15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIonuţ Cătălin Bălan, acuzat de terorism, a fost arestat. Bărbatul se declară...

Ionuţ Cătălin Bălan, acuzat de terorism, a fost arestat. Bărbatul se declară nevinovat și susține că este implicat un cetățean iordanian

UPDATE 14,40: Ionuţ Cătălin Bălan a fost arestat preventiv, vineri, prin decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Piteşti.


Argeşeanul reținut pentru terorism, Ionuţ Cătălin Bălan, a declarat, vineri, că este ”băgat într-o cacialma”, informează Mediafax.

Întrebat de ziariştii prezenţi la Curtea de Apel Piteşti de către cine, Ionuţ Cătălin Bălan a răspuns: ”de un jordanian" (iordanian).

Ionuţ Cătălin Bălan, a fost adus, vineri, la Curtea de Apel Piteşti, unde este prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Iniţial, Ionuţ Cătălin Bălan a refuzat să coboare din maşina cu care a fost adus la Curtea de Apel, apoi poliţiştii l-au convins să coboare şi să meargă în faţa instanţei.

Întrebat dacă este adevărat că a vrut să meargă la baza militară româno-americană de la Mihail Kogălniceanu, despre care se spune că ar fi vrut s-o spioneze, Bălan a refuzat să răspundă.

Întrebat apoi dacă a fost vreodată la vreo bază aeriană şi dacă pregătea ”ceva”, Ionuţ Cătălin Bălan a răspuns în ambele cazuri negativ.

”Sunt băgat într-o cacialma”, a fost tot ceea ce a declarat bărbatul. Întrebat de către cine este ”băgat într-o cacialma”, el a răspuns: ”de un jordanian (iordanian – n.r.)”.


Citește și: Românul care a aderat la rețeaua teroristă Stat Islamic, reținut de procurorii DIICOT, după ce și-a recunoscut parțial vina. Ținta lui era baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanța. SRI: Nu era un lup singuratic

„Pot să vă spun că nu este un lup singuratic. Avem informații că el a intrat în contact direct cu persoane dintr-un grup salafist și jihadist, care are conexiuni directe cu organizația DAESH din Siria, însă detalii despre complici nu putem da în acest moment, pentru că ancheta este în desfășurare. (…) O persoană radicalizată într-un stadiu atât de avansat este dispusă să meargă până la orice fel de sacrificiu ca să se alăture războiului jihadist", a spus Ovidiu Marincea.


Ionuţ Cătălin Bălan a fost reţinut joi pentru terorism, iar vineri este prezentat magistraţilor Curţii de Apel Piteşti cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DIICOT spun că, începând cu luna noiembrie a anului 2016, bărbatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o reţea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. De asemenea, ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, săvârşite prin decapitare şi împuşcare, pentru a le face cunoscute şi pentru a câştiga noi adepţi.

S-a mai stabilit că bărbatul ar fi cules informaţiile în scopul transmiterii sau punerii lor la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a precizat, pentru MEDIAFAX, că suspectul este un cetăţean român de 39 de ani care a intrat în atenţia SRI încă din 2015, „având indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă foarte avansată de radicalizare”.

SRI arăta că suspectul s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea.

”Concret, cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia şi a încercat să convingă şi alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH”, arată SRI.

Bărbatul avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Muşăteşti, potrivit procurorilor.

Verificările sunt făcute sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracţiuni de terorism şi culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că suspectul de terorism s-a deplasat, în primăvara anului 2015, în zona Bazei Militare româno-americane Mihail Kogălniceanu, din Constanţa, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acest obiectiv este îngrădit.

Aceleaşi surse au afirmat că bărbatul s-a convertit la Islam în 2015, când era în închisoare în Franţa, după ce a comis mai multe furturi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă