13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCompetiție din cadrul Fed Cup: România luptă cu Marea Britanie pentru topul...

Competiție din cadrul Fed Cup: România luptă cu Marea Britanie pentru topul mondial

Întâlnirea dintre echipele naționale ale României și Marii Britanii, din play-off-ul Grupei Mondiale II a Fed Cup se desfăşoară timp de două zile, sâmbătă şi duminică, la Constanța. „Este un meci important. Sperăm să-l câștigăm”, a spus căpitanul-nejucător Ilie Năstase, într-o conferință de presă care a avut loc, ieri, în Mamaia. Acesta a fost întrebat dacă este „un meci pe viață și pe moarte.” „Moare cineva dacă pierdem meciul? Hai să murim de azi”, a glumit fostul mare jucător de tenis, stârnind râsul jucătoarelor prezente la conferință, Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Camelia Begu și Monica Niculescu.

Acestea s-au antrenat, în ultimele zile, pe teren. ”Terenul central este foarte frumos. Nu am mai jucat de foarte mult timp aici. A fost un moment plăcut pentru mine. Zgura este foarte bună și cred că și tribuna este ok, chiar dacă nu sunt foarte multe locuri”, a declarat Simona Halep. Tribunele vor fi pline. De altfel, biletele pentru acest meci s-au vândut într-un timp record, de numai aproximativ patru ore. „Sperăm să câștigăm și să facem meciuri frumoase. Adversarele sunt jucătoare foarte bune, Konta este chiar în Top 10. Am pierdut contra ei nu demult. Sper să îmi iau revanșa, să câștigăm partida. Întâi trebuie să fim bucuroase că se întâmplă acest eveniment în Constanța, pentru prima dată”, a spus constănțeanca Simona Halep. Aceasta a precizat că poate fi considerat un avantaj faptul că meciul se joacă pe zgură. ”Nu am emoții. Sunt extrem de onorată să fac parte din această echipă, care este una de top. Fiecare dintre noi va da tot ce va putea. E frumos să faci parte dintr-o echipă, să fii cu sufletul acolo pentru țară. La turnee joc pentru mine, aici joc pentru România”, a adăugat Sorana Cîrstea. „Suntem aici să luptăm. Vom încerca să câștigăm cât mai multe meciuri”, a declarat Irina Begu. Monica Niculescu va juca pe zgură după aproape un an de zile. ”Am apucat să mă antrenez o zi afară, o zi în balon. Mă simt bine pe zgură și de-abia aștept să înceapă meciurile”, a precizat jucătoarea.

Ilie Năstase, atac dur la conducerea BNR

Năstase a ridicat și problema finanțării tenisului. „Dacă părinții lor nu aveau ceva bani să le susțină, nu mai erau aici”. Acesta a vorbit și despre necesitatea unei arene moderne în România. ”Noi nu avem o sală polivalentă, dar să mai facem o arenă de tenis. Ați văzut că ne-au dat afară de la BNR? Aia trebuie să scrieți voi în fiecare zi, să-l dăm jos pe tovarășul ăla. E de 27 de ani acolo. Nici Ceaușescu nu a stat 27, a stat 25. Ăsta are doi ani mai mult decât Ceaușescu. E afacerea lui, de la mama lui, de la Drăgășani. Puteam juca turneul acolo. Îi mulțumesc domnului Idu că ne-a lăsat să jucăm aici, mai ales că Simona Halep este din Constanța”.

Și jucătoarele din Anglia au organizat o scurtă conferință de presă. ”De-abia aștept să joc pe suprafața ei preferată. Cred că nu e doar vorba de schimbarea suprafeței, condițiile sunt diferite, e vorba de Fed Cup aici. De-abia aștept să joc împotriva Simonei Halep. Sunt convins că publicul va fi de partea ei, dar îmi place atmosfera care va fi acolo.”, a precizat Johanna Konta. Aceas-ta a precizat că vremea ”este mult mai rea decât în Marea Britanie”. În Constanța ploua ieri și se înregistrau circa opt grade. Cele două echipe vor juca patru meciuri de simplu. În caz de egalitate se va juca și un meci de dublu.

Traseul României

Cea mai recentă partidă a unei echipe naționale a României la Constanţa a avut loc în luna iulie 2015, atunci când România a întâlnit Slovacia, în turul al doilea din Grupa valorică I, Zona Europa/Africa, a Cupei Davis, meci câștigat de oaspeți cu 3-2.

România țintește menținerea în al doilea eșalon valoric al Fed Cup, după ce a fost învinsă de Belgia cu scorul de 3-1, în februarie, la București, în primul tur al Grupei Mondiale II.

Marea Britanie vizează promovarea în Grupa Mondială II, după ce a câștigat barajul de promovare din Grupa I valorică a zonei Europa-Africa. Britanicele (Johanna Konta, Heather Watson, Jocelyn Rae/Laura Robson) au câștigat Grupa C, după victorii cu 3-0 în fața Letoniei, Turciei și Portugaliei, pentru ca în barajul de promovare să se impună cu 2-1 în fața Croației (Konta, învinsă de Ana Konjuh). România și Marea Britanie au jucat de cinci ori în Cupa Federației, tricolorele câștigând de patru ori. Prima confruntare a avut loc în 1973, la Bad Homburg (RF Germania), iar România s-a impus cu 2-1, în sferturile Grupei Mondiale. În 1999, România câștiga cu 2-0 la Murcia (Spania), în semifinalele Grupei I a zonei Europa-Africa, iar peste doi ani învingea tot la Murcia cu 2-1, în primul tur al Grupei I zonale. În 2004, Marea Britanie câștiga cu 2-1 în Malta, în Grupa a II-a a zonei Europa-Africa. Ultima confruntare a avut loc în 2014, la Budapesta, în Grupa I a zonei Europa-Africa, iar România s-a impus cu 2-1, Simona Halep învingând-o pe Johanna Konta cu 6-1, 6-4, după ce Heather Watson trecuse de Sorana Cîrstea cu 6-7 (7), 6-1, 6-4, pentru ca punctul decisiv să fie adus de Irina Begu și Monica Niculescu, victorie cu un sec 6-0, 6-2 în fața perechii Jocelyn Rae/Heather Watson.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă