Criza i-a determinat pe mulţi români să facă tăieri substanţiale din bugetul de concediu din această iarnă. Pentru a nu-şi pierde totuşi clienţii, multe agenţii de turism încearcă să vândă vacanţe în rate. Pe lângă avantaje, acestea au însă şi multe inconveniente.
Unele agenţii de turism vor ca în momentul plecării, turistul să fi achitat toate ratele, altele prevăd penalizări importante în cazul renunţării la excursie. Uneori numărul ratelor este mai mic decât cel convenabil din punct de vedere financiar şi, nu în ultimul rând, s-ar putea să nu fiţi declaraţi eligibili de către banci pentru un astfel de credit.
„E similară cu achiziţionarea unui televizor”
Un patron de agenţie ne-a explicat modul în care se derulează această afacere. „Băncile îi cunosc pe clienţii care sunt buni plătitori şi care sunt solvabili. Ei încheie înţelegeri cu turoperatorii şi le transmit acestora care dintre clienţi sunt de încredere, din punct de vedere financiar. Ulterior, agenţiile de turism le oferă acestor clienţi posibilitatea de a achita excursiile în rate. Este acelaşi tip de tranzacţie ca în cazul în care vrei să îţi iei un televizor în 10 sau 12 rate fixe, pentru care nu se percepe nici un fel de comision sau dobândă. Doar agenţiile de turism foarte mari, cu mulţi clienţi şi care îşi permit să organizeze curse charter, acceptă să lucreze în acest sistem cu băncile, deoarece în acest tip de afacere trebuie să împarţi cu banca o parte din comisionul tău de agenţie.”
Plata se face înainte de plecare
Cu aceste informaţii în minte, am încercat să cumpărăm o excursie de la compania Eturia care – pe site-ul de prezentare – avea o ofertă prin care scotea banca din această ecuaţie, plata făcându-se direct la agenţie. Ne‑am interesat de o excursie cu ocazia Revelionului, pentru care trebuia să plătim 750 de euro de persoană, pentru cinci nopţi. „Nu mai avem nici un loc disponibil pentru Europa nici în rate, nici cu banii jos. Dacă vreţi, se poate la Cancun sau în Mauritius”. Pentru această din urmă destinaţie trebuie plătit 1.890 de euro pe zece zile. Am fost de acord, dar atunci când am vrut să plătim în 12 rate, ni s-a spus că politica firmei prevede că „ultima rată trebuie plătită cu cel puţin 20 de zile înainte de data plecării în călătorie”.
Există, însă, şi alte neajunsuri ale acestui mod de a-ţi plăti excursia. În cazul în care clientul renunţă la contract, după achitarea uneia sau mai multor rate, agenţiile percep penalităţi, stabilite în functie de destinaţie.
Am avut mai mult noroc cu „Perfect Tour”, care avea în ofertă o vacanţă la Paris, la un preţ mai mic de 560 de euro. „Mai sunt locuri disponibile cu 12 rate fără dobândă. Cea dintâi rată se va plăti în luna următoare rezervării. „
La agenţia „Queen Travel” deşi pe site, clienţii sunt îndemnaţi să cumpere vacanţe cu plata în rate prin intermediul Card Avantaj, operatorul ne-a spus că nu mai au acest tip de ofertă. De altfel, „Queen Travel” acceptă maxim 3 rate, plus taxă de rezervare de 15 euro de persoană.