0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialPretenţiile Băncii Mondiale: Scumpiţi gazele, taxaţi pacienţii, desfiinţaţi din trenuri

Pretenţiile Băncii Mondiale: Scumpiţi gazele, taxaţi pacienţii, desfiinţaţi din trenuri

Banca Mondială se pregăteşte să acorde la toamnă 400 de milioane de euro României, dar îi cere o serie de reforme în domeniul sănătăţii, al energiei şi transporturilor, între care coplata serviciilor medicale, reducerea arieratelor, eliminarea subvenţiilor şi un nou plan pentru companiile energetice.

Banca Mondială notează într-un comunicat că s-au înregistrat progrese importante în implementarea măsurilor de reformă agreate cu România şi remarcă rezultatele obţinute până în prezent în privinţa stabilizării macroeconomice. Observaţiile au fost făcute la încheierea misiunii efectuate în România între 21 iulie şi 2 august împreună cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Economia României s-a stabilizat şi se îndreaptă către o revenire a creşterii. Din cauza factorilor externi, dar şi a unora interni, rămân totuşi unele dificultăţi de depăşit pentru a asigura deplina revenire şi creşterea pe termen scurt şi mediu, a subliniat Banca Mondială. “În plus, putem completa noile programe ale FMI şi CE cu studii adecvate şi cu suport de consiliere în implementarea reformelor în sănătate, energie şi tranport”, a declarat Sudharshan Canagarajah, economist-şef la Banca Mondială pentru Europa şi Asia Centrală.

Energie

România s-a alăturat Uniunii Europene în ianuarie 2007 implementând o strategie energetică pe care Comisia Europeană a considerat-o atunci exemplară. Totuşi, implementarea ei s-a blocat în scurt timp, odată cu iniţierea dezbaterii referitoare la planurile de comasare a companiilor miniere şi a companiilor de producere a energiei în una sau două mari companii energetice naţionale.

Guvernele au încercat, fără succes, să înfiinţeze aceste mari companii naţionale. Deciziile din martie şi aprilie 2011 ale Curţii de Apel Bucureşti, care au zădărnicit planurile de a înfiinţa Hidroenergetica şi Electra, sunt semne clare pentru guvern că trebuie să-şi schimbe planurile.

România trebuie să ducă la bun sfârşit reformele agreate, fără alte întârzieri şi amânări, îndreptându-se către o strategie echilibrată de atragere a investiţiilor din domeniul privat şi de dezvoltare a unui sector public viabil de companii energetice, arată BM.

Investiţiile private şi manageri profesionişti pentru companiile publicesunt condiţii necesare pentru a asigura securitatea livrărilor energetice care să sprijine creşterea economică şi calitatea vieţii, mai spune Banca Mondială.

Pentru a atrage investiţii private, BM recomandă guvernului să refacă credibilitatea practicilor comerciale ale României, să asigure o piaţă energetică competitivă şi să implementeze reglementările şi legislaţia UE. Autoritatea română de reglementare în domeniul energiei, ANRE, reprezenta în 2005 un model regional de bune practici. De atunci, o serie de decizii politice au adus ANRE aproape de non-funcţionalitate, ca urmare a implementării ineficiente a reglementărilor ANRE, din cauza variaţiei preţurilor şi a practicilor de piaţă din sectorul energiei, a constatat Banca Mondială.

Consumatorii pot beneficia de preţuri mai mici pe termen scurt, dar aceste practici subminează securitatea energetică a României şi creşterea economică şi contribuie la arierate în domeniul taxelor şi la privarea bugetului statului de importante venituri, atrage atenţia Banca Mondială. Mai mult, stimulentele pentru eficienţa energetică – cele mai eficiente măsuri pentru a promova securitatea energetică, grija faţă de schimbarea climatică şi care contribuie la competitivitatea industrială – sunt slăbite din cauza acestor practici.

Sănătate

O măsură critică ce trebuie aplicată se referă la aprobarea de către Parlament a noii legi pentru coplata serviciilor medicale. Aceasta face parte din măsurile de care este nevoie pentru îmbunătăţirea eficienţei şi pentru reducerea arieratelor în domeniul sănătăţii, spune BM. Reformele avute în vedere includ, între altele, restructurarea reţelei de spitale, definirea unui pachet de bază de servicii medicale, introducerea unui sistem suplimentar privat de asigurări de sănătate şi introducerea unor măsuri care să vizeze controlarea creşterii continue a costurilor pentru consumul de produse farmaceutice.

Transporturi

Provocările cu care se confruntă sectorul rămân semnificative, trebuind să se plieze reglementărilor europene, de pildă în domeniul ajutorului de stat, să-şi asigure sustenabilitatea financiară, în special în sectorul feroviar, şi să facă investiţii în infrastructură. Banca Mondială discută în prezent cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii despre furnizarea de asistenţă în ceea ce priveşte folosirea fondurilor de la UE pentru îmbunătăţirea serviciilor şi asigurarea folosirii eficiente a finanţării publice şi private în acest sector. Principala recomandare a Băncii Mondiale în acest sector este ca statul să renunţe la aproximativ un sfert din treburile de călători, care ar putea fi înlocuite în mod mai eficient cu autobuze.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă