18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialComorile din adancuri

Comorile din adancuri

Cele mai mari companii din industria extractiei metalului galben se tranzactioneaza la PER-uri piperate (24 valoare medie) si ofera randamente la dividend modeste.

Incertitudinea la nivel global si climatul inflationist se trateaza la bursa cu plasamente in metale pretioase. Din pacate, in acest moment cele mai mari mine de aur listate au actiuni destul de scumpe. Barick Gold (ABX) are o valoare de piata de 33,6 miliarde dolari si detine mine de aur in SUA, Canada, America de Sud, Australia, Africa. Se tranzactioneaza la un PER estimat de 16,2 (2008) si 14,8 (estimat 2009), dividendele reprezentand 1% din valoarea actiunilor (38,5 dolari pe 13 iunie). Goldcorp (GG) are o capitalizare de 27,3 miliarde dolari si detine mine de aur in SUA, Mexic, Brazilia, Argentina si Australia. Actiunile au un raport pret/castig pe actiune estimat pentru acest an la 38,1, iar randamentul la dividend este de numai 0,5%.

 

Agnico-Eagle Mines (AEM) opereaza in Quebec, are o capitalizare bursiera de 9 miliarde dolari (13 iunie), un PER de 64 (39 estimat pentru 2009) si un randament la dividend de 0,3%. Anglo Gold Ashanti (AU) va avea un PER de 20 la sfarsitul anului, potrivit analistilor de pe www.kitco.com, estimarile pentru anul viitor fiind de 14,8; randamentul la dividend este de 0,6%. Compania are o capitalizare de 8,7 miliarde dolari si opereaza mine de aur in Africa de Sud, Namibia, Mali, Brazilia, Australia, Tanzania si SUA. Mai "ieftine" par actiunile Buenaventura (BVN), companie ce opereaza in Peru. Are o capitalizare de 8,5 miliarde dolari, un PER de 11 (estimarile sunt insa de 14,5 pentru 2009, deci o reducere a eficientei in exploatare).

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă