Bursa românească a reuşit să treacă cu bine peste valurile de panică provocate de cutremurul din Japonia. Piaţa autohtonă a fost avantajată de faptul că încă nu este foarte puternic corelată cu pieţele externe şi foarte puţin cu piaţa niponă. Bursele internaţionale au fost puternic afectate de cutremurul din Japonia. Investitorii au privit cu îngrijorare la impactul economic al cutremurului şi al tsunami-ului din Japonia cât şi la pericolul nuclear de la reactoarele de la Fukushima. G7 a decis, pentru prima data în ultimii 10 ani, o intervenţie comună împotriva aprecierii yenului japonez, pentru a ajuta Japonia să-şi revină din criza determinată de cutremurul de vinerea trecută. Moneda japoneză s-a întărit puternic după cutremurul care a devastat Japonia din cauza anticipării cererii foarte puternice de monedă locală din partea investitorilor japonezi, în cadrul efortului de reconstrucţie.
„Bursa nu a fost puternic influenţată de problemele din Japonia, în special datorită gradului de subevaluare care există la multe companii şi a volumului mare de acţiuni aflate la cumpărare. Scăderile generate de panică au fost contrabalansate uşor de ordinele mari de cumpărare. Pe pieţele externe panica a dus şi la o mişcare accentuată de marcare de profit având în vedere faptul că se aflau în apropierea maximelor din ultimii 2 ani”, explică Gabriel Necula, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction.
La rândul său, Iulian Panait, preşedinte KTD, atrage atenţia asupra faptului că nu există vreo legătură economică între România şi Japonia. Acesta precizează că preţurile acţiunilor autohtone se găsesc la acelaşi nivel ca înaintea cutremurului nipon.
„După părerea mea influenţa nu a fost semnificativă. Au existat una sau două zile în care din cauza declinului burselor externe, deci vorbim ca atare de o influenţă indirectă, şi pe piaţa bursieră românească am avut o tendinţă uşor negativă. Pe ansamblu însă preţurile acţiunilor româneşti nu sunt acum semnificativ diferite de nivelul pe care îl aveau joi dimineaţă ,deci înainte ca acest eveniment neprevăzut să fi început să se manifeste”, spune Panait.
El este de părere că nu putem vorbi despre o legătură economică sesizabilă între evoluţia macro din România şi cea din Japonia. „De aceea bursa românească practic nu reacţionează acum la efectul direct al dezastrelor naturale din Japonia. Ceea ce influenţează bursa românească este de fapt declinul pieţelor de capital din pieţele mature, care la rândul său îşi are originile în impactul negativ al cutremurului şi valurilor tsunami din Japonia”, explică Iulian Panait.
Pe de altă parte, Gabriel Necula crede că la BVB a început o uşoară acumulare de acţiuni, investitorii fiind influenţaţi de perspectivele bune ale economiei româneşti şi doar un eveniment excepţional ar putea perturba această evoluţie.
„Pe piaţa locală se simte o mişcare de acumulare de acţiuni, perspectiva economică fiind din ce în ce mai bună în ochii investitorilor. Fără un eveniment major, explozie nucleară în Japonia sau război în Orientul Mijlociu, cred că nu vom vedea scăderi, din contră cred că trendul va continua să fie pozitiv în condiţii externe normale. Incertitudinea la nivelul Japoniei se va menţine pe termen scurt, dar fără influenţe majore pe bursa locală”, precizează Necula.
Indicele Nikkei a scăzut în ultima săptămână cu 14,90%, acţiunile japoneze au pierdut foarte mult în primele două zile ale săptămânii, ulterior revenind uşor. Indicele german DAX a acumulat o pierdere de 5,19%, iar indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 2,61%.