20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMișu Negrițoiu a fost revocat de Parlament din fruntea ASF. Ieri, a...

Mișu Negrițoiu a fost revocat de Parlament din fruntea ASF. Ieri, a amenințat că va contesta decizia revocării la Curtea Constituțională. Ce lasă în urmă Negrițoiu la Autoritatea de Supraveghere Financiară

Mișu Negrițoiu a fost revocat de Parlament din postul de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF). În favoarea revocării au votat  238 de parlamentari, iar împotrivă nu a fost niciun vot.

Pentru a se asigura de prezența cvorumului, șefii Camerei Deputaților au cerut ca votul să se desfășoare la pachet cu cel pentru numirea unui nou șef la ANCOM, în persoana lui Adrian Diță, propus de premierul Grindeanu. În cadrul dezbaterilor,  PNL a propus spargerea ASF în două entități.

Reamintim că ieri, înainte de votul din plen, Negrițoiu a fluturat amernințarea unei contestații la Curtea Constituțională (CCR). “Nici astăzi nu înțeleg și nu mi s-a adus la cunoștință care sunt motivele revocării. Orice hotărâre se va lua și nu am nicio îndoială că se va lua este ilegală și contestabilă. Dacă cineva ar contesta-o la Curtea Constituțională sunt convins că la o asemenea hotărâre nemotivată ar fi informat “, a declarat Negrițoiu.

El a susținut că  nu a avut “nicio discuție cu nicio comisie, cu niciun președinte de Cameră sau altceva ca să înțeleg ce mi se reproșează și de ce sunt revocat.”, deși a fost audiat în octombrie anul trecut într-o ședință publică a Comisiei Economice din Camera Deputaților și în ciuda faptului că patru comisii diferite au întocmit un raport comun pentru demiterea sa.



Cifrele prezentate de ASF la ultima conferință de presă și menite să arate “stabilitatea” pieței sub suprevegherea lui Mişu Negrițoiu demonstrează, însă, că piața asigurărilor de răspundere civilă auto se află în colaps.  Doar două societăți de asigurări, una dintre acestea la un pas de faliment, au vândut, în primele trei luni ale acestui an, aproape 60% din primele de RCA. Este o situație fără precedent și fără echivalent în lumea civilizată care arată starea deplorabilă în care a ajuns piața asigurărilor auto, singura care mai contează într-un domeniu aflat în moarte clinică.

Carieră roșie

Mișu Negrițoiu are 67 de ani și a lucrat, înainte de 1989, la Ministerul Comerțului Exterior, instituție considerată o unitate a Securității ceaușiste. El a fost numit în anul 1982 ca înlocuitor temporar al șefului Agenției economice românești din New York, apoi al șefului Biroului comercial din Los Angeles.

În anul 1984, devine atașat olimpic al României la Jocurile Olimpice de Vară de la Los Angeles. După 1990, a fost promovat cu ajutorul lui Ion Iliescu în pozițiile de ministru de stat în guvernul Văcăroiu, consilier prezidențial (1994-1996) și, din 1996 în 1997, a fost deputat PSD.

Ce lasă în urmă Mişu Negrițoiu

  •  A devenit primul președinte de autoritate care și-a atribuit puterea absolută subordonându-și ceilalți membri executivi ai Consiliului ASF.
  •  A susținut un administrator special – KPMG – care a condus spre faliment societatea Astra Asigurări, lider al pieței. În ciuda voturilor celorlalți membrii ai consiliului ASF a susținut ca lichidator aceeași firmă care a eșuat lamentabil în încercarea de a transfera portofoliul Astra și a salva astfel măcar locurile de muncă.
  • A decis să trimită abuziv în faliment societatea Astra Asigurări, liderul pieței, refuzând orice ofertă venită pentru societate.   
  • A trimis în faliment alte trei firme de asigurare.
  •  Sub mandatul său, prețul mediu al RCA (asigurarea obligatorie pentru 6 milioane de români) s-a dublat.
  •  Sub mandatul său au scăzut vânzările pe toate liniile de asigurări facultative.
  • Sub mandatul său au dispărut aproape o treime din brokerii de asigurare și alte sute de intermediari vor mai dispărea după ce noile legi gândite la ASF vor intra în vigoare.
  • Sub mandatul său au dispărut din piața asigurărilor peste 15.000 de agenți.
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă