Potrivit opiniilor exprimate de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada decembrie 2011 – februarie 2012 o relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul, scădere moderată în industria prelucrătoare şi servicii şi scădere în construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Comenzi suficiente” în unele domenii
În industria prelucrătoare managerii preconizează pentru următoarele trei luni, scăderea moderată a volumului producţiei şi o creştere moderată a preţurilor produselor industriale.
În construcţii, tendinţa este de scădere a activităţii. Astfel, se va înregistra pentru perrioada analizată, scăderea volumului producţiei şi a numărului de salariaţi. De asemenea, se estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi.
Scăderile de producţie pentru următoarele luni ar putea avea şi o explicaţie legată de sezonalitate. În anumite ramuri, chiar există comenzi suficiente, dar trebuie să ne raportăm la situaţia lunii decembrie, a unei perioade în care nu s-a lucrat, consideră Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
„Dacă adunăm toate zilele libere care s-au cumulat pentru perioada lui decemrbie vom constata că s-au strâns 10 zile, în unele cazuri chiar 15 zile. La o singură lună, dacă raportăm jumătate din ea nelucrată putem da explicaţii şi pentru ce se întâmplă. Este o perioadă foarte mare în care nu s-a lucrat Lumea de obicei, se vaită, deşi în anumite sectoare există comenzi.
Apoi, e legislaţia, Codul Muncii care nu permite lucrul peste o anumită normă de timp. Legislaţia nu permite lucrătorilor să lucreze permanent sâmbăta sau duminica fără zile libere suplimentare. În decembrie s-au adunat foarte multe zile libere care au trebuit să fie acordate angajaţilor. Pur şi simplu, patronii n-au avut ce face şi au acordat cumulat zile libere”, a declarat Florin Pogonaru.
Pregătiri de scumpiri
În comerţul cu amănuntul managerii au estimat „o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii”, potrivit Statisticii. Iar, preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri.
Creşterea de preţuri „era aşteptată”, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sndicatelor din Industria Alimentară.
„Energia termică şi electrică s-au scumpit, acum vin şi majorările de accize. Anul va începe cu recalculări, în creştere bineînţeles, a preţurilor, după un an în care producătorii au evitat scumpirile din cauza consumului redus. Însă vine vremea să aleagă, dau faliment sau scumpesc”, a menţionat Dragoş Frumosu.
În sectorul serviciilor, tedinţa este de asemenea, de scădere moderată a activităţilor. Preţurile de vânzare sau de facturare a serviciilor vor avea o tendinţă de creştere moderată.
Teama de inflaţie
Tendinţa de creştere a preţurile în România nu are de obicei legătură cu ce se petrece pe piaţa internaţională la materii prime, subliniază preşedintele AOAR. Deşi la unele materii prime preţurile au scăzut, pe piaţa românească nu există ieftiniri.
„E în cultura noastră să ne agităm şi să discutăm permanent de creşteri de preţuri. Dar în acelaşi timp trebuie să precizăm că există şi o teamă a patronilor referitoare la inflaţia. Teama de inflaţie prevalează la patroni. În principiu, dacă luăm în considerare ce se întâmplă pe piaţa internaţională la materii prime nu ar trebui să avem de preţuri. De exemplu, la materii prime precum curpul sau petrolul sunt scăderi şi se preconizează scăderi. La noi, nu am asistat la scăderi, lumea se agită şi vorbeşte permanent de scumpri”, a declarat Florin Pogonaru.