Prim-ministrul Emil Boc s-a întâlnit, duminică, cu delegaţia Băncii Mondiale în România, ocazie cu care Peter Harrold, şeful delegaţiei, a afirmat că prezentul acord s-a dovedit cel mai reuşit din toate acordurile pe care instituţiile internaţionale l-au avut cu statul român, informează NewsIn.
Peter Harrold a susţinut, la începutul discuţiilor de la Palatul Victoria, că programul derulat de către România în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană începe să-şi producă efectele pozitive. „Suntem încântaţi să constatăm că, după doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale programului, primele semne ale reluării creşterii economice de pe o poziţie fiscală mult mai solidă şi una externă mult mai solidă. Programul pe care l-aţi întreprins în mod curajos cu cele trei instituţii internaţionale a fost unul foarte reuşit în această privinţă”, a spus oficialul Băncii Mondiale.
Acesta a spus că măsurile de reforme trebuie continuate, mai ales în sensul sporirii eficienţei cheltuielilor publice. „Oamenii au trebuit să facă sacrificii mari în ultimii doi ani pentru a salva statul român, pentru a salva România. Acum România pare a fi salvată şi sperăm că vom face paşi înainte cu politici şi iniţiative pentru a stimula creşterea economică, crearea locurilor de muncă. În acest scop, trebuie să fim siguri că cheltuielile publice sunt cât mai eficiente şi cred că pe asta trebuie să ne concentrăm pe viitor”, a declarat Harrold.
El a precizat că instituţiile internaţionale sunt satisfăcute de modul în care a fost realizat acordul cu FMI, BM şi CE. „Când boardul FMI a discutat ultima dată acordul s-a spus că este cel mai reuşit acord pe care instituţiile internaţionale l-au avut cu România. Au fost acorduri şi în anii ’90 şi în deceniul trecut, dar de fiecare dată au fost întrerupte”, a conchis Peter Harrold.
La rândul său, premierul Boc s-a declarat interesat ca experţii Băncii Mondiale să lucreze în continuare, alături de autorităţile române, la programul de reforme pe care guvernul român şi le propune. „Expertiza dumneavoastră a fost de mare ajutor şi este folositoare şi în viitor. Această perioadă de criză se dovedeşte a fi cea mai bună oportunitate pentru România pentru a declanşa un proces de reformă în sistemul de sănătate, salarizarea în sectorul public, pensii, educaţie, justiţie. Aşteptăm ca anul viitor şi oamenii să resimtă în buzunarele lor rezultatele reformelor, după doi ani de măsuri dure”, a spus Boc.
El a afirmat că guvernul pe care îl conduce este hotărât să atingă ţinta de deficit bugetar de 3% în 2012, chiar şi sub presiunea unui an electoral. „Chiar dacă vom avea un an electoral în 2012, guvernul este hotărât să rămână în interiorul unui deficit de 3%, ceea ce este foarte dificil, dar este singura soluţie pentru a menţine stabilitatea macroeconomică. Acum, România este mai bine pregătită decât în 2008, în caz că vom avea un nou val al crizei”, a mai afirmat Emil Boc.