1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrecia primeşte cel mai slab calificativ economic posibil

Grecia primeşte cel mai slab calificativ economic posibil

Standard & Poor’s (S&P) a redus luni cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la „B” la „CCC”, cel mai slab rating de ţară din lume. Agenţia a reiterat avertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretată ca o incapacitate de plată, anunţă Mediafax.

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default şi mai slab decât cele atribuite Pakistanului şi Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind încă izolată pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitate de plată.

Costul asigurării datoriilor Greciei împotriva default-ului este de două ori mai mare decât în cazul obligaţiunilor pakistaneze.

Între timp, guvernul elen încearcă să impună un nou pachet de măsuri dure de austeritate pentru a asigura finanţare neîntreruptă de la instituţiile financiare internaţionale. La puţin peste un an de la încheierea unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut de 110 miliarde euro, UE şi FMI încearcă, alături de Banca Centrală Europeană (BCE), să deseneze un nou pachet de bailout pentru Grecia, care să permită statului să evite pieţele financiare pentru încă doi ani.

Unele ţări europene, în principal Germania, nu doresc să acorde Greciei mai mulţi bani fără participarea creditorilor privaţi la bailout.

S&P notează că liderii europeni par tot mai decişi să impună restructurarea datoriilor Greciei, printr-un bond swap sau prin extinderea maturităţii obligaţiunilor, pentru a transfera o parte din costurile salvării statului elen de la default în zona investitorilor privaţi.

„În opinia noastră, orice astfel de tranzacţii vor avea cel mai probabil termeni mai puţini favorabili decât refinanţarea datoriilor, ceea ce am considera un default de facto conform criteriilor S&P”, se arată într-un comunicat al agenţiei.

În acest caz, S&P ar reduce ratingul Greciei la SD, sau „default selectiv”, iar calificativele acordate instrumentelor decredit ale statului, precum obligaţiunile, ar fi coborâte la „D”, adică default.

Perspectiva atribuită de S&P ratingurilor Greciei a rămas negativă, sugerând că o nouă retrogradare este posibilă în următoarele 12-18 luni.

Ratingul „C” pentru datoriile pe termen scurt a fost reafirmat.

Ratginul „CCC” al creditelor pe termen lung este cu o treaptă sub cel „Caa1” acordat de Moody’s, în timp ce Fitch evaluează încă Grecia la „B+”, al patrulea nivel din categoria „junk”.

S&P notează în comunicat că urmează probabil să reducă şi ratingurile a patru bănci greceşti, respectiv National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank. Instituţiile de credit au în prezent ratignul „B” şi sunt prezente şi pe piaţa românească.

Guvernul elen consideră că decizia S&P nu ia în calcul angajamentele luate în zona fiscală pentru consolidarea finanţelor publice şi pentru păstrarea statului de membru al zonei euro.

„Decizia trece cu vederea de asemenea măsuriel luate de guvern pentru a evita orice probleme legate de obligaţiile contractuale ale Greciei, precum şi voinţa tuturor grecilor de a avea un viitor în zona euro”, se arată într-un comunicat al ministerului Finanţelor de la Atena.

Mai multe bănci multinaţionale s-au poziţionat public în favoarea unei rostogoliri a obligaţiunilor statului grec pe care le deţin, printre care şi grupul francez Credit Agricole, care deţine banca elenă Emporiki.

Asociaţia băncilor privated in Germania a anunţat sâmbătă că susţine ideea participării creditorilor privaţi la bailout.

Al doilea pachet de salvare a Greciei este estimat la 120 miliarde euro şi are rolul de a acorda Atenei timp să abordeze problema datoriei de stat de 340 miliarde euro – circa 150% din PIB, pornind de la estimarea că statul elen nu va reuşi să se împrumute din pieţe până la sfârşitul anului viitor.

Asigurarea datoriilor Greciei cu maturitatea la cinci ani împotriva default-ului, aşa-numitele credit defautl swaps (CDS) au crescut luni cu 0,58 puncte procentuale, la 16%. Spre comparaţie, CDS-urile pe datoriile Pakistanului costă circa 8,8 puncte procentuale.

Liderii UE vor discuta noul acord pentru Grecia la summit-ul programat pentru 23-24 iunie.

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă