11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Președintele Iohannis a primit în dar steagul Ținutului Secuiesc și s-a...

VIDEO+FOTO. Președintele Iohannis a primit în dar steagul Ținutului Secuiesc și s-a ridicat în picioare când s-a intonat imnul secuilor. Cum justifică șeful statului acest gest

Președintele Klaus Iohannis, care se află, marți, în vizită în județele Covasna și Harghita, s-a ridicat în picioare în timpul în care s-a intonat imnul secuilor.

Acest imn a fost difuzat în sediul Consiliului Județean Harghita, imediat după ce a fost intonat Imnul Național al României.

Răspunzând, ulterior, la întrebările jurnaliștilor, șeful statului a spus că n-a știut dinainte că urmează a se difuza și imnul secuilor.

Întrebat de ce s-a ridicat în picioare pe timpul difuzării acestui cântec, Klaus Iohannis răspuns astfel: "Am ascultat ce au cântat ei și am mers mai departe".

Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a făcut și el o surpriză președintelui Iohannis, oferindu-i în dar un steag al Ținutului Secuiesc. "Vă ofer un steag în culorile cravatei dumneavoastră", i-a spus primarul.

Liderul local al UDMR a trecut pe steag data la care Iohannis a câştigat alegerile prezidențiale precum şi data de marţi, când a venit în judeţele Harghita şi Covasna, spunând că acesta trebuie să fie începutul unui parteneriat. În replică, Iohannis a cerut consilierilor săi un steag al României, pe care i l-a înmânat lui Raduly Kalman, afirmând că parteneriatul nu trebuie să fie pe criterii etnice.

La sosire, șeful statului fusese așteptat în fața sediului Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc de un grup de aproximativ 30 de persoane, care purtau steaguri secuiești și pancarte în limbile maghiară, română și germană prin care își exprimau o serie de doleanțe, cum ar fi autonomia teritorială pe criterii etnice, după modelul Tirolului de Sud.

Președintele Klaus Iohannis, care a fost întâmpinat de președinții Consiliilor Județene Covasna și Harghita, Tamas Sandor și Borboly Csaba, a declarat presei că a venit în cele două județe pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă oamenii de aici.

Klaus Iohannis a susținut că România are nevoie de creștere economică și de modernizarea administrației, iar din acest motiv, "cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleșii locali știu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea și trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa în interes local", a spus șeful statului.

De asemenea, potrivit acestuia, regionalizarea este de dorit, dar numai dacă duce la modernizarea administrației, pentru a fi mai eficientă în interesul cetățeanului, și dacă duce la crearea de noi locuri de muncă prin creștere economică. "Autonomia locală și regională, așa cum tocmai le-am descris, ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea", a mai susținut șeful statului.

Pe de altă parte, președintele Iohannis a avut o remarcă dură la adresa coaliției de guvernare, sugerându-le reprezentanților PSD "să meargă acasă".

”Eu le-aș recomanda PSD-iștilor cu foarte multă căldură să meargă acasă, să judece propriul program și când știu ce vor să vină în fața nației și să spună”, a declarat Klaus Iohannis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă