20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSpeculatii mari cu mici actiuni

Speculatii mari cu mici actiuni

» Dupa isteria companiilor din industria chimica (Azomures, Amonil, Oltchim), cotatiile au inceput sa urce, in cazul unor societati de pe Rasdaq.
» In mai putin de 10 zile s-ar fi putut castiga peste 25% pe Electromagnetica, Ceramica, Arax, Imostrust. Pe volume, insa prea mici.
» De saptamana viitoare investitorii locali vor avea parte de mai multa adrenalina: bursa isi prelungeste programul pana la ora 16.30, dupa deschiderea din SUA.

Sif-urile nu mai sunt motorul bursei, iar valorile zilnice de tranzactionare ilustreaza cel mai bine asta. Miercuri, de pilda, nu s-au regasit decat 3 societati de investitii financiare in topul celor mai activi 10 emitenti, podiumul fiind ocupat de Azomures, Amonil si BRD. Ce creste ca o racheta poate sa cada ca un asteroid parea sa fie motto-ul nimerit pentru producatorii de ingrasaminte dupa marcarile de profit de la inceputul saptamanii (Azomures a pornit cu un modest -1,4% luni, dar si-a accelerat corectia cu -8,7% marti si -12,7% miercuri, o traiectorie asemanatoare avand Amonil).  Societatile sunt inca subevaluate din perspectiva indicatorilor bursieri (PER, P/BV); singura problema este in ce masura vor reusi sa isi conserve profitabilitatea, in conditiile in care anul trecut, pe vremea asta, pomeneau de faliment. Dublarea pretului la ingrasaminte, factorul care a readus pe profit cele doua companii, se poate dovedi doar un avantaj temporar, generat de isteria care a cuprins investitorii influentati de spectrul foametei globale. In ultima vreme insa, se manifesta o tendinta de iesire a fondurilor speculative de pe sectorul marfurilor, iar preturile se pot ajusta pe un palier mai redus, implicit si cele al ingrasamintelor. Scaderea preturilor pentru barilul de titei a determinat corectii pentru actiunile companiilor de profil, SNP pierzand miercuri nu mai putin de 4,5%. Cum societatea se afla inca pe plus in 2008, continurea tendintei de scadere a pretului petrolului poate accelera marcarea profiturilor pentru investitorii care au intrat la timp pe actiunile Petrom, mai ales ca amenintarea pachetui de 8% oferit salariatilor, la pretul la care OMV a preluat compania, nu a disparut.

 

Am asistat la ascensiuni spectaculoase (din perspectiva preturilor, nu a volumelor) pentru mai multe actiuni "de buzunar" de pe Rasdaq. In mai putin de 10 zile, cotatiile Imotrust au urcat de la 0,48 la 0,68 lei (41%), Ceramica a avansat de la 1,84 la 2,3 lei (±25%), Arax a ajus la 0,2170 lei pornind de la 0,1740 lei (±24%) iar Electromagnetica a avansat de la 0,66 la 0,91 lei (±37%). Cum aprecierile au venit pe volume relativ reduse, banuim ca cei care nu au marcat la timp profitul nu se vor mai intalni curand cu astfel de preturi.

Dupa Bearn Stearns, Lehman Brothers da emotii burselor din SUA, perspectiva unor pierderi record indepartand din nou investitorii din vecinatatea titlurilor financiare. Aparitia unui nou val de corectii este destul de mare pe pietele externe si, implicit, la BVB, care tocmai a incheiat un raliu consistent. Iar daca actiunile va scad, veti avea cel putin ocazia sa le urmariti cu atentie o perioada mai mare de timp, programul BVB urmand sa fie prelungit de saptamana viitoare pana la ora 16,30.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă