Istorie. Cum au martirizat rușii Bucovina

de Claudiu Padurean , 04 iunie 2016 - stire actualizata la ora 18:14, 04 iunie 2016
Istorie. Cum au martirizat rușii Bucovina

Jaful și toate „blăstămățiile“ au fost regula după care s-au ghidat „frații“ ruși de fiecare dată când au ajuns pe teritoriul locuit de români.

Una dintre cele mai amare glume spune că răspunsul la întrebarea ”Ce ne sunt nouă rușii, frați sau prieteni?” este ”Frați, pentru că prietenii ți-i alegi!”. În ultimele zile, ”frații” ruși au lansat o nouă ofensivă propagandistică. În cel mai jenant mod cu putință, Sputnik și alte goarne ale dictatorului Vladimir Putin încearcă să îi convingă pe români că aderarea la Uniunea Europeană și la NATO le-au adus numai nenorociri. Propaganda rusească a difuzat un film ”documentar” care arată cât de tare a ”sărăcit” România după aderarea la Uniunea Europeană. Și asta deși oricine trece Prutul poate să vadă cât de mari sunt binefacerile prieteniei rusești. România și Republica Moldova au plecat în anul 1989 de la același nivel de prosperitate, iar acum românii basarabeni sunt de șapte ori mai săraci decât cei din România, pentru că au avut ghinionul să sufere mai mult timp consecințele ”îmbrățișării frățești” a rușilor.

Despe ororile invadatorilor sovietici, care au comis cele mai cumplite omoruri și violuri în România, au fost scrise sute de articole. Faptele cumplite ale ”fraților” ruși din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au aruncat în uitare comportamentul bestial al rușilor din timpul Primului Război Mondial. O frescă a bestialității invadatorilor ruși este redată în memoriile unei simple țărănci din Bucovina.

Anița Nandriș-Cudla s-a născut și a locuit în satul Mahala, din apropierea Cernăuțiului, în Bucovina de Nord, un teritoriu care nici azi nu a fost înapoiat României. În timpul Primului Război Mondial, Bucovina făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și a suferit invazia rușilor. Anița Nandriș-Cudla a avut ghinionul să fie, împreună cu familia sa, în calea invadatorilor. Fragmentele din memoriile sale se referă la anul 1916.

De reținut faptul că rușii se comportau astfel într-un teritoriu care, potrivit tratatului de alianță cu România, trebuia să intre, la finalul războiului, sub Coroana Română. Așa s-a și întâmplat la 15 noiembrie 1918, însă datorită eroismului Armatei Regale Române, a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, nu datorită rușilor, care au redus în memoria colectivă a românilor bucovineni groaza din timpul invaziilor mongole. Mai târziu, după ocuparea Bucovinei de Nord de către URSS, Anița Nandriș-Cudla avea să fie deportată în Siberia, alături de fiii săi. Întoarsă acasă după 20 de ani, ea și-a așternut memoriile pe un caiet, care a fost strecurat peste graniță de fratele său, Gheorghe Nandriș. Aceste memorii aveau să vadă lumina tiparului la Editura Humanitas. Vom publica trei episoade în rubrica Aldine, în care vom reproduce invazia rușilor în timpul Primului Război Mondial, deportarea în Siberia și grozăvia traiului în iadul siberian.

Relele blazgonii ale rușilor

“Când mergiau moscalii înainte nu era așa grozav. Armata austriacă să retrăgia, dar nu facia așa rele blazgonii. Le trebuia o caruță de proșpant, așa se zicia atunci, luau, căci era timp de război, dar când să retrăgiau moscalii să firească Dumnezeu. Ce întâlneau înaintea lor tăt luau, căruță, cai, vite, porci și chiar și lume, dar numai partia bărbătească. Data asta când -s-au retras a fost tare grozav. Nu-i vorbă, că de câte ori s-au retras, bune nu au făcut, dar lua numai vite, porci, păsări și nu avei ce să deschizi gura să spui un cuvânt. Într-o femeie o înfipt sulița și a picat jos, moartă, pentru niște păsări. Era un feli de armată, niște cazaci, umblau călări pe cai și purtau un feli de armature, niște suliți lungi cam de vreo trei metri. Aceia au intrat în ogradă și prindiau niște gâște, gaini, dar femeia a eșit din casă și nu li-a zis alta nimic, decât li-a zis de ce nu spun ce le trebuie, că ea li-i da. Atunci, unu a rădicat sulița și a înfipt-o într-însa și s-a dus mai departe și multe cazuri așa urâte se făciau când fugiau moscalii. Din cauza asta să răscolia lumia când auzia că vin moscalii.

Prin anu 1916, când s-au retras, au început să fure și lume. Era vara, cam pe timpu când se strânge pânia cea albă. Într-o zi, vine cineva la mama și întriabă, unde ți-i bărbatu, unde-s băieții. Dar mama deodată întriabă, da ce este că întrebi unde-s. Și atunci îi spune, uite ce-i, moscalii fug și și acuma au dus un transport de barbați, ce i-au găsit pe câmp pe la marginea satului, și acuma îmblă prin sat și strâng bărbați și băieți. Uite, la cutare casă au început să strângă băieți și în altă parte iarăși îi spune unde strâng bărbați. Mama, tremurând de frică, îndată a dat de știre și l-a chemat pe tata acasă, și-i spune ce-i. A cautat baieții și i-a adus acasă, căci aviam încă doi frați care au mai ramas lângă părinți, Floria și Toader. Și îndată, mult nu să gândesc, era o grămadă mare de lemne, face tata loc între lemne cât să încapă băieții. Îi pune -acolo, le pune acolo pane și apă și astupă cu lemne să nu să cunoască. Mai vine un vecin, tot cu grija asta, și întriabă ce-i de făcut. Tata îi zice: nu-i când sta mult de vorbă, hai la triabă. Și a făcut o groapă mare în gunoiu vitelor, au mai pus lemne, scânduri, diasupra iarăși gunoi, mai un braț de paie uscate, să aibă pe ce să se pună jos și s-au vârât acolo tata și cu un vecin. Și mama a astupat cu gunoi să nu să cunoască”, relatează Anița Nandriș-Cudla goana rușilor după sclavi.  

O bătaie soră cu moartea 

Mai jos, Anița Nandriș-Cudla redă momentul în care rușii i-au dat mamei sale o bătaie soră cu moartea. În urma acestei bătăi, mama sa nu avea să își mai revină niciodată. Ea a rămas infirmă până la moarte. Iată cum se comportau ”frații ruși” cu românii bucovineni pe care îi ”eliberau”.

”Au venit timpul să se retragă iarăși moscalii. După cum am spus mai sus ce făciau ei când se retrăgiau, au intrat patru moscali călări pe cai în ogradă, s-au dat jos de pe cai, unu ținia caii, dar ceilalți au început să caute prin hâj, prin studolă și pe urmă au mers la grajd. Eram numai noi copiii cu mama acasă. Timpul era spre primavera, era omăt, dar să topia și era o cioarfă de apă cu omăt. Mama ședia pe marginia cuptorului și torcia așia cum e lucru la sar în timpul iernii. Când a văzut că au descalicat acești moscali de pe cai și caută prin toate locurile, ia a lasat furca din brâu și a eșit să vadă ce-i, dar de frică și fiindcă s-a grăbit să iasă, nu s-a încălțat, nu s-a îmbrăcat bine, a apucat un cojoc pe spate și cu picioarele goale, fără colțuni, fără nimic, în niște ciubote a eșit degrabă să vadă ce-i. Până a eșit mama din casă și ei au scos caii din grajd. Mama îi întriabă ce le trebuie, dacă le trebuie caii să aștepte oliacă, că mama o caute om să miargă cu caii, căci caii la drum trebuie îngrijiți, hrăniți, adăpați. Dar caii, așa parcă știau, au pus picioarele dinainte în pământ și nu se da scoși din ogradă nicidecum. Mergiau câțiva pași până aproape de poartă și iarăși să smuciau înapoi de îi aducia până aproape de grajd, căci erau cai foarte buni și frumoși. Au muncit așa peste un cias și mai bine. Noroc că mama nu le spunia cu rău, numa îi ruga frumos să aștepte să le deie un om să miargă. Dar lor, din contră, asta nu le trebuia. Și deodată au grăit unu ceva pe limba lor cătră ceilalți și deodată au rădicat aceia biciurile asupra mamei. Ei aviau niște biciuri împlitite de piele și la capătu biciului trei viță și la capătu celor trei viță făcute trei măgălii vârtoasă ca piatra, de mărimia a trei nuci. Și cu biciurile estia au început s-o bată pe mama. Noi copiii ne uitam pe feriastră de cum a ieșit mama afară și când a văzut o o bat pe mama noi am ieșit toți afară, desbrăcați cum ne aflam și am început să răcnim. În timpu ista, ei au scos caii din ogradă și s-au dus”.

O frescă a bestialității invadatorilor ruși este redată în memoriile unei simple țărănci din Bucovina. Anița Nandriș-Cudla s-a născut și a locuit în satul Mahala, din apropierea Cernăuțiului, în Bucovina de Nord, un teritoriu care nici azi nu a fost înapoiat României.

Comentarii

 • Negru Vasilica

  14 iunie 2016 18:53

  Mina cu bani! Oferta absolut noua! Am cucerit rapid intreaga Romanie! Oamenii au inceput deja sa castige bani cu noi, asa ca e timpul sa lasi si tu la o parte alte prostii si sa castigi bani acum, urgent! Te indrumam pas cu pas, indeaproape, iar tu vei sti exact ce sa faci! Solicita acum mai multe detalii la adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  05 iunie 2016 20:12

  Lautar rrom, din Stupca. Ce cenzura prosteasca, fratzica. Unguri intelijenti, apoi programe care cenzureaza. Nu mai e tziganskaia, e... rrom. Bine. Sa va traiasca !

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  05 iunie 2016 20:02

  Dumnezeule mare, tu esti un accident, calamitate naturala. Taica-sau, popa Irlaclie, nu Yraclyi, era roman. Inca roman verde. Etimologia ? Heracles. Sunt in biblioteci monografii, apoi marturiile revolutionarilor de la 1848, apoi marturiile arborestenilor, inclusiv fratii Hurmuzaki, care l-au cunoscut foarte bine. Schimbarea numelor ? Mmmm, sunt semne ca Popescu devenea Popoviciuc, ca Ionescu devenea Ivanciuc etc. De aia multi au ajuns sa... in fine. Retine, prostovane. 1. Ciprian era jumate polonez, jumate roman. A cantat cu o cremoneza, luata de la un lautar *****, reparata de un lutier austriac. A invatat de la profesorul Nosievici, a exersat cu austrieci si cehi, apoi cu Verdi, in Italia. Iar ca sa fie tacamul complet, a umblat dupa fata unui pastor luteran, Gorgon. Uitasem sa intreb, de ce ar fi facut un ucrainean puscarie, cot la cot cu arborestenii, pentru telegrama de la 1877 ? Deci, iar ai dato-n fasole. Nici popa Iraclie, zis si Heracle, nici Emilia Klodnitzki n-au fost ucraineni. Nu te mai baga in lucruri pe care nu le pricepi. Sunt nascut in Bucovina, cretinule. Desi acum is departe...

  raspunde comentariului
 • Atacul analfabeților-funcțional

  05 iunie 2016 19:00

  Deci porumbescul tău era jumătate polonez, fiindcă avea mamă poloneză. Iar teminația numelui tatălui său, "ovsky", era tot poloneză... Așa că, cu doi părinți pe care tu-i declari aici polonezi, el sireacu' era "jumătate polonez"... HAHAHAHAHAHAHAH ! ...mai ai frați ? ...la fel dă dăștepți ca tine ? ...și ai mai văzut mulți polonezi pe care să-i cheme Yraklyi ? Hă ? ...într-un sat 100 la sută UCRAINEAN !

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  05 iunie 2016 17:59

  Atacul analfabetilor. Asa zis ucraineanul Ciprian Golembiowsky era de fapt jumate polonezul Golembiowsky. Mama lui, Emilia Klodnitzky, era poloneza, si catolica pe deasupra, inainte. In plus, terminatia -ski, -sky, e specific poloneza. Terminatiile ucrainesti suna altfel. Deci, draghe boanghina, n-ai descoperit nimic. Vrand sa comiti o mizeriuta la adresa romanilor, ai sfarsit prin a ne arata cat de ignorant si de tampit poti sa fii. In plus, amestecul de natii al Bucovinei a fost tocmai factorul care i-a asigurat... farmecul. Doamne, da cat de prosti, de ignoranti puteti fi, bai boilor ?!?!!? Boi. Clopot, funie, pripon. Inclusiv ragete.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  05 iunie 2016 17:27

  Dadadaaa. Uite ce frumos am starnit serparia. M-am lamurit.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  05 iunie 2016 17:25

  Io n-am nici o problema cu logica. Atat doar, am cutezat a spune ca,uneori, nagaika, shaska si nagantul pot fi chiar utile. Pusesem o secventa dintr-un film rusesc, in care cavaleria lui varu Nicky, pentru logicieni ca tine - Nicolae II Romanov, sarjase pozitiile Landwehr-ului austro-ungar, pe frontul galitian. Ii luase pe saracii oameni la alergat. In rest nimic interesant, poti dormi linistit. Am impresia ca am atins un punct sensibil. Vreun stramos de-al matale, a fost, cumva, nitel altoit de ... Ca, altfel nu-mi explic.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  05 iunie 2016 13:15

  Hihihi. Asta o spune unul care a tras prima gura de aer din viata lui, unde altundeva, decat... Martirizata ? Se poate, s-a mai intamplat. Si se va mai intampla, daca-i proasta sa stea la ...martirizat. Prin muntii aia, cu prapastii adanci si locuri salbatice se poate intra usor, insa e mai greu de iesit. Se mirau la un moment dat austriecii ca tot trimit la functionari in satele de hutani, iar aia dispareau fara urma. N-ati vazut pe Frantz ? Pe Hantz ? Pe Ioska ? Pe... Nuuu. Nu stim nimic, n-am vazut nimic. Aviz amatorilor.

  raspunde comentariului
 • https://www.youtube.com/watch?v=-pr1nlpgumw

  05 iunie 2016 12:33

  ...tuoț' vuor s-uo martiriziezî...

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  05 iunie 2016 12:14

  Iar ca sa stricam inca o imputziciune, marca Romania Libera, sa ne ocupam de dedicatii. Unuia care a gandit sa foloseasca suferintele Anitei Nandris pentru chestii socoteli, ii transmitem salutari de la Nicolae, zis si varul Nicky httpswww.youtube.comwatch?v=Ljd2MLlkg6g. Dragului nostru secui, care a gandit sa se bage ca musca-n lapte, o dedicatie galitiana, unde cavaleria varului Nicky s-a apucat sa faca o vizita nevinovatilor din Landstrum-ul chesaro-craiesc httpswww.youtube.comwatch?v=vHhCmY17e9sindex=1list=RDvHhCmY17e9s. De aia zic io, shashka, nagaika si Nagant-ul sunt uneori bune. Fireste, nu in exces.

  raspunde comentariului
  • kix

   05 iunie 2016 13:11

   Bine zici, poti sa practici biciul pe propria piele, doar asa, de placere. Se pare ca e un obicei ce-l ai din stramosi. Si cu logica faci la fel?

   raspunde comentariului
 • Secui

  05 iunie 2016 10:07

  Practic Bucovina nu a apartinut niciodata unui tinut valahromanesc, in toata istoria ei a fost sub stapanire avara sec. V, slava din din sec. VII, Rus de Kiev sec.IX-XIV, Rus de la Kiev, Marelke Ducat al Kievului, Ducatul de Halici, Polonia o perioda din dominatia poloneza sudul tinutului devine parte a Voievodatului Moldovei, Austria. Doar dupa 1919 este data Romaniei in urma Tratatului de la Saint-Germain. Etnic inca este un tinut mixt, in ciuda politicii fortate de romanizare.

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   05 iunie 2016 11:09

   Serios, draga secui ? Stii tu precis chestia asta ? Ia enumera rapid izvoarele care stau la baza alegatiilor matale. Vorbeste-ne putin in limba avara, apoi fa-ne o demonstaratie de paleografie in limba avara, cu exercitiu pe document. Apoi, nu ma indoiesc ca stii si slavoneste, inclusiv paleografie. Spre supriza matale, afla ca ma pricep binisor, cu precizarea ca uneori ma ajut de slovar. Scoate matale docuomentul in care scrie ca Bucovina a fost a Rusiei Kievene. Iar daca stii si poloneza, poate ne faci referire la document polonez, scris in latineste. Sudul tinutului, dat voievodatului Moldovei ? Deja ma doare capul, e prea mult, chiar pentru mine care, orisicit, pretind ca am oarece rezistenta la inundatia de tampenie toxica, care a invadat tara asta. Data, oferita, ai zis ? Asa, pur si simplu ? Ia, dezvolta subiectul.

   raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=ubDeuVRya1Q

    05 iunie 2016 13:28

    Buccowina de azi a fost locuită de SLAVI și a făcut parte din Cnezatul slav al Halici-ului, cu mult înainte de a fi înglobată în marca UNGUREASCĂ a Moldovei de la 1359, și în secolele următoare COLONIZATĂ cu volohoveni !

    raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=5J8ubUF0fOM

    05 iunie 2016 13:27

    "Ciprian Porumbescu" din "Șipotele Sușievei" era de fapt UCRAINEANUL Czyprian Golembiovsky din Szepit, Putila, fiul lui Yraklyi...

    raspunde comentariului
    • https://www.youtube.com/watch?v=FUqKjWoPN7w

     05 iunie 2016 19:04

     Văd că vă străduiți intensiv să cenzurați ADEVĂRUL despre ceea ce a fost și a devenit azi Rromînika voastră nevolnikă, miticilor ! ...iată ACEEAȘI MELODIE, și un dans similar cu ce întâlnim la rusinii buccowineni, la comunitățile de secui buccowineni care s-au refugiat la mare distanță de Buccowina în diverse locuri din Ardeal și Ungaria acum aproape 100 de ani, din calea imperialismului și șovinismului mizerabil miticistanez. Secui filmați în satul lor, cu tradițiile lor milenare, pe munca lor asiduă DE LA ZERO, și pe tenacitatea lor exemplară ! ...total opuse puturoșeniei, minciunii și hoției valahe balkanice milenare !

     raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=P024NY8Jeac

    05 iunie 2016 13:26

    Buccowina reală de cu câteva decenii în urmă, înainte de rromînizarea forțată.

    raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=9Q-KOV-UqiU

    05 iunie 2016 13:24

    Buccowina SECUIASCĂ !

    raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=lMg414vSqPg

    05 iunie 2016 13:21

    Cântec secuiesc de cătănie din satele SECUIEȘTI ale Buccowinei.

    raspunde comentariului
 • Firul de praf

  04 iunie 2016 18:30

  Are Ion Sceaslivai un episod tare nostim, pe chestia sariturilor de frontiera. Le povesteste, mi se pare, cand a fost pus sa completeze niste acte, la din Militia Moghilev. Oricum, in primul razboi, cel mai bine castigau carciumarii evrei din Galitia. Tabloul care statea la loc de cinste in carciuma avea 2 fetze. Pe o parte era Frant Joseph, cu Gott erhalte Franz den Kaiser, pe partea aialalta era Nicolae II, cu Boje taria hrani, Silnii derjavnii... Insa, un om grabit, tot un om grabit ramane.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  04 iunie 2016 18:22

  Un om grabit, il Cheama Claudiu Padurean. Ca orice om grabit, incurca lucrurile. Adica, vrand sa apere Romania de capcaunii de rusi, insaileaza 2 basme, trei lulele, 5 ibrice, apoi le da ca argument ultim, de admis de toata lumea, ca alfel va ia mama dreac. Pamantul Bucovinei, in primul razboi. Waaaaw. Dar ce n-a fost acolo, ohohooo. Rusii luau vaca. Austritz, ca asa le zicea, te luau cu totul, apoi la zid. Insa, domnul propagandist uita ceva esential, ca Regina Maria a Romaniei era jumate rusoaica. Si ca, de multe ori, trenul imperial rus a poposit prin gara Iasi, cu treburi. De care nu importa, ca nu e voie sa se zica. Inclusiv cu pachete pentru soldatiii de pe front. Apoi lucrurile s-au stricat, insa domnul Padurean din nou cade in pacat. Incepea nebunia rosie in Rusia, dar uita sa ne spuna cine a finantat pe Lenin si Trotski. De la nemtoi la Wall Street, dar dl. Paurean n-a auzit, ca Nandris nu i-a spus chestia asta. In fine, se facu Unirea. Cine a scos URSS din izolarea impusa prin Linia Curzon ? Nemtii, fireste. S-au intamplat blestematii in Bucovina de Nord, apoi de Sud, dupa 28 iunie 1940, dar ele n-ar fi fost NICIODATA posibile fara acordul germanilor. Nu a auzit o taranca simpla, Nandris o cheama, de Pactul Ribbentrop Molotov, in care ne declaram interesuldezinteresul pentru cutare teritoriu. Ca sovieticii au venit de lacul lor in Bucovina de N, asa crede dl Padurean. In fine, azi, Bucovina de N. e putzin in... Ucraina, tara vecina si prietena. Care zice ca nu stie si n-a auzit nimic.

  raspunde comentariului
  • ion

   05 iunie 2016 10:25

   Ma asteptam Claudiu Padurean sa fie ceva mai intelligent...cultura poate sa vina si dupa.De cite ori au invadat rusiin tara nosatra in ultimii 250 de ani...deci de la a.d. 1766...tara noastra atunci fiind ....care? Moldova, Valahia, Transilvania....da' hai sa lasam ironia si sa trecem la lucruri serioase ca de Claudiu are dreptul sa nu stie exact care este tara noastra...si sa trecem "pe sarite" la diverse evenimente in care au fost implicate rusii prin ...tarile noastre MoldovaValahia.-1710, tarul Petru a incercat6 sa elibereze "tarile" de dominatia otomana esuind datorita "marelui" erou Brincoveanu care ....tipic romanesc l-a tradat!!!!-1774 Rusia a intervenity in favoarea domnitorilor romani si impotriva fanariotilor!!!!-1829, prin tratatul de la Adrianopol, tot datorita rusilor Valahia obtine controlul fostelor raiale turcesti Braila, Giurgiu, Turnu Magurele....-1831 rusii au impus in Moldova si Valahia, regulamentele organice, care chair daca nu erau o ....constitutie, totusi, a inițiat totuși o perioadă de reforme, care au pus baza occidentalizării societății locale-1877 tot rusii ne-au eliberat de supt turci...daca era dupa englezi eram ....pasalic acuma!-1917 daca nu erau rusii nemtii ar fi ocupat si Iasiul..-1921, in ciuda chemarilor repetate ale guvernului sovietic la masa travativelor pentru a transa problema Basarabiei si Bucovinei guvernul de la Bucuresti a ales sa asculte ordinele Londrei ....adica sa neglijeze orice tendinta de negociere cu rusii....-1936 pina in 1939 Gaftencu a avertizat in mod repetat ca Franta si Anglia fac o greseala URIASA ca nu reuseste sa semneze cu rusii un tratat care sa descurajeze Germania...a urmat 1939...-1941 daca nu ma insel a fost Roamnaia care a atacat URSS nu invers....-1945 DA a urmat comunismul ...si asta a fost ceva care ne pateaza, doar ca macar rusii ne-au incurajat sa avem industrie, agricultura, economie....sa fim o TARA... nu o colonie asa cum sintem acuma

   raspunde comentariului
   • kix

    05 iunie 2016 13:06

    Te inseli, URSS a dat numai un ultimatum ca va ataca daca romanii nu-si parasesc teritoriul. Simultan cu nemtii mai atacasera Polonia nitel mai inainte, asa ca Romania stia ce o asteapta si chiar a asteptat si chiar si-a reluat teritoriul in 41, deci nu Romania a atacat, s-a folosit de prietenul rusilor Hitler sa-l dezbine de Stalin ca sa ne redobandim tara. Daca americanii nu se imprieteneau cu rusii ca sa scape mai ieftin de nemti, si acum Basarabia era la Romania.

    raspunde comentariului
 • Pacala

  04 iunie 2016 16:02

  Polonia a marit armatacu 50 000 de soldati. Dar Stroe si Vasilache ziceau la Bucuresti inainte sa moara de gripa ruseasca...DAVAI CEAS DAVAI MOSIE CA ASA este in tovarasie

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design