde de lei şi încă un miliard de euro împrumutate de la Banca Mondială.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă