Fondul Proprietatea (FP) vizează listarea la Bursa din Varşovia, în condiţiile în care prezenţa sa pe bursa locală nu poate fi un succes fără o dezvoltare a acestei pieţe.
Greg Konieczny, managerul FP ce a făcut ieri anunţul, crede că bursa poloneză a fost „cea mai dinamică bursă din ultimii ani”. „Asta căutăm şi noi pentru FP. Succesul nostru aici, în România, nu poate veni decât dacă piaţa se dezvoltă”, a spus el. Bursa din Varşovia are o capitalizare bursieră de 150-200 miliarde de dolari, spre deosebire de cea de la Bucureşti unde capitalizarea este de aproape zece ori mai mică. Capitalizarea FP este de 1,5 miliarde euro, ceea ce înseamnă că listarea sa în Polonia ar creşte indicatorul bursei din Varşovia cu doar 1%.
Managerul FP îşi menţine anunţul făcut anul trecut privitor la listarea fondului la Varşovia, dar spune că acest proces este încetinit de dicuţiile avute cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe aspectele legislative.
Fondul este curtat însă şi de Bursa din Viena. Michael Buhl, şeful bursei austriece crede însă că listarea FP la Varşovia este o decizie greşită. Compania ar trebui să ajungă la Viena, unde ar avea mai multă expunere către investitori internaţionali şi mai puţine riscuri pe partea monedei de tranzacţionare, afirma în urmă cu câteva luni Michael Buhl.
Mobius oferă încredere
Intr-o declaraţie făcută la BVB, preşedinte executiv Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, a ţinut să restabilească încrederea investitorilor, afectată de criză europeană. Totodată, spune Mobius, ofertele pe care statul român le va derula în acest an la bursă nu vor fi afectate negativ de situaţia economică actuală din Europa, care urmează să se îmbunătăţească. „Nu văd să fie o problemă pentru ofertele din România, pentru că liderii europeni vor găsi o soluţie la problemele actuale. Cred că situaţia în Europa nu este aşa de rea cum o prezintă media. UE este puternică şi euro va fi mai puternic. La nivel global masa de bani pentru a fi investiţii a crescut, nu a scăzut. Nu cred că este o criză de bani, ci de oportunităţi”, a spus Mobius. FP îşi vinde o parte din participaţii
Fondul Proprietatea (FP) intenţionează să vândă în acest an o parte din acţiunile deţinute la companii de gaze naturale sau electricitate, a spus ieri Greg Konieczny. „Dacă mă întrebaţi pe mine, tot ce avem este de vânzare. Intenţionăm să explorăm posibilităţile de a vinde participaţii în acest an. Sunt companii din sectorul gazelor şi electricitate, distribuitori şi furnizori. Vom face un anunţ când va fi cazul”, a declarat Konieczny prezent la BVB la aniversarea unui an de la listarea Fondului Proprietatea.
Cele mai importante deţineri ale FP sunt la companii din domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, precum Enel Distribuţie Muntenia, GDF Suez Energy România, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom, Transgaz şi Romgaz.
Despăgubiţii mai au cel mult 34% din acţiuni
FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
In cei 6 ani scurşi de la înfiinţarea sa, în decembrie 2005, marea parte a acţiunilor au migrat de la despăgubiţi către investitorii privaţi, în bună parte şi din cauza faptului că listarea la bursă a fost trenată în principal de către fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu. In prezent persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate mai deţin cel mult 34% din acţiuni. Acest procentaj include însă şi deţinerile investitorilor privaţi – persone fizice române care au cumpărat drepturile sau acţiunile de la proprietarii iniţiali ai acestora.
Cel mai mare acţionar este grupul american de companii Elliot,cu 12,92% din totalul acţiunilor subscrise şi vărsate, societatea de investiţii de risc ridicat City of London, cu 7, 21%, urmat de Georgia Palade von Dusen, moştenitoare a familiei Malaxa, cu 6,537% din drepturile de vot.