17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Detasati in UE

Detasati in UE

Pentru lucratorii detasati, cand lucratorul migrant desfasoara activitate salariala sau independenta pe teritoriul a doua sau mai multe state membre UE, plata asigurarilor se face distinct fata de regula generala.

"Formularul E101 atesta faptul ca, pe perioada inscrisa in formular, legislatia de securitate sociala aplicabila titularului este legislatia pe care o aplica acea institutie."
Mariana Campeanu

Persoanele care de-a lungul carierei profesionale desfasoara activitate pe teritoriul a doua sau mai multe state membre UE sunt denumite "lucratori migranti". In mod obisnuit, pentru a evita plata contributiilor de asigurari sociale in mai multe tari se aplica principiul legislatiei unui singur stat membru, adica dupa legislatia statului unde-si desfasoara activitatea. Pentru atestarea legislatiei de securitate sociala aplicabile unui lucrator migrant, institutiile competente (in cazul Romaniei, CNPAS) emit, la nevoie, formularele E101, E102 sau E103, in functie de perioada detasarii, pentru perioada desfasurarii de activitati simultane pe teritoriul mai multor state membre sau in functie de categoria de persoane despre care este vorba.
In aceasta perioada, angajatorul lucratorului detasat achita contributiile sociale in statul de trimitere (statul in care a fost emis formularul E101), iar lucratorul respectiv justifica neplata acestor contributii in statul in care lucreaza temporar sau partial prin prezentarea formularului mentionat.
Lucratorii migranti care provin din UE si lucreaza la angajatori din Romania si nu sunt in posesia unui formular E101, E102 sau E103 sunt supusi legislatiei din Romania, indiferent de cetatenie. Daca au formularul E101 (detasat) sau E102 (emis de CNPAS), se plateste statului inscris in formular, iar daca au E101 emis de alt stat membru, asigurarile se platesc statului respectiv.

Cele mai citite

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă