20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialReușită pentru România: Aur și premiul special din Hong Kong pentru Corneliu...

Reușită pentru România: Aur și premiul special din Hong Kong pentru Corneliu Birtok-Băneasă la Salonul de Invenții Geneva

Inginerul auto Corneliu Birtok-Băneasă a reușit să câștige medalia de aur și premiul delegației din Hong Kong la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva cu un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu peste 5% la camioane și autobuze, în condiții de trafic, informează Agerpres.

"Am fost jurizat de patru membri ai unui juriu internațional, specialiști în industria auto. Aceștia au apreciat aplicabilitatea invenției mele, în special eficiența în cazul autobuzelor, unde viteza de deplasare este redusă și sunt multe opriri. Cu toate acestea, dispozitivul dinamic de transfer al aerului (DDTA) își păstrează eficiența, iar consumul de carburant se reduce cu până la 7%", a declarat sâmbătă, inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, aflat încă la Geneva.

Invenția inginerului din Deva a fost testată de acesta timp de trei ani, pe camioanele unei firme din Deva. Probele practice au arătat o reducere a consumului de carburant cu 5-7% și o creștere a puterii motorului cu 4%, în condiții de trafic normal. Rezultatele au fost confirmate și în condiții de laborator, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

"Dispozitivul este testat acum și pe autobuzele companiei de transport local din municipiul Alba—Iulia, iar rezultatele sunt foarte bune", a adăugat Corneliu Birtok-Băneasă.

Potrivit inventatorului, dispozitivul pe care l-a creat a intrat în atenția Asociației Române pentru Transport Rutier Internațional (ARTRI), care ar putea fi interesată să promoveze invenția pe camioanele sale. Un calcul efectuat de inginerul auto, înainte de a pleca la Geneva, arăta că la o firmă de transport în care mașinile pot parcurge chiar și un milion de kilometri pe an reducerea de carburant rezultată prin aplicarea invenției ar putea duce la scăderi semnificative ale costurilor.

"Gândiți-vă la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezultă o economie substanțială, deloc de neglijat în condițiile și la prețurile actuale ale carburanților", explica inginerul auto.

De altfel, ARTRI l-a sprijinit pe Corneliu Birtok-Băneasă să participe la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, după ce acesta a fost selectat în delegația României de către Ministerul Educației Naționale.

În ceea ce privește actuala ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva (2-6 aprilie), Corneliu Birtok-Băneasă a remarcat prezența mare a invențiilor provenite din țările asiatice. În acest context, delegația inventatorilor din Hong Kong i-a acordat românului premiul pentru cea mai bună inovație (Best Innovation Award).

Inginerul din Deva este cunoscut în lumea științifică pentru invențiile sale destinate autovehiculelor, primul dispozitiv fiind un filtru de aer special care permite reducerea consumului de benzină cu 10% la autoturisme și autoutilitare. Invenția a fost pusă în practică sub forma unui produs ce poate fi folosit de beneficiarii direcți sub forma unui kit de instalare.

Corneliu Birtok-Băneasă se află la cea de-a șasea participare la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 și 2013, cu argint în 2009 și cu bronz în 2011.

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă