11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAtentatul de la Stockholm. Suedezii vor ține, luni, un moment de reculegere...

Atentatul de la Stockholm. Suedezii vor ține, luni, un moment de reculegere în memoria victimelor. Printre răniți este și o româncă. Principalul suspect este un uzbec în vârstă de 39 de ani, cunoscut poliției din 2016

UPDATE 20.00: O femeie uzbecă care l-a cunoscut pe principalul suspect reținut după atentatul de la Stockholm susține că bărbatul era un „muncitor obișnuit, nu un fanatic religios'', informează cotidianul suedez Dagens Nyheter, citat de DPA, informează Agerpres.

Femeia, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a declarat că a fost contactată în urmă cu câțiva ani de o cunoștință care îl știa și pe bărbatul de 39 de ani arestat vineri. Ea a mai precizat că ultima dată a avut legătură cu suspectul, în vara anului 2016.

„Noi, uzbecii, ne ajutăm reciproc. Bărbatul l-a întrebat pe un prieten de-al său dacă îmi poate trimite un e-mail și eu am fost de acord'', a spus ea.

Femeia l-a descris pe suspect drept un „bărbat de familie obișnuit'' care dorea să câștige bani în Suedia și lucra în construcții. Soția și copiii săi nu trăiesc în Suedia.

„Nu pot înțelege cum cineva ar dori să ucidă oameni nevinovați; este groaznic. Nu am văzut vreun semn că el ar fi extremist sau că i-ar păsa de religie. Dimpotrivă, el petrecea și bea alcool, la fel cum fac mulți uzbeci în Suedia'', a mai spus ea.


Suedezii vor păstra, luni, la ora locală 12.00, un minut de reculegere în memoria victimelor atacului terorist care a avut loc, vineri, în centrul orașului Stockholm. Patru persoane au murit, alte 15 au fost rănite, după ce un bărbat a intrat cu camionul în mulțimea adunată într-o zonă din centrul capitalei Suediei. Sâmbătă, MAE a confirmat că printre răniți este și un cetățean român, informează Agerpres.

Premierul suedez Stefan Lofven a anunțat, sâmbătă, că Suedia va păstra luni un minut de reculegere în memoria victimelor, potrivit DPA.

Vineri, după ce un camion a intrat în mulțimea adunată într-o zonă centrală din Stockholm, poliția suedeză a arestat un bărbat bănuit că ar fi șoferul vehiculului. Bărbatul,  suspectat de comiterea unui act terorist, este un cetățean uzbec în vârstă de 39 de ani, care se afla în atenția autorităților suedeze, din 2016, a confirmat, sâmbătă, procurorul-general adjunct al Suediei, Hans Ihrman, citat de DPA.

Într-o conferință de presă organizată la sediul central al poliției suedeze, Ihrman a afirmat că nu poate confirma dacă bărbatul arestat și-a exprimat susținerea față de organizația Stat Islamic sau alte grupări jihadiste pe rețelele de socializare online. El a precizat că în prezent anchetatorii examinează telefonul mobil al principalului suspect și conturile de socializare online pentru a afla informații care să stabilească o legătură cu atacul terorist comis vineri la Stockholm. 

Potrivit șefului Serviciului de informații suedez (Sapo), Anders Thornberg, suspectul uzbec în vârstă de 39 de ani era cunoscut poliției suedeze începând de anul trecut.  La rândul său, șeful poliției suedeze, Dan Eliasson, a afirmat că poliția este convinsă că bărbatul arestat în legătură cu atacul comis vineri la Stockholm este „persoana corectă”. Eliasson a adăugat că nu este exclusă posibilitatea ca în comiterea atentatului să fi fost implicate mai multe persoane.

„Am descoperit în vehicul un dispozitiv care nu aparținea mașinii — nu știm dacă este o bombă sau vreo substanță inflamabilă. Este în desfășurare o investigație de specialitate'', a spus Dan Eliasson. El a precizat că există similitudini între atacul de la Stockholm și cel comis pe 22 martie la Londra. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, printre cei 15 răniți este și un cetățean român. Este vorba despre o femeie care a fost internată într-un spital suedez. Femeia este rezidentă în Suedia, a precizat reprezentatul Ministerului Afacerilor Externe, într-o intervenție Digi24. Ea a fost supusă unei operații, după ce a suferit o rană la un picior. Starea sa este stabilă.



 

 

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă