5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialUniunea Europeană impune Rusiei noi sancțiuni din cauza unor turbine Siemens pe...

Uniunea Europeană impune Rusiei noi sancțiuni din cauza unor turbine Siemens pe care le-a instalat în Crimeea ocupată

Uniunea Europeană a decis, vineri, noi sancțiuni împotriva Rusiei, care îl vizează în special pe viceministrul energiei, precum și împotriva a trei companii, informează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

UE sacționează. astfel, decizia Rusiei de a instala în peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal, patru turbine cu gaz livrate Rusiei de grupul german Siemens.

Trei persoane, dintre care viceministrul rus al energiei Andrei Cerezov și directorul companiei ruse ce a achiziționat turbinele de la Siemens, au fost adăugate pe lista neagră a UE care le interzice să călătorească în Uniune și le îngheață fondurile pe teritoriul său, potrivit unui comunicat al Consiliului UE. Trei companii sunt de asemenea sancționate.

Potrivit UE, companiile sancționate includ de asemenea cele două companii contractante care au mutat turbinele cu gaz în Crimeea încălcând sancțiunile UE. Acestea interzic să se desfășoare afaceri în peninsula de la Marea Neagră după anexarea ei de către Rusia, în 2014.

Uniunea Europeană a introdus pentru prima dată sancțiuni împotriva Rusiei după preluarea militară de către Moscova a controlului peninsulei în 2014 și le-a extins în mai multe rânduri, pe măsură ce Moscova a susținut acțiunile separatiste din estul Ucrainei. 
     
Cea mai recentă înăsprire a sancțiunilor intervine ca răspuns la deturnarea turbinelor cu gaz Siemens spre Crimeea încălcând sancțiunile UE. Siemens susține că deține dovezi că toate cele patru turbine livrate pentru un proiect în sudul Rusiei au fost ilegal mutate în Crimeea. 
     
Prelungirea sancțiunilor trebuie să fie adoptată cu unanimitate de cele 28 de state membre ale UE și, potrivit unor surse diplomatice, opoziția Italiei a însemnat că s-a renunțat la un al patrulea nume față de propunerea inițială germană. 
     
Potrivit unor diplomați la Bruxelles, acest oficial din Ministerul rus al Energiei este implicat în cooperarea bilaterală cu Italia și până acum a scăpat de sancțiuni. Reprezentanța Italiei la UE nu a răspuns imediat unei cereri de a comenta acest caz. 
     
Alte sancțiuni ale UE asupra Rusiei îi vizează sectoarele energetic, financiar și de armament. Pe 'lista neagră' a celor vizați de sancțiuni se aflau deja 150 de persoane și 37 de entități care fac obiectul înghețării activelor și interdicției de călătorie în legătură cu evenimentele din Ucraina.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....

Imagini cu Selena Gomez fără machiaj. Cum arată cântăreața în mod natural

Selena Gomez (31 ani) a postat pe contul său de Instagram o serie de imagini fără machiaj, cu ea "reală". Cântăreața pop, actrița și fondatoarea...

Vinicius Junior a izbucnit în lacrimi în timpul unei conferințe! Brazilianul, copleșit de insultele rasiste

Atacantul brazilian Vinicius Junior a izbucnit în lacrimi în timpul unei conferințe de presă susținută cu o zi înainte de meciul amical Spania -...
Ultima oră
Pe aceeași temă