Președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS), Dan Matei Agathon, susține că România poate deveni un mare exportator de hrană bio și tradițională dacă se aplică măsura scăderii la zero a TVA-ului la aceste produse.
”Micii agricultori produc în mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineînțeles mai mari decât cele ale marilor producători, după cum și calitatea produselor este incomparabil mai bună. De aceea, reducerea la zero a TVA-ului la produsele bio și tradiționale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei piețe în creștere. În felul acesta, statul român ar sprijini dezvoltarea pieței locale, dar și promovarea alimentelor bio și tradiționale românești în străinătate, unde acestea au devenit un trend”, afirmă Dan Matei Agathon.
Astfel, Federația Patronatelor din Turism și Servicii se alătură eforturilor Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică „Bio-România” de a obține TVA redus la alimentele bio pentru a stimula dezvoltarea economică într-un domeniu în care România, în loc să fie un mare exportator, reprezintă un jucător neglijabil în prezent.
Președintele Dan Matei Agathon consideră că această înlesnire fiscală va avea multiple efecte benefice, inclusiv îmbunătățirea stării de sănătate a populației.
”Suntem la această oră în situația în care producătorii din mediul rural, deși în lipsă de bani, mănâncă mai bine și mai sănătos decât orășenii care cheltuie o grămadă de bani pe alimente nesănătoase. Produsele bio și tradiționale ar deveni însă accesibile și orășenilor dacă ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii sută la sută românești, ci și la starea de sănătate a populației”, explică Agathon.