5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătăţii măreşte birul pus pe mediul de afaceri

Ministerul Sănătăţii măreşte birul pus pe mediul de afaceri

Statul ar putea încasa mai mulţi bani din contribuţiile la sănătate prin simpla modificare a bazei de calcul. Spre exemplu, în cazul unei persoane plătite cu salariul minim pe economie, contribuţia la sănătate va fi de 104 lei, faţă de 36 de lei cât este în prezent.

Ministerul Sănă­tăţii a publicat ieri pe site-ul de in­ternet al insti­tuţiei noul proiect de Lege a sănă­tăţii, care va sta în dezbatere publică timp de 60 de zile înainte de a fi adoptat.

În prezentarea sa, autorii proiectului de la Ministerul Să­nătăţii susţin că nu se schimbă cotele procentuale de con­tribuţii pentru sănătate. Acestea vor rămâne 5,5% pentru asigurat, 5,2% pentru angajator şi 5,5% pentru asiguraţii a căror contribuţie este plătită din alte surse.

Proiectul modifică însă baza de calcul a acestor contribuţii, astfel încât statul să încaseze mai mulţi bani de la companii şi asiguraţi. Dacă noua modalitate de calcul va fi aplicată, ea va reprezenta încă o lovitură dată mediului de afaceri.

Potrivit proiectului, în cazul angajatorului, cotele procentuale de contribuţie nu pot fi  mai mici de 5,2 la sută, aplicate la un salariu mediu brut pe ţară.

În prezent, cota de 5,2% nu se aplică asupra unei sume minime. Aceasta face ca angajatorii să plătească această contribuţie pe salariile efectiv acordate angajaţilor. Dacă în prezent, în cazul unui angajat plătit cu salariul minim, contribuţia angajatorului este de aproximativ 36 lei lunar, în cazul în care proiectul de lege va intra în vigoare în forma actuală, contribuţia plătită va fi de 104 lei.

„În măsura în care se va aplica o astfel de prevedere, efectele ar fi covârşitoare, iar aceasta nu este de bun augur. Oricum, suntem printre cele mai taxate ţări din acest punct de vedere din Europa”, spune un avocat al firmei de consultanţă fiscală Mazars. Nu vor scăpa nici beneficiarii de plăţi din drepturi de autor. În cazul acestora, Ministerul Sănătăţii propune: „Valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,5 la sută, aplicată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar”. Oricâţi bani ar încasa o persoană din drepturi de autor, ea va plăti contribuţia ca şi cum ar fi încasat salariul minim brut, de 700 lei lunar.

Alte prevederi

Contribuţiile se aplică asupra veniturilor persoanelor care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, indemnizaţiilor de şomaj; pensiilor care depăşesc suma de 740 de lei, pentru cuantumul ce depăşeşte această sumă, cât şi veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri.   

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...
Ultima oră
Pe aceeași temă