0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăOpera & Classical MusicOmul care a obișnuit Europa să prizeze tutun

Omul care a obișnuit Europa să prizeze tutun

Jean Nicot, pe numele său întreg Jean Nicot de Villemain, a fost un savant și diplomat francez al secolului XVI, cunoscut în primul rând pentru că a adus tutunul la curtea regală franceză de unde, apoi, cultura prizatului s-a răspândit în toată Europa.

Nicot s-a născut în 1530 la Nîmes, în sudul Franței, și a murit la 5 mai 1600 sau 1604, la Paris. Nu se știe exact anul, cum nu se știe nici dacă i-ar fi dăunat grav sănătății…

Jean Nicot a crescut într-o familie de viță bună, tatăl său fiind notar. Înainte de a intra în serviciul curții regale franceze, în 1553, a studiat la Toulouse și Paris. În 1559, este numit ambasador al Franței în Portugalia. Ajunge la Lisabona pentru a supraveghea companiile comerciale franceze și pentru a aranja mariajul dintre Margaret of Valois și Sebastian, ajuns rege al Portugaliei în 1557, la vârsta de numai trei ani. Mariajul s-a terminat conform planurilor, dar înainte de a pleca din Lisabona, Nicot află de existența tutunului, planta care i-a adus, până la urmă, celebritatea.

Despre proprietățile medicale, și nu numai, ale tutunului, Nicot a învățat de la umanistul portughez Damião de Góis. Contrariat de informațiile primite de la de Góis, francezul se decide să testeze o alifie de tutun pe tumoarea unui cetățen al Lisabonei. Omul s-a vindecat, iar Nicot, strângând și alte informații despre utilități profilactice ale miraculoasei plante, a fost convins că are de a face cu un panaceu, cu un leac universal, cu care se pot trata tot felul de afecțiun: de la  cancer, la gută și migrenă.

În 1560, Nicot trimite semințe de tutun (alături de cele pentru smochin, portocal și lămâi) la Paris, reginei Catherine de Médicis. Împreună cu mostrele, el trimite și o scrisoare în care descrie proprietățile curative ale tutunului. Un an mai târziu se întoarce la Paris și se prezintă în fața reginei cu frunzele de tutun. Se spune că Nicot a învățat-o pe regină cum să își prepare leac pentru fugarele ei dureri de cap: prin pisarea frunzelor uscate de până la obținerea unui praf pe care apoi să îl poată inhala pe nas. Remediul s-a dovedit a fi mulțumitor și a devenit în scurt timp popular în rândul aristocrației franceze, care îl folosea pentru prevenirea anumitor suferințe. Astfel, cererea a crescut tot mai mult, tutunul fiind apoi cultivat îndeosebi în sudul Franței și în câteva zone din nordul Europei. În Anglia, prizarea prafului de tutun s-a răspândit abia în secolului al XVII-lea.

Catherine de Médicis i-a spus Herba Regina, dar pentru că Nicot a fost cel care a contribuit la răspândirea tutunului în Europa, naturalistul suedez Carolus Linnaeus a denumit planta, în 1753, forma cultivată a ei, Nicotiana tabacum (tutunul sălbatic numindu-se Nicotiana rustica). Bineînțeles, numele nicotinei, hulitul stimulent care creează dependență (extras din frunze pentru prima dată în 1828), a fost dat tot în onoarea lui Jean Nicot.

După succesul de la curtea regală franceză, Nicot a primit titlul de Villemain, împreună cu un domeniu la care s-a retras pentru a scrie dicționarul Thresor de la langue françoyse (Comoara limbii franceze), lucrare care i-a sporit faima.

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă