Statul român şi-a propus să încadreze în 2012 nu mai puţin de 8.180 de tineri absolvenţi prin subvenţionarea locului de muncă, dar nu a reuşit să-i convingă pe angajatori decât în proporţie de 9% (!) în primele 3 luni ale anului, potrivit unui raport ANOFM citat de Realitatea.net.
În primele trei luni din 2012, angajatorii români au încadrat 750 de absolvenţi, doar 50% faţă de perioada similară a anului trecut (!), când s-a realizat încadrarea a 1.460 persoane.
Specialiştii în resurse umane explică acest fenomen prin reticenţa angajatorilor de a se „lega” cel puţin 2 ani de forţa de muncă recrutată prin programul de subvenţionare. În clipa în care unui tânăr absolvent i se subvenţionează locul de muncă, el nu poate fi dat afară
„Firmele au fost obligate să renunţe la angajaţi cu experienţă în anii de criză. Nu sunt dispuse acum să investească în pregătirea unora fără experienţă, chiar dacă salariile lor sunt mai mici”, arată Daniela Necefor, managing partner al firmei Total Business Solutions.
Potrivit specialistului HR, în condiţiile actuale de piaţă, nimeni nu ştie ce va fi peste 3 sau 6 luni şi niciun angajator nu se poate obliga să păstreze un absolvent ani de zile.
„Este mai profitabil să închei un contract pe perioadă determinată cu un om cu experienţă, chiar dacă îi plăteşti un salariu mai mare”, explică Daniela Necefor.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar minim 500 de lei (şi 750 lei pentru absolvenţii de studii superioare) şi sunt scutiţi de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe o perioadă de 12 luni.