7.2 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Anastase: Codul Muncii nu e făcut pentru liderii de sindicate

Anastase: Codul Muncii nu e făcut pentru liderii de sindicate

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a criticat, joi, la Ploieşti, reacţiile liderilor sindicali în privinţa Codului Muncii, spunând că actul normativ este făcut pentru toţi românii şi că ulterior va fi adoptată o lege specială pentru sindicate, informeaza Mediafax.

 

Anastase a afirmat că, în opinia sa, liderii de sindicate care critică noul cod al Muncii pentru care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea ar fi vrut ca acest act normativ să-i ajute „să-şi consolideze o anumită importanţă”. Ea a afirmat că noul Cod al Muncii „nu este făcut pentru liderii de sindicate, este făcut pentru toţi românii”.

„Va exista o lege specială legată de sindicate, dar nu cred că era important ca acest Cod al muncii să se refere la liderii de sindicat, ci să se refere la toţi românii”, a afirmat Roberta Anastase.

În opinia acesteia, liderii de sindicat sunt mai degrabă nemulţumiţi de faptul că trebuie să-şi facă publice averile şi nu critică „în mod excepţional un anumit subiect”.

„În afară de faptul că nu este bun acel cod al muncii, că au de gând să iasă în stradă (sindicaliştii – n.r.), mai mult de atât eu nu am văzut. I-am mai văzut foarte supăraţi în momentul în care au văzut punându-se în Parlament problema transparenţei declaraţiilor şi obligativităţii depunerii declaraţiilor de avere de către liderii sindicali. Este singurul lucru pe care l-am văzut, dar trebuie să ştie că acest Cod al Muncii nu se referă la transparenţa averilor lor. Deci e un alt subiect. În rest, nu i-am văzut atacând în mod excepţional un anumit subiect”, a spus Anastase.

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, proiectul de modificare a Codului Munii şi intenţionează să se reunească în următoarele zile în şedinţă specială pentru a aproba documentul, aşteptând şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES). Modificările Codului Muncii urmează să fie promovate prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, iar ulterior a avut consultări cu grupurile parlamentare ale coaliţiei.

El a mai spus că în perioada următoare va menţine şi continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi va ţine cont de amendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Premierul a precizat că, în urma acestor consultări, Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este „un suporter” al adoptării proiectului noului Cod al Muncii prin asumarea răspunderii, în forma în care va fi adoptată de Guvern.

Trimiterea salariaţilor în concediu fără plată 15 zile, introducerea obiectivelor de performanţă sau eliminarea principiilor privind negocierea colectivă sunt câteva dintre modificările Codului Muncii respinse de sindicate şi care, potrivit acestora, vor crea haos, tensiuni locale şi fraudă fiscală.

Confederaţia „Cartel Alfa” arată, miercuri, într-un comunicat de presă, care sunt principalele propuneri de modificare a Codului Muncii pe care sindicaliştii le resping.

Astfel, sindicaliştii nu sunt de acord cu modificarea articolului 40, prin care se instituie dreptul angajatorului de a stabili unilateral obiective de performanţă individuală pentru salariaţi şi criterii de evaluare, arătând că instituirea acestui drept, fără a se preciza un sistem de limitare rezonabilă a obiectivelor de performanţă ce pot fi stabilite, deschide calea către abuzuri.

Preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc a invitat din nou, vineri, sindicatele şi patronatele separat la discuţii pe tema modificării Codului Muncii (CM), dar reprezentanţii sindicatelor nu acceptă o întâlnire decât împreună cu patronatele.

Cele mai citite

România, un pas mai aproape de OCDE: Aviz favorabil pentru reformele din muncă și solidaritate socială

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a evaluat „favorabil” măsurile implementate de România în domeniul muncii şi solidarităţii sociale, în cadrul procesului de...

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...

Joe Biden crede că politica economică a lui Donald Trump va fi un „dezastru”

Preşedintele american Joe Biden a criticat marţi cu fermitate politica economică pe care Donald Trump doreşte să o pună în aplicare, calificând-o drep un...
Ultima oră
Pe aceeași temă