15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialErdogan a regizat tentativa de lovitură de stat, acuză jurnaliștii turci aflați...

Erdogan a regizat tentativa de lovitură de stat, acuză jurnaliștii turci aflați în exil

Președintele Recep Tayyip Erdogan ar fi autorul real al tentativei de stat din Turcia, cu scopul de a distruge ultimele rămășițe ale democrației și pentru a suspenda libertățile fundamentale, se arată într-un raport al Centrului Stockholm pentru Libertate, un ONG al jurnaliștilor turci aflați în exil.

Raportul susține că evenimentele din 15 iulie 2016 pot fi calificate drept tentativă de lovitură de stat, data fiind mobilizarea militară neobișnuit de redusă pentru astfel de situații.

Dovezile adunate de jurnaliști – date publice, mărturii în procese, interviuri, opinii ale experților militari etc – sugerează că evenimentele violente de anul trecut au fost regizate chiar de președintele Erdogan, pentru a suspenda libertățile fundamentale în Turcia, a declarat Abdullah Bozkurt, președintele Centrului Stockholm pentru Libertate, potrivit News.ro.

"Faptul că șeful serviciului turc de informații, Hakan Fidan, a fost avertizat despre puci potrivit propriilor declarații scrise trimise Parlamentului, dar el nu a informat premierul sau președintele, întăresc ideea că tentativa de lovitură de stat  a fost regizată. Nu există nicio explicație pentru faptul că oficiali care sunt în primul rând responsabili cu descoperirea și prevenirea puciurilor vizând guvernul ales să nu fie de găsit în ziua loviturii de stat și să-și urmeze rutina cotidiană, chiar și după ce au aflat despre puci", se arată în raport.

Jurnaliștii consideră de asemenea neobișnuit faptul că unii comandanți militari de top și-au văzut de rutina zilnică, participând inclusiv la nunți, la ore bune după primirea alertei conform căreia o lovitură de stat era în curs, ceea ce este împotriva practicilor și regulilor armatei turce, potrivit News.ro.

Guvernul turc nu a reușit nici până în ziua de azi să prezinte dovezi convingătoare că Mișcarea Hizmet (cunoscută ca Mișcarea Gulen) s-ar afla în spatele loviturii de stat.
 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă