15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDe ce a fost trimis în judecată președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu....

De ce a fost trimis în judecată președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Rețeaua din dosarul “Ferma Băneasa”

Al doilea om în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată, joi, de procurorii anticorupție pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul „Ferma Băneasa”, dosarul acestuia urmând să fie soluționat de instanța supremă.

Procurorii DNA Brașov l-au trimis în judecată pe președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, alături de acesta urmând să fie judecat pentru mărturie mincinoasă și Dorin Marian, fost șef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declarațiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu este vorba despre declarația pe care a dat-o la DNA Brașov la data de 15 aprilie 2016. Procurorii susțin, potrivit comunicatului DNA, că președintele Senatului ar fi făcut „declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată”. Concret, procurorii susțin că Tăriceanu „a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre: – retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), – implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare, – actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri”.

Ce susțin procurorii

Potrivit sursei citate, Tăriceanu „a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpații Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menționat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menționate mai sus și modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate”.

În același context, spun procurorii, președintele Senatului ar fi declarat că nu a avut o relație apropiată cu Marius Marcovici, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, Tăriceanu a afirmat în mod nereal, susțin procurorii, că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

În ceea ce îl privește pe Dorin Marian, procurorii spun că în contextul declarației pe care a dat-o în aceeași cauză, la data de 28 aprilie 2016, „a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein”. De asemenea, inculpatul Marian Marius Dorin, a afirmat în mod nereal că nu cunoștea activitatea și atribuțiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condițiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca „omul lui Tal”.

Menționăm că încă din 24 mai, atunci când a anunțat că Tăriceanu este urmărit penal, DNA susține că are probe privind lipsa de veridicitate a afirmațiilor acestuia. „Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă)”, este varianta DNA.

Apărarea lui Tăriceanu

DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

După apariția acuzațiilor DNA, Tăriceanu a reacționat printr-un comunicat. „La solicitarea mai multor ziariști acreditați la Senat, declar că am luat cunoștință din mediul ”on line” de faptul că DNA a trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție dosarul pe care mi l-au instrumentat. Nu doresc să fac niciun fel de comentarii pe fondul acuzațiilor construite de anchetatori, procedura își va urma cursul legal, dar vreau să-i asigur pe toți cei care sunt interesați de viața politică sau de evoluția mea viitoare că această împrejurare nu-mi schimbă cu nimic poziția, proiectele de viitor și atitudinea mea constant critică exprimată public ”, a comentat președintele Senatului, printr-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Dosarul Pădurea Snagov-Ferma Băneasa

În dosarul retrocedării Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov, procurorii DNA Braşov au trimis în judecată 21 de persoane. Paul al României este primul pe lista acuzaților, ca beneficiar direct al terenurilor, a căror valoare depăşeşte, spun anchetatorii, 145 de milioane de euro. Pe lista acuzaților se mai numără, printre alții, Remus Truică, Dan Andronic precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi.

Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi, a cărora arestare s-a cerut din nou, au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, fiind cercetaţi sub control judiciar, Dan Andronic, consultant politic şi jurnalist, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, Marius Marcovici, administrator al unei firme şi fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, Lucian Mateescu, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi Nicolae Dima, la data faptelor secretar al Localităţii Snagov, acuzat de abuz în serviciu.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei şi alţi funcţionari ai unor instituţii de pe raza judeţului Ilfov, precum Theordor Chiriac, la data faptelor director tehnic în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, fiind suspectat de abuz în serviciu şi participaţie improprie la spălare a banilor, Nicolae Jecu, la data faptelor prefect al judeţului Ilfov, cercetat pentru abuz în serviciu, Nela Păvăloiu şi Valentin Delcea.

Avocatul Robet Roşu, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu şi oamenii de afaceri străini Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în faţa judecătorilor fără a exista măsuri preventive pe numele lor.

În ceea ce îi priveşte pe cei trei cetăţeni străini, Tal Silberstein, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat , trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, Benyamin Steinmetz, suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi la spălare de bani şi Moshe Agavi, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, procurorii DNA au cerut din nou instanţei arestarea preventivă.

Fostul primar din Snagov, Apostol Muşat, va fi judecat pentru abuz în serviciu precum şi alte şase persoane fizice şi firma SC Reciplia SRL.

"Acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe", susțin procurorii.

DNA precizează că "începând cu luna noiembrie 2006, inculpaţii Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă, Tal Silberstein , Benyamin Steinmetz , au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici".

Dan Andronic, Marius Marcovici, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011, adaugă DNA.

"Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro", precizează procurorii, prejudiciul total fiind estimat la 145.398.569 de euro.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă