4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsiliul Fiscal recomandă limitarea fondului aflat la dispoziţia Guvernului

Consiliul Fiscal recomandă limitarea fondului aflat la dispoziţia Guvernului

Consiliul Fiscal recomandă plafonarea sumelor ce pot fi repartizate din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, ca procent din totalul cheltuielilor, şi propune ca nivelul de utilizare să fie raportat periodic Parlamentului, potrivit Mediafax.

Potrivit legii, fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

„Legea nu precizează însă explicit categoriile de cheltuieli care pot fi angajate din fondul de rezervă şi nici nu există limitări legate de cuantumul sumelor alocate, ceea ce oferă spaţiu pentru alocări discreţionare şi netransparente”, consideră Consiliul Fiscal.

Consiliul arată că oportunitatea includerii în buget a unui fond de rezervă este confirmată de literatura de specialitate privind programarea bugetară, care subliniază însă totodată necesitatea identificării unui echilibru în legătură cu dimensiunea unui astfel de fond.

Astfel, un nivel prea scăzut al rezervei ar putea fi insuficient pentru a acoperi în mod operativ cheltuielile neprevăzute, în timp ce un fond de rezervă supradimensionat ar putea conferi o autoritate prea mare executivului în angajarea unor cheltuieli în exces, fără aprobarea Parlamentului.

„În practica internaţională, bugetele naţionale includ un nivel al fondului de rezervă cuprins de regulă între 1 şi 3% din totalul cheltuielilor publice, limită stabilită de Parlamentele naţionale care sunt informate în mod regulat de către Guvern privind cuantumul şi destinaţia cheltuielilor angajate din acest fond. Cele mai bune practici din domeniul programării bugetare, potrivit unui studiu al FMI, prevăd condiţionalităţi ferme privind accesul la fondul de rezervă, natura cheltuielilor care pot fi aprobate, frecvenţa raportării către legislativ a gradului de utilizare al fondului de rezervă”, se arată în raportul Consiliului Fiscal pentru 2011.

Considerând cele mai bune practici pe plan internaţional în domeniu, Consiliul recomandă identificarea explicită a cheltuielilor care pot fi angajate din fondul de rezervă împreună cu o mult mai mare transparenţă, inclusiv prin raportarea periodică către Parlament a nivelului de utilizare al fondului.

Astfel, se impune detalierea alocărilor din fondul de rezervă bugetară, cu precizarea condiţiilor şi a criteriilor de alocare, precum şi defalcarea pe ordonatori de credite.

De asemenea, Consiliul Fiscal recomandă plafonarea sumelor ce pot fi repartizate şi utilizate din fondul de rezervă, ca procent din totalul cheltuielilor.

Anul trecut au fost alocate din fondul de rezervă bugetară aproximativ 2,12 miliarde lei (1,03% din cheltuielile totale), din care 1,9 miliarde pentru administraţia centrală şi aproximativ 222 milioane lei pentru administraţia locală.

În cadrul alocărilor pentru administraţia centrală, aproximativ 600 de milioane de lei au fost alocaţi pentru plata arieratelor, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Comparativ cu anul precedent, alocările din fondul de rezervă bugetară au fost mai mici cu 456 de milioane, exclusiv pe seama diminuării sumelor redirecţionate către autorităţile locale.

În ultimii ani, se poate remarca însă o îmbunătăţire a procesului de programare bugetară în legătură cu fondul de rezervă, atât cheltuielile angajate, cât şi numărul hotărârilor de Guvern promovate în scopul utilizării resurselor destinate acoperirii cheltuielilor neprevăzute fiind în scădere, se mai spune în raport.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Consiliul Fiscal are printre atribuţii publicarea unui raport anual care să analizeze derularea politicii fiscal-bugetare din anul precedent faţă de cea aprobată prin strategia fiscal-bugetară şi bugetul anual, să evalueze tendinţele macroeconomice şi bugetare cuprinse în strategia fiscal-bugetară şi în bugetul anual precum şi obiectivele, ţintele şi indicatorii stabiliţi prin strategia fiscal-bugetară şi prin bugetul anual.

Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă