2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialRomtelecom vrea sa concedieze 20% din salariati in 2008

Romtelecom vrea sa concedieze 20% din salariati in 2008

» Compania declanseaza operatiuni de evaluare a activitatii si a performantelor angajatilor.
» Batalia pentru cote de piata a avut costuri mari, necompensate de venituri.

Grupul de telecomunicatii Romtelecom, controlat de compania greceasca OTE, are de gand sa reduca personalul cu 20% in acest an, pentru a imbunatati eficienta. Competitia dura pentru mentinerea sau castigarea cotelor de piata, semnalul de reducere a profiturilor tras de rezultatele financiare ale primelor noua luni din 2007 sunt motivele care au determinat compania sa concedieze, pana la finele anului, cel mult 2.500 de salariati din cei 12.300 de angajati.
Operatiunea, care se va desfasura in doua etape, de evaluare a activitatii si apoi a performantelor individuale ale angajatilor, este dictata – explica oficialii Romtelecom – de concluziile unui plan de afaceri.
"Va urma un proces mai amplu, de evaluare a activitatii companiei, a eficientei organizationale, pentru a vedea ce sectoare merg bine si care nu si au nevoie de imbunatatiri. Apoi vom declansa un proces de evaluare a performantelor angajatilor, in urma caruia vom lua decizii legate de restructurare", spune Cristina Popescu, purtator de cuvant al Romtelecom. Popescu spune ca va fi un proces transparent, de evaluare a activitatii si ca se va realiza in dialog cu sindicatele, potrivit reglementarilor Codului Muncii. "Se va ajunge la salarii compensatorii si compania va cauta sa ajute angajatii sa-si gaseasca un loc de munca, eventual la partenerii sai de afaceri", spune Popescu.

Strategii pentru 2008
Strategia de afaceri pentru acest an presupune continuarea bataliei pentru cote de piata si un interes masiv pentru reducerea costurilor, ceea ce explica intr-o oarecare masura amplul proiect de concedieri.
Romtelecom isi propune "o crestere solida pe segmentele broadband & date si televiziune prin satelit, combinata cu o majorare a numarului de clienti de telefonie fixa". Dupa ce a scos din buzunar 103,7 milioane de euro pentru a cumpara 1,18% din operatorul de telefonie mobila Cosmote, grupul elen OTE isi propune ca cele doua companii din Romania sa "coopereze". "Putem vorbi despre crestere si evolutie in 2007, dar trebuie sa ne concentram si mai mult pe calitate si eficienta pentru a face fata provocarilor pietei si competitiei care se dezvolta agresiv pe toate segmentele. In 2008 vom transforma modul in care ne desfasuram activitatea, ne vom orienta spre crestere profitabila si spre a fi lider de piata in privinta calitatii serviciilor", a declarat Yorgos Ioannidis, CEO Romtelecom.

Costuri pentru cote de piata
In 2007, Romtelecom a fost preocupat de cotele de piata. A cucerit 20% pe segmentul de broadband fix, triplandu-si astfel cota pe piata ADSL, care utilizeaza linia telefonica obisnuita pentru transfer de date la viteze mari.
In 2007, compania a reusit sa-si creasca semnificativ cota de piata pentru ofertele de televiziune si Internet, atat pe zona persoane fizice, cat si pe business, in timp ce pe segmentul de telefonie fixa a inregistrat o premiera pentru ultimii trei ani: stoparea descresterii bazei de clienti, spune Popescu. Romtelecom isi mentine pozitia de lider pe segmentul telefoniei fixe, piata din care detine aproximativ 70%, conturata de trei milioane de clienti. Aceste eforturi au urcat costurile companiei, care, desi nu face estimari legate de profitul anului 2007, din cauza grupului-mama care e listat pe bursele din Atena si New York, a afisat rezultate in scadere pe primele noua luni din 2007.
"Desi cota de piata a crescut", admite Popescu, "veniturile n-au tinut pasul cu acest tip de crestere si costurile in urcare au facut o presiune suplimentara".

Profituri in scadere
Potrivit raportului financiar al grupului OTE, in primele noua luni din 2007 veniturile Romtelecom au scazut cu 2,4%, pana la 649 milioane euro, iar profitul net s-a redus cu 53,1%, pana la 19,5 milioane euro, comparativ cu acelasi interval din 2006. Profitul operational a scazut cu 50,3%, de la 66,6 milioane euro la 33,1 milioane euro.
Grupul OTE detine 54,01% din Romtelecom, restul actiunilor fiind detinute de statul roman, care discuta de cativa ani despre o eventuala listare la Bursa de Valori din Bucuresti, pe care o tot amana. La finele primelor noua luni din 2007, Romtelecom avea 12.304 angajati, in scadere cu 2,9% fata de cei peste 12.600 angajati la data de 30 septembrie 2006.

Cele mai citite

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...
Ultima oră
Pe aceeași temă