11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportNorma de hrană a deținuților, stabilită după consultări cu nutriționiștii

Norma de hrană a deținuților, stabilită după consultări cu nutriționiștii

Norma de hrană a deținuților ar urma să fie stabilită după consultări cu nutriționiștii, potrivit unui proiect de lege adoptat, joi, de Guvern. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului spre adoptare, informează News.ro.

Iniţiativa actului aparţine Ministerului Justiţiei, fiind vorba despre proiect de lege prin care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională şi al persoanelor private de libertate.

Modificările vizează modul în care este asigurată hrana pentru deţinuţi, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea şi calitatea hranei, aşa cum se arată în jurisprudenţa CEDO şi standardele stabilite de către Regulile Penitenciare Europene. Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei.

Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialişti în nutriţie, prin ordin al ministrului justiţiei. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentaţie sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriţie din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş, Institutului de Pneumologie Marius Nasta şi literatura de specialitate.

O altă prevedere a proiectului adoptat în şedinţa de guvern presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reţinute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferenţa de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă