4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016E.ON: Preţul gazelor trebuie să urce din nou în septembrie

E.ON: Preţul gazelor trebuie să urce din nou în septembrie

Menţinerea preţului la gazele livrate populaţiei şi creşterea cu 10% a tarifului pentru consumatorii industriali vor permite distribuitorilor de gaze să nu mai acumuleze pierderi timp de câteva luni, însă în luna septembrie este necesară o nouă creştere a preţurilor, spun specialiştii de la E.ON România, potrivit Mediafax.

„Hotărârea Guvernului de modificare a Legii gazelor şi decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a majora cu 10% preţurile pentru consumatorii industriali vor opri acumularea de către operatori a noi pierderi pentru următoarele luni. Totuşi, din cauza previziunilor de creştere a preţului gazelor din import pe perioada iernii, în luna septembrie va fi necesară o altă creştere de preţuri”, apreciază conducerea E.ON România.

Guvernul şi ANRE au decis, săptămâna trecută, ca pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, populaţia să primească mai multe gaze din producţia internă, mai ieftine cu aproape 40% faţă de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele să rămână constante. Prevederea vizează şi menţinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producătorii de energie termică care livrează căldură populaţiei.

Pe de altă parte, consumatorii industrali vor plăti, de la 1 iulie, cu 10% mai mult pentru gazele consumate.

„Implementarea noilor reglementări ne va permite doar stoparea acumulării de noi pierderi la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii casnici. În sezonul rece, când consumul va fi mai mare iar preţul gazelor naturale din import va depăşi 500 dolari pentru 1.000 de metri cubi, va reveni presiunea asupra preţurilor reglementate iar în septembrie va fi necesară o nouă creştere”, potrivit companiei.

ANRE estimează că preţul gazelor naturale importate din Federaţia Rusă ar putea fi mai mare cu 15,2% în trimestrul al treilea faţă de începutul anului şi va ajunge la 460 dolari/1.000 metri cubi, comparativ cu 399 dolari/1.000 metri cubi în luna ianuarie a acestui an.

Importurile de gaze din Federaţia Rusă au reprezentat anul trecut 17,16% din consumul total, de 13,8 miliarde metri cubi.

E.ON România, subsidiară a grupului german de utilităţi E.ON, arară că, din cauza preţurilor reglementate a acumulat, începând din trimestrul patru al anului 2009 şi pe durata anului trecut, costuri neacoperite de peste 400 milioane de lei (95 milioane de euro). Pentru primul trimestru din acest an, compania susţine că a înregistrat pierderi suplimentare de 240 milioane de lei (58 milioane de euro).

De asemenea, GDF SUEZ Energy România îşi va acoperi costurile în urma deciziei ANRE.

„Decizia autorităţilor române de a menţine neschimbate preţurile pentru clienţii casnici şi producătorii de energie, alocându-le o parte mai importantă din gazul din producţie internă şi de a creşte preţurile finale pentru ceilalţi clienţi cu 10% este percepută ca un semnal pozitiv de grupul GDF SUEZ, întrucât protejează clienţii cei mai vulnerabili, permiţând GDF SUEZ Energy România să-şi acopere costurile”, arată subsidiara grupului franco-belgian GDF SUEZ.

E.ON şi grupul franco-belgian GDF SUEZ sunt cei mai mari distribuitori de gaze din România. Ambele grupuri energetice au intrat pe piaţa energetică românească în urma privatizării unor companii de stat, în 2005.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va prezenta, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor reglementate la gaze naturale, până în 2013, în cazul companiilor şi în intervalul 2013-2015 pentru cantităţile livrate populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă