Fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, este primul candidat înscris pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor în Fondul Proprietatea pentru alegerile care vor avea loc pe data de 25 aprilie. După încetarea mandatului de ambasador, Gitenstein s-a întors în practica privată, la firma de avocatură Mayer Brown.
Dacă va fi ales, mutarea s-ar putea dovedi un câştig pentru acţionarii Fondului Proprietatea.
El a fost propus de fondul de investiţii Emerging Markets Country Fund, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Fondului Proprietatea. Emerging Markets Country Fund este un fond de investiţii lansat în Statele Unite în 1995 de către grupul City of London, al doilea acţionar ca mărime al Fondului Proprietatea.
Gitenstein este avocat de profesie şi a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani, provenind din anturajul vicepreşedintelui Joe Biden, pentru care a lucrat aproape două decenii. El şi-a încheiat mandatul în luna decembrie 2012 şi s-a întors în SUA, unde a revenit în cadrul companiei de avocatură Mayer Brown, dar nu în calitate de partener, ci de consilier. Într-un interviu acordat „României libere“ în iulie 2012, Gitenstein nu a ascuns că doreşte să revină în România pentru a valorifica experienţa dobândită ca ambasador promovând investiţiile în România şi oportunităţile de afaceri pe care le oferă ţara. Din această, perspectivă, poziţia de la Fondul Proprietatea ar putea fi un pariu câştigător pentru acţionarii FP, care cu greu ar putea găsi o personalitate mai credibilă pentru a promova investiţiile Fondului.
Candidaţii pentru alegerile la Fondul Proprietatea se pot înscrie până pe data de 3 aprilie. Acţionarii FP urmează să aleagă pe 25/26 aprilie doi noi membri în Comitetul Reprezentanţilor, având în vedere că mandatele lui Sorin Mîndruţescu (preşedintele Comitetului şi al Oracle România) şi Cristian Buşu expiră pe 29 septembrie. Mandatele noilor membrii vor intra în vigoare pe 30 septembrie.
Comitetul Reprezentanţilor supraveghează, în numele acţionarilor, activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.
Ceilalţi trei membri sunt reprezentanţii celor mai importanţi acţionari ai Fondului Proprietatea. Cel mai mare acţionar al FP, Elliottt Associates, este reprezentat de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi de Piotr Rymaszewski, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Octava NFI din Polonia. City of London, al doilea cel mai mare acţionar al Fondului, este reprezentat în Comitet de Julian Rupert Francis Healy.
Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi în creştere cu 1,28%, la preţul de 0,631 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a Fondului este de 8,694 miliarde lei (1,97 miliarde euro), scrie Hotnews.ro.
Fondul Proprietatea deţine un număr semnificativ de acţiuni la OMV Petrom, Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Termoelectrica şi Transelectrica, adică la principalele companii energetice de stat din România. Venirea lui Gitenstein în fruntea Comitetului Reprezentanţilor pune acţionarii Fondului Proprietatea într-o poziţie favorabilă în cazul în care guvernul s-ar gândi să privatizeze aceste companii, în totalitate sau partial.