19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPodcastsFoto: Ceremoniile VOODOO din Haiti, între sacrificii ale animalelor și experiențe transcendentale

Foto: Ceremoniile VOODOO din Haiti, între sacrificii ale animalelor și experiențe transcendentale

În Haiti, voodoo a început ca o credință a sclavilor, care își oficiau ceremoniile pe ascuns, acum aproape 300 de ani. În prezent, este religia oficială a statului și este practicată de opt milioane de oameni. Un fotograf a documentat timp de 20 ani ceremoniile voodoo din Haiti, iar imaginile îi surprind pe practicanți în mijlocul celor mai intime experiențe ale religiei lor. 

”Prima dată când am văzut o ceremonie voodoo am fost entuziasmat. Acum, la mai bine de 20 de ani de când am început proiectul din Haiti, cred că pot spune că sunt dependent. Acesta este singurul mod în care pot explica de ce m-am întors în Haiti de peste 100 de ori în ultimii 20 de ani. Voodoo, oamenii, muzica, dansul, tobele, toate acestea m-au atras la Haiti”, a spus fotojurnalistul Les Stones, conform Mashable.

Ritualurile voodoo

La o ceremonie voodoo, oamenii se refugiază în natură, pentru a lua contact cu Loa – spiritele care au diverse funcții în Univers, asemănătoare zeilor greci. De asemenea, la ceremonie, oamenii au datoria să aibă grijă de membri ai familiei care au fost zeificați și să îl celebreze pe zeul Bondieu.

În timpul ritualului, practicanții de voodoo intră deseori în transă și sunt posedați de spirite. Deși nu se folosește foarte mult, o practică voodoo tradițională este și sacrificarea animalelor.

Animalele, odată sacrificate, sunt oferite drept ofrandă zeilor. Totuși, deoarece respectarea naturii este o prerogativă importantă din religia voodoo, animalele sunt ulterior consumate de membri comunității, a povestit fotograful.

”Imaginile au fost realizate în timpul pelerinajului anual. Când am început să fotografiez ceremoniile, situația din Haiti era periculoasă. În locuri precum Souvenance, Plaine Du Nord and Saut D’Eau găseai doar societăți voodoo, adevărații credincioși. Acum, acest lucru nu mai este valabil. Practicile voodoo au devenit atât de populare, încât unele persoane le consideră ”petreceri”. Am căutat și am găsit alte pelerinaje care au rămas neschimbate, sunt aproape inaccesibile oamenilor din exterior”, a spus Les Stones. 

Originile voodoo

În 1700, mii de sclavi din Africa de Vest au fost aduși în Haiti. Sclavii au fost botezați ca romano-catolici odată ce au ajuns pe continent. Practicile lor religioase au fost considerate o amenințarela adresa sistemului colonial și au fost interzise. Cei care erau prinși erau trimiși la închisoare, biciuiți sau chiar spânzurați, potrivit nationalgeographic.com.

În ciuda acestor pedepse, sclavii au continuat să practice religia lor în secret, dar participau și la slujbele romano-catolice. Rezultatul a fost sincretismul religios: o religie pe care colonialiștii au confundat-o cu catolicismul.

Voodoo înseamnă ”spirit” și este una dintre cele mai vechi tradiții de celebrare a naturii din lume. Unii antropologi estimează originile aceste religii în Benin (fostul Dahomey) în Africa de Vest, acum 6.000 de ani. În prezent, circa 60 de milioane de oameni din toată lumea practică voodoo.

Profesorul Bob Corbett de la la Universitatea Webster a subliniat că voodoo este o religie ca oricare alta. Deși nu are un text sacru, o biserică sau o structură ierarhică de lideri, se apropie cultural de iudaism și creștinism.

”Oamenii din Haiti au o viziune despre lume care este total diferită de a noastră. Ei cred că spiritele există într-un număr foarte mare și ne determină cursul vieților într-o proporție covârșitoare. Poate că sunt doar doi oameni în cameră, dar sunt și 20 de spirite acolo. Lumea noastră este dominată de pragmatism, de o realitate tangibilă. În Haiti, spiritele sunt la fel de reale ca soția sau câinele tău”, a explicat profesorul de filosofie.

Cele mai citite

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă