4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Taxele şi impozitele locale ar putea creşte cu 50%

Taxele şi impozitele locale ar putea creşte cu 50%

Ministerul Finanţelor va transmite Guvernului propunerea de ridicare de la 20% la 50% a limitei până la care pot fi majorate impozitele şi taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele să poată fi crescute în raport cu puterea financiară a locuitorilor, informează Mediafax.

Propunerea va fi înaintată Guvernului în şedinţa de miercuri, sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a arătat, marţi, că aceste propuneri au fost primite din partea asociaţiilor de primari.

„Au fost două variante trimise de asociaţia primarilor, respectiv eliminarea cotei de 20|% şi să poată majora în funcţie de puterea financiară a locuitorilor, iar a doua să majorăm de la 20% la 50%. Până acum, nu s-a luat nicio decizie. Ministerul Finanţelor va merge mâine (miercuri-n.r.) în guvern cu ordonanţa de urgenţă, mai sunt şi altele de aprobat”, a spus Ialomiţianu, într-o conferinţă de presă.

În forma actuală, Codul Fiscal stabileşte că nivelul impozitelor şi taxelor locale poate fi majorat anual cu până la 20% de consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu excepţia taxelor pe mijloacele de transport.

În primăvara acestui an, MEDIAFAX a anunţat intenţia Guvernului de a permite primarilor să majoreze taxele şi impozitele în funcţie de necesităţile locale şi de „gradul de suportabilitate” al populaţiei, prin introducerea unui sistem în care suma impozabilă a clădirilor şi terenurilor din intravilan să fie raportată la valoarea de piaţă, mai mare, a acestora.

Prevederea a fost inclusă atunci în proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014, document obţinut de MEDIAFAX, cu argumentul creşterii autonomiei colectivităţilor locale prin transferul de noi responsabilităţi decizionale, precum şi de resurse financiare şi patrimoniale.

Documentul prevedea acordarea dreptului autorităţilor locale, prin modificarea legislaţiei fiscale, de a modifica nivelul impozitelor şi taxelor locale în funcţie de necesităţile locale şi gradul de suportabilitate al populaţiei, prin implementarea unui sistem de calcul al valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor din intravilanul localităţilor prin raportarea la valoarea de piaţă a acestora, acolo unde aceasta este vădit mai mare decât cea determinată prin formula de calcul.

Prevederea a fost însă eliminată din documentul final aprobat de Guvern, autorităţile invocând că aceasta reprezenta doar o variantă de lucru.

Cele mai citite

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă