2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎncepând de azi, FMI verifică Guvernul la privatizări

Începând de azi, FMI verifică Guvernul la privatizări

Delegaţia FMI a început azi a cincea evaluare a acordului cu România. Privatizarea unor com­panii de stat şi  re­forma altora, prin selecţia unor mana­geri privaţi, sunt puncte principale ale angajamentelor luate de Guvern la  precedenta vizită a FMI.

 

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) începe azi a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România, ultima misiune condusă de Jeffrey Franks urmând să se încheie după aproape două săptămâni, pe 7 mai. Boardul FMI a avizat în martie cea de-a patra evaluare a acordului cu România, punând la dispoziţia statului cea de-a cincea tranşă, de 505 milioane euro. A patra evaluare a României a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie. In timpul acesteia Guvernul şi-a asumat adoptarea unor măsuri, gradul de îndeplinire a angajamentelor urmând să fie verificat în actuala misiune de evaluare.

Ce a îndeplinit Guvernul din cererile FMI?

Acordul cu FMI prevede vânzarea integrală până la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim şi Cupru Min. De asemenea, Guvernul s-a angajat să facă oferte publice secundare, până la aceeaşi dată, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitaţia pentru Cupru Min, derulată în martie, va fi reluată, după ce firma canadiană câştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.

Luna aprilie este termen limită şi pentru selectarea intermediarilor la Poşta Română (pachet minoritar), Romgaz (15% din acţiuni), Electro Serv (pachet majoritar) şi Tarom (20% din acţiuni).

Selectarea consultanţilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată de asemenea până la sfârşitul lunii aprilie. Cea de-a cincea misiune de evaluare va fi prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă