1.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum te fereşti de furia apelor cu eforturi minime

Cum te fereşti de furia apelor cu eforturi minime

Fenomenele naturale, calamităţile, incendiul, explozia pot să vă distrugă agoniseala de o viaţă. Dacă pentru prevenirea incendiului sau exploziei există astăzi soluţii tehnice din ce în ce mai perfecţionate, inundaţiile sau cutremurele sunt practic imposibil de prevenit sau de evitat. Tocmai de aceea asigurarea PAD împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren este obligatorie. Însă aceasta nu este suficientă. Aceleaşi evenimente care pun în pericol clădirea locuinţei pot afecta şi bunurile (mobilier, aparatură electrocasnică, aparatură electronică, îmbrăcăminte, unelte gospodăreşti, alimente etc.) – care nu sunt acoperite de poliţa obligatorie PAD. Un alt pericol permanent îl reprezintă furtul prin efracţie şi prin acte de tâlhărie, care, de asemenea, pun în pericol bunurile de valoare, putând duce şi la distrugeri în locuinţă. Acţiunile răuvoitoare ale unor persoane (acte de terorism / vandalism) pot produce şi ele distrugeri ale bunurilor sau casei – nici ele acoperite prin PAD. Toate aceste evenimente sunt tot atâtea argumente care susţin necesitatea unei poliţe facultative de asigurare pentru casă şi pentru bunurile conţinute în aceasta, în afară de asigurarea obligatorie PAD.

Asigurarea facultativă a locuinţei şi a bunurilor conţinute în aceasta se poate încheia oricând în cursul anului, în timp ce asigurarea PAD este obligatorie începând cu 1 septembrie 2012. Încheierea unei asigurări facultative pentru locuinţă este cea mai ieftină modalitate de protejare a clădirii şi bunurilor personale, mai ieftină decât achiziţionarea unui sistem perfecţionat de alarmă sau chiar decât întreţinerea anuală a unui câine de pază. Am încercat să întocmim un top în funcţie de preţ. Poliţele luate de noi în considerare acoperă toate cele patru categorii de riscuri esenţiale. Am realizat un calcul pentru un apartament de două camere în valoare de 60.000 de euro, din Bucureşti, situat într-un bloc construit în 1990. Valoarea bunurilor din apartamentul nostru virtual este de 5.000 de euro. Din perspectiva preţului, pe primul loc se clasează Astra, care, pentru 60 de euro, asigură clădirea şi apartamentul şi oferă ca bonus asigurarea bunurilor şi asigurarea de răspundere. În top se află şi Generali, cu un cost al poliţei de 131 de euro. Urmează plutonul companiilor care oferă o serie de asigurări suplimentare.

Riscuri acoperite

Riscurile acoperite sunt identice atât pentru asigurări de locuinţă, cât şi pentru bunurile conţinute, cu excepţia furtului, care este asigurat doar pentru bunuri. De regulă, societăţile de asigurări impun, pentru clădiri şi bunuri, asigurarea aşa-numitelor „riscuri standard“ (incendiu, trăsnet, explozie, căderi de corpuri grele pe clădiri), celelalte riscuri numite „extinderi“ (cutremur de pământ, inundaţie, furtună, grindină, avalanşă de zăpadă, alunecări de teren etc.) fiind opţionale. Unele societăţi de asigurare de locuinţă oferă şi acoperirea unor riscuri speciale ca: riscuri politice (greve, tulburări civile) şi terorismul sau vandalismul. Tot un risc special este şi inundarea apartamentelor de bloc cauzată de instalaţiile proprii de apă sau de încălzire sau provocată de apa provenită de la apartamente vecine. Riscul de furt se asigură numai împreună cu celelalte riscuri. În ceea ce priveşte bunurile, acestea pot fi asigurate în totalitate sau numai o parte din acestea. Pentru asigurarea riscurilor de accidente şi răspundere civilă faţă de terţi nu sunt prevăzute riscuri standard şi extinderi. Poliţa de asigurare pentru locuinţă se poate încheia pe o perioadă de 1 an, dar şi pe perioade mai scurte, dar nu mai puţin de o lună.

Alegerea sumei asigurate

Valoarea reală reprezintă valoarea de nou (preţul de înlocuire), din care se scade uzura în raport cu vechimea, întrebuinţarea şi starea de întreţinere a bunului res­pectiv. Societăţile de asigurări deţin metodologii de calcul a valorii reale a clădirilor, dar pentru acestea este nevoie să furnizaţi date despre clădire (anul construirii, materiale de construcţie folosite pentru fundaţie, pereţi, acoperiş, finisaje interioare şi exterioare, suprafaţa încăperilor, grosimea pereţilor). Această sumă se stabileşte de către asigurat la încheierea poliţei pentru locuinţă. După stabilirea sumelor asigurate şi alegerea riscurilor pe care doriţi să le acopere asigurarea de locuinţă, societatea de asigurări propune o primă anuală de asigurare. Cea mai bună alegere este încheierea unei poliţe complete, ce cuprinde toate riscurile, însă, în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecăruia, se poate renunţa la acoperirea anumitor riscuri şi atunci poliţa devine mai ieftină.

Ce înseamnă suma asigurată

Suma asigurată pentru clădiri şi bunuri reprezintă valoarea reală a acestora la data asigurării locuinţei. Suma asigurată pentru răspunderea civilă legală faţă de terţi este suma maximă care se poate despăgubi pe parcursul perioadei asigurate pentru prejudiciile aduse terţilor în urma unui eveniment asigurat (vătămări corporale, inclusiv deces şi pagube materiale). Suma asigurată pentru accidentele suferite de către membrii familiei este suma maximă care se poate despăgubi pe perioada asigurată şi se stabileşte de către asigurat la încheierea poliţei.

Cea mai simplă asigurare

„Inundaţii se pot produce în orice moment şi aproape în orice zonă din România.“ Aceste vorbe aparţin unuia dintre oamenii care se ocupă, în ţara noastră, cu strategiile de protecţie împotriva inundaţiilor. Cea mai clară dovadă în acest sens o constituie chiar localizarea inundaţiilor din ultimii ani. În 2005, inundaţiile s-au concentrat cu precădere în Banat, în Dobrogea, în bazinul Argeş-Olt şi de-a lungul Siretului. În 2006, inundaţiile au lovit mai ales în zonele adiacente Dunării, pentru ca în 2008 să se mute spre bazinele Someş-Tisa, Prut, Bârlad şi Siret. În 2010, cel mai dureros an din punct de vedere al calamităţilor, inundaţiile au curs mai ales pe Siret. Reducerea riscului de inundaţii ar presupune investiţii de miliarde de euro, bani de care statul român nu dispune. În plus, o strategie clară privind inundaţiile va fi pusă în aplicare abia de la finele anului viitor. În aceste condiţii, fiecare român trebuie să aibă grijă de propriul viitor. Singurul instrument pe care îl avem, în acest moment, la îndemână este asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Costul redus al acestei poliţe, adică 10 sau 20 de euro pe an, o face accesibilă aproape oricărui cetăţean al României.

CAPRICII METEO

Dezastru în Dobrogea

Mai multe localităţi din judeţul Constanţa sunt afectate de inundaţii în urma ploilor abundente din ultimele ore. Zeci de gospodării au fost inundate şi mai multe drumuri au fost acoperite de puhoaie, arată HotNews. În oraşul Cernavodă situaţia este fără precedent. Judeţul Constanţa se află sub avertizare meteo de vreme rea, iar hidrologii au emis o atenţionare cod galben de creşteri ale debitelor pe râurile din bazinul hidrografic Dobrogea. Mai multe străzi din oraşele Constanţa, Medgidia, Cernavodă, dar şi o zonă din nordul staţiunii Mamaia au fost inundate, duminică, în urma ploilor torenţiale. Şi oraşul Tulcea a fost inundat în urma unei ploi care a durat circa 30 de minute. Se acţionează cu pompe în vederea evacuării apei, însă acestea au o capacitate destul de mică în raport cu volumul de apă. Parcarea unui hotel de patru stele a fost inundată, “Sunt puse în pericol maşini, dar intervenţia efectivă asupra lor, să eliberăm zona, se va putea după scăderea nivelului apei”, a spus prefectul de Tulcea. Primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a declarat pentru Agerpres că ploaia torenţială care a căzut asupra localităţii timp de aproape două ore a provocat distrugeri deosebit de mari infrastructurii rutiere a oraşului şi inundaţii în mai multe imobile şi gospodării. “Eu nu am văzut niciodată asemenea ravagii provocate de ploaie în Medgidia. Pur şi simplu torenţii au rupt în două, pe toată lungimea, o stradă de peste 300 de metri, în centrul oraşului. A creat o ravenă pe toată lungimea străzii şi a smuls bucăţi de caldarâm, cu asfalt cu tot, grele de câte 500-600 de kilograme, pe care le-a purtat până la 20-25 de metri în aval. Peste tot prin oraş sunt depuneri de aluviuni, pavaje smulse, culturi agricole distruse. Este un calvar”, a afirmat edilul.

BILANŢ 2005-2010

Inundaţiile din lunile iunie-iulie 2010, cele mai grave din ultimii ani, au afectat 481 de localităţi din 37 de judeţe. Aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor; circa 4.000 de gospodării au fost avariate, dintre care 863 au fost complet distruse. În total, pagubele produse de inundaţiile din vara lui 2010 se ridică la peste 875 milioane de euro, conform evaluărilor autorităţilor.

144 de persoane decedate
69.000 de persoane evacuate
66.500 locuinţe afectate, din care 15.400 locuinţe distruse
3.080 de poduri afectate
15.700 km de drumuri afectate

Cele mai citite

ASF adoptă noi măsuri pentru piețele financiare nebancare

Deciziile luate sunt structurate pe două direcții principale: reglementare și autorizare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri care vizează...

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...

Austria propune găzduirea negocierilor de pace pentru încetarea războiului din Ucraina

Austria și-a exprimat disponibilitatea de a găzdui negocieri de pace pentru a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, conform unei declarații...
Ultima oră
Pe aceeași temă