4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialUniCredit ar putea renunţa la operaţiuni din Europa de Est

UniCredit ar putea renunţa la operaţiuni din Europa de Est

UniCredit va aproba luni un plan de reorganizare care vizează consolidarea capitalului şi concentrarea pe pieţele din Italia, Germania şi Polonia, strategie care ar putea include şi renunţarea la unele operaţiuni din Europa de Est, a declarat o sursă apropiată situaţiei pentru Financial Times (FT), relatează Mediafax.

Banca italiană, prezentă în 22 de ţări europene, printre care şi România, se va concentra în Europa Centrală şi de Est pe diviziile din Polonia, Rusia şi Italia, a afirmat sursa citată.

Tot luni, conducerea UniCredit va discuta dacă grupul va derula o emisiune de drepturi pentru a atrage fonduri de 5-7 miliarde de euro, susţin surse apropiate situaţiei. Reprezentanţii UniCredit au refuzat să comenteze informaţiile.

Totodată, banca va anunţa şi închiderea operaţiunilor de investiţii şi tranzacţii financiare din Londra, decizia urmând să afecteze 150 de locuri de muncă.

Autoritatea Bancară Europeană a anunţat luna trecută că UniCredit are nevoie de 7,3 miliarde de euro până în iunie 2012, pentru a respecta reglementări mai stricte privind capitalul.

Surse bancare au declarat pentru FT că UniCredit intenţionează să atragă suficiente fonduri pentru a respecta rata minimă de adecvare a capitalului, de 9%, cerută de autorităţile europene, dar şi pentru a susţine plata de dividende.

Planul de reorganizare va fi primul anunţ strategic al directorului general Federico Ghizzoni, de la preluarea postului, în urmă cu un an, de la Alessandro Profumo, care a condus UniCredit timp de 15 ani.

Unicredit a pregătit investiţii de peste 100 milioane euro pentru România în următorii ani pentru extinderea reţelei cu 300 unităţi, dar ia în considerare totodată şi achiziţia unei bănci, având în vedere scăderea preţurilor pe piaţă, declara în octombrie pentru MEDIAFAX Roberto Nicastro, directorul general adjunct al băncii.

Nicastro, numărul doi în grupul UniCredit după Federico Ghizzoni, preciza însă că investiţiile planificate depind în foarte mare măsură de evoluţia economiei româneşti.

Pentru acest an, strategia de investiţii a băncii pentru România viza deschiderea a 50 de sucursale. Până în prezent au fost deschise doar 11, iar Nicastro estima că până la finele anului numărul sucursalelor nou deschise va ajunge la 15-20.

Grupul italian controlează în România banca UniCredit Ţiriac Bank şi mai multe firme de servicii financiare.

Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă