23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCât de interesat este Samsung de România?

Cât de interesat este Samsung de România?

Presa slovacă a vorbit insistent de decizia Samsung de a-şi muta producţia în România. După câteva zile, compania a infirmat ipoteza, dar după ce au primit noi facilităţi de la guvernul de la Bratislava.

Samsung vrea să închidă cele două fabrici din Slovacia, care au 4.000 de angajaţi, şi să transfere producţia în România, dacă nu obţine de la guvernul slovac facilităţi fiscale în valoare de 28 de milioane de euro, a relatat postul slovac de televiziune Markiza, citat de Wirtschaftsblatt.

Markiza este un post de televiziune ce are acelaşi acţionar cu Pro TV, anume compania CME.

Potrivit Ministerului slovac al Economiei, Samsung cere subvenţii de 28 milioane de euro, pentru a mai păstra 950 de locuri de muncă în Slovacia.

Până acum, Samsung a primit subvenţii de la statul slovac în valoare de aproximativ 111 milioane de dolari.

Ştirea iniţială nu menţiona sursa informaţiilor, iar la momentul difuzării sale oficialii Samsung au refuzat să o comenteze.

Ea a fost difuzată exact în timpul vizitei efectuate zilele trecute în Coreea de Sud de către ministrul slovac al Muncii şi Protecţiei Sociale, Jozef Mihal. Scopul discuţiilor a fost exact viitorul fabricilor Samsung din Slovacia. Conducerea companiei coreene a refuzat imediat după difuzarea ştirii de către Markiza să comenteze informaţia.

Samsung dezminte după ce a primit banii

Odată obţinute facilităţile fiscale din partea slovacilor, conducerea Samsung a ieşit public pentru a dezminţi informaţia. Se naşte întrebarea: au fost coreenii cu adevărat interesaţi de România sau doar au ameninţat cu mutarea celor două fabrici doar pentru a obţine facilităţile dorite de la slovaci?

Varujan Pambuccian, şef al Comisiei pentru Tehnologia Infor­maţiei din Camera Deputa­ţilor spune că este puţin probabilă această ipoteză, deoarece „o compania mare nu procedează niciodată aşa”.

Compania coreeană Samsung nu va părăsi Slovacia, a promis şeful diviziei de electronice a Samsung, Boo-Keun Yoon, ministrului slovac al Muncii Jozef Mihal, potrivit The Slovak Spectator, care citează SITA, cea mai mare agenţie privată de presă din Slovacia.

Publicaţia slovacă menţio­nează că anunţul a fost menit să „închidă speculaţiile privitoare la o posibilă mutare a operaţiilor firmei coreene în România”. Yoon a recunoscut că producţia de ecrane LCD întâmpină probleme serioase.

Coreenii au căutat ajutor financiar din partea guvernului în urma crizei de pe piaţă, afirmă publicaţia slovacă.

Ieri, ministrul Muncii, Jozef Mihal, a menţionat că ministrul slovac al Economiei, Juraj Miskov, a aprobat deja un ajutor pentru Samsung sub forma unei scutiri de taxe de 28 milioane euro, potrivit SITA.

Ajutorul va permite coreenilor să păstreze, cei 1.000 de angajaţi ai unităţii din Galanta şi alte 1.000 locuri de muncă la furnizori. Samsung are 4.000 de angajaţi în cele două fabrici din Voderady şi Galanta.

Până în prezent, Samsung a primit subvenţii de 111 milioane de euro în Slovacia.

În 2002 Samsung a ales Slovacia în defavoarea României

Samsung şi-a mutat fabricile din Spania şi Marea Britanie în 2002 şi a cumpărat uzinele ZVZ din Galanta, Slovacia. Producătorul coreean produce monitoare şi televizoare în oraşul slovac. Samsung a luat în considerare o mutare în România chiar de atunci, dar a motivat decizia de a alege Slovacia pentru că aici firmei i s-au oferit condiţii mai avantajoase.

24 de locuri în faţa României are Slovacia (72 şi, respectiv, 48) în topul uşurinţei de a face afaceri, realizat de PWC.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Chiriile din București ating noi maxime: Apartamentele cu două camere din Unirii-Victoriei costă aproape 600 de euro pe lună

Cele mai scumpe chirii din București pentru apartamentele cu două camere, construite înainte de anul 2000, se găsesc în zonele Unirii-Victoriei, unde prețurile ating...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...

Prezidențiale: ”Votați-mă, sunt Ciolacu!” – Academia Catavencu

O satiră despre promisiuni mari și realizări mici în politica românească Sunt Ciolacu. Marcel Ciolacu.Agentul 7,03 de când mi am luat bacu'.Revoluțiar de covrig...
Ultima oră
Pe aceeași temă