» Vanzarile de calculatoare s-au majorat rapid si in cel de-al treilea trimestru al anului.
» Motoarele cresterii: cererea utilizatorilor casnici si a firmelor, preturile accesibile.
» Anul 2008 va fi cel putin la fel de bun, ministerele anuntand multe achizitii importante.
Piata romaneasca a pc-urilor a continuat sa creasca rapid si in cel de-al treilea trimestru al anului atat ca volum, cat si ca valoare. Conform ultimelor date ale IDC, numarul de unitati livrate a crescut cu mai mult de o treime de la an la an, ajungand la 193.541 in perioada iulie-septambrie 2007. Valoarea pietei a fost de aproape 165 milioane de dolari, majorandu-se cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In numai trei luni, vanzarile de laptopuri aproape ca s-au dublat, fiind mai mari cu 92% in trimestrul al treilea din 2007 fata de anul trecut. Piata pentru unitati desktop a crescut si ea, insa intr-un ritm mult mai scazut, cu aproape 17,5% ca numar de unitati livrate, iar numarul de servere x86 livrate a urcat cu o cota solida de 21,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Piata PC din Romania a continuat sa prospere si in al treilea trimestru al anului, urmand tendintele prevazute la inceputul anului 2007", a declarat Calin Mirea, Research Analyst IDC Romania. "Cererea din segmentele home user si IMM, preturile accesibile, configuratiile tot mai puternice, marketingul agresiv impreuna cu un numar de proiecte din sectorul public si cel privat au creat din nou o sinergie care a permis o crestere puternica a vanzarilor. Per total, piata ramane fierbinte, in timp ce jucatorii se pregatesc pentru un ultim trimestru si mai bun".
Asamblatorii locali raman lideri incontestabili ai pietei desktop, in timp ce distribuitorii internationali isi mentin suprematia pe piata notebook, iar aceasta situatie nu se va schimba curand, considera reprezentantul IDC in Romania.
Romania produce 300.000 de PC-uri
De fapt, peste 50% dintre PC-urile si laptopurile care se vand pe piata romaneasca sunt produse in tara, a aratat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii. In acest moment, in Romania se fabrica anual peste 300.000 de calculatoare, in conditiile in care in urma cu doi ani se produceau de trei ori mai putine, respectiv in jur de 100.000.
Tinand cont de faptul ca majoritatea componentelor din calculatoarele din toata lumea sunt produse in Asia, pe piata europeana sau americana productia de calculatoare inseamna practic asamblarea acestora. Jucatorii din prima linie a acestei industrii din Romania sunt Altex, Flamingo si K-tech.
Mihai Traistaru, directorul Complete Electro Serv (CES), fabrica detinuta de Altex, afirma ca unitatea pe care o conduce, o investitie de 1,5 milioane de euro, este unica in sud-estul Europei din punctul de vedere al performantei. Capacitatea de productie a fabricii a ajuns in trei luni la un computer pe minut si ar putea fi multiplicata de cel putin trei ori prin adaugarea unui nou schimb de muncitori si prin extinderea liniei de productie care este conceputa modular, pentru flexibilitate. In 2010, este posibil ca entuziasmul creat de fabrica Nokia sa se repete in cazul Fujitsu-Siemens, care are in plan realizarea unei unitati de productie de PC-uri in Europa de Est, pentru care concureaza Romania si Ucraina, mai estimeaza analistii.
Mari clienti in 2008
si anul 2008 se prefigureaza a fi unul foarte bun din punctul de vedere al vanzarilor de computere. Numai Ministerul Educatiei va cheltui pentru programul de informatizare a scolilor aproape 180 de milioane de lei. Banii vor fi alocati pentru cumpararea de PC-uri, astfel incat, dupa cum precizeaza ministrul Adomnitei, nici o scoala sa nu mai duca lipsa de acest echipament. si Ministerul Sanatatii va cheltui, din sursele proprii aprobate in buget, o suma de 47.600.000 lei pentru achizitionarea a 11.120 de calculatoare portabile, a cartelelor de acces la internet, a imprimantelor si a serviciilor integrale pentru cabinetele de medicina de familie, precum si 18.400.000 de lei pentru sisteme informatice de inalta performanta pentru unitatile sanitare din tara. Posta Romana a anuntat, la randul ei, ca intentioneaza sa achizitioneze, in leasing, echipamente IT in valoare de 33,686 milioane de lei, in acest sens urmand sa fie organizata o licitatie.