Nikolaos Tsolas, in varsta de 53 de ani, este in Romania din iunie 2005, dupa doi ani si jumatate petrecuti in postul de director general la GLOBUL Bulgaria. Considera ca Bulgaria, Grecia si Romania au un set de valori similare si aspecte comune in ceea ce priveste mediul de afaceri.
– Ce stiati despre Romania inainte sa fiti numit la conducerea filialei Cosmote?
Nikolas Tsolas – Primul contact cu Romania a avut loc in vara anului 2005, cand am fost numit la conducerea filialei romanesti a Grupului COSMOTE, dupa doi ani petrecuti in functia de director general al GLOBUL, subsidiara grupului in Bulgaria. In afara de functiile de conducere detinute pentru filialele COSMOTE din Romania si Bulgaria, am avut oportunitatea sa lucrez un timp in Germania, iar studiile universitare si post-universitare le-am efectuat in Statele Unite.
Dupa succesul inregistrat de companie in Bulgaria, am considerat ca acceptarea pozitiei de CEO in Romania reprezinta o evolutie naturala in cariera mea, cu si mai multe provocari profesionale. In Romania, obiectivele COSMOTE erau deosebit de ambitioase si este unul din cele mai importante proiecte la care particip, dar si rezultatele de pana acum sunt pe masura eforturilor depuse. Cei care au trecut macar o data prin experienta unui start-up stiu ce inseamna provocarea si pasiunea pentru munca in care te-ai implicat. Abilitatea de a pune bazele unui business de succes reprezinta o experienta unica in cariera mea.
De cand am preluat conducerea COSMOTE in Romania, majoritatea timpului meu si al echipei a fost dedicat lansarii si dezvoltarii ariilor-cheie de operatiune ale companiei in timp-record. De aceea, timpul nu mi-a permis sa vizitez Romania in afara de Constanta, unde COSMOTE a fost prezent pe tot parcursul verii 2006, prin intermediul activitatilor organizate la Plaja COSMOTE. Romanii sunt foarte deschisi, ospitalieri si au o anumita "joie de vivre" pe care o regasim la culturile din regiune si poporului grec de asemenea.
– Care este contributia Romaniei la rezultatele Grupului?
Nikolas Tsolas – Veniturile noastre s-au majorat de cinci ori anul trecut, ajungand la 43,8 milioane de euro, fata de opt milioane de euro in 2005, dar si pierderile operationale au crescut de peste trei ori, la 65,7 milioane euro, in principal ca urmare a cheltuielilor pentru investitii. Acestea au insumat anul trecut 160 de milioane de euro, reprezentand mai mult de o treime din totalul investitiilor grupului COSMOTE. Compania noastra avea la finele anului trecut 1,23 de milioane de clienti, dupa ce am atras circa 556.000 numai in ultimul trimestru. Cota de piata este estimata la aproximativ 7%.
– Ce parere aveti despre romani si despre angajatii de aici? Ati putea face o comparatie intre ei si angajatii din alte tari, cum ar fi Grecia sau Bulgaria?
Nikolas Tsolas – Grecia, Bulgaria si Romania au un set de valori similare si multe aspecte comune in ceea ce priveste mediul de afaceri si viata culturala. Mediul de afaceri este extrem de dinamic in Romania, foarte apropiat de cel din Grecia si cu mult inaintea celui din Bulgaria. Cerintele consumatorilor romani sunt din ce in ce mai sofisticate si complexe, piata foarte competitiva – numai jucatorii puternici pot intra, supravietui si dezvolta afaceri de succes intr-un astfel de mediu. COSMOTE se bucura de experienta grupului in intreaga regiune a Europei de Sud-Est, pe care o aplicam si in Romania, contand pe similaritatile economice, sociale si culturale dintre aceste tari. Romanii sunt un popor puternic, inteligent si cu mult potential si imi place in mod deosebit faptul ca incep sa capete incredere in ei, sa devina mai optimisti. De asemenea, romanii sunt foarte buni profesionisti, dedicati muncii pe care o fac si au ambitia sa realizeze un proiect cat mai bine. Totusi, am observat ca romanii se tem sa riste si sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile si actiunile lor.
– Cum alegeti sa va petreceti timpul?
Nikolas Tsolas – Cand nu-mi petrec timpul liber in Grecia, alaturi de familie, imi face placere sa citesc o carte buna. Deseori, in timpul week-endurilor pe care le petrec in Romania imi place sa ma relaxez la una dintre cafenelele din zona Dorobantilor, sa citesc o carte si sa savurez un cappuccino. Unul dintre autorii mei preferati este Stephen Hawking.
Familia – sotia si cei doi copii – este acasa, in Grecia, locuiesc in Atena. Avand in vedere ca postul din Romania este temporar, am decis impreuna cu sotia ca este mai bine ca ei sa locuiasca in continuare in Atena – mai ales pentru copii, care sunt la scoala, si toti stim cum este pentru ei sa lase prietenii si sa se mute intr-un loc nou, intr-o tara unde nu vorbesc limba. Este dificil sa te muti cu totul in alta parte, mai ales pentru o perioada scurta de timp. In plus, Grecia este la numai o ora de zbor de Romania, astfel incat distanta dintre noi nu este asa de mare. Mai mult, petrecand destul de mult timp separati, am invatat sa pretuim cu adevarat momentele petrecute impreuna. Sotia vine si ea mai des in Romania sa ma viziteze, ii plac foarte mult tara si oamenii.