12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Radacinile

Demersurile actualei Puteri pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale parlamentului au determinat reactia Opozitiei care, la randul ei, solicita schimbarea sefului statului, motivata de incalcarea Constitutiei, prin implicarea in actul guvernamental.
Prezent la emisiunea REALITATEA TV din 02.09.2005, pe post de acuzator, tanarul deputat Victor Ponta refuza sa comenteze o mai veche interventie a presedintelui Ion Iliescu in activitatea Justitiei, prin indicatii pretioase referitoare la obstructionarea restituirii proprietatilor confiscate abuziv de regimul comunist, interventie considerata a fi o incalcare a Constitutiei.
Nu ma intereseaza ce faceau politicienii atunci. La vremea aceea eram student, a tinut sa precizeze mai marele tineretului social democrat, Victor Ponta. Noi discutam despre incalcarea Constitutiei de catre actualul Presedinte al tarii. Pe noi, tinerii, ne intereseaza prezentul si viitorul. Noi nu traim in trecut. Faptele trecutului reprezinta o istorie la care noi nu am luat parte si, de aceea, pentru noi ea nu exista, a rezumat tanarul pesedist.
Intamplator sau nu, in aceeasi emisiune televizata a intervenit, prin telefon, presedintele executiv al PSD, care a declarat, in esenta urmatoarele:
Partidul nostru reprezinta o structura politica cu radacini profund ancorate in societatea romaneasca, asemenea unui copac falnic, ale carui radacini sunt temeinic infipte in pamant. Noi am fondat Frontul Salvarii Nationale in zilele revolutiei din Decembrie 1989, in jurul caruia s-au strans toate fortele progresiste anticeausiste ale momentului, pentru ca apoi, in timp, sa ne debarasam de elementele oportuniste, evoluand prin transformari succesive in FDSN, PDSR si PSD. Noi avem o istorie, faurita prin lupta si faptele savarsite de-a lungul timpului, prin reformele sociale profunde facute in timpul guvernarilor noastre. Pe scena politica a tarii, de la stanga aproape extremista si pana in zona de centru stanga noi suntem cel mai puternic partid, un partid de orientare social democrata de traditie”.
Fara indoiala, Adrian Nastase are dreptate. PSD are o istorie. O istorie indelungata si plina de infaptuiri pe care romanii le-au constatat pe pielea lor.
Sa nu cunoasca oare, tanarul deputat social democrat istoria partidului la care a aderat, de buna voie si nesilit de nimeni? Probabil studentul Victor Ponta nu a participat alaturi de colegii sau studenti la declararea Pietei Universitatii drept zona libera de comunism. Dar este putin probabil sa nu fi aflat de faptul ca partidul din care face parte, aflat atunci la Putere, a chemat minerii si, la indemnul Presedintelui Iliescu, golanii, studenti la acea vreme ca si domnul Victor Ponta, erau linsati pe strazile Capitalei. Sa nu fi aflat oare nimic tanarul social democrat despre mortii si ranitii revolutiei, din zilele de dupa 22 Decembrie 1989, zile in care emanatii din FSN, despre care vorbea domnul Adrian Nastase, desavarseau lovitura de stat, acaparand puterea, in dispretul total fata de sacrificiul unor tineri, patrioti de buna credinta, care nu au ezitat sa se jertfeasca pentru triumful libertatii?
Istoria PSD, despre care vorbeste presedintele executiv Adrian Nastase, are intr-adevar radacini adanci in societatea romaneasca si o existenta indelungata, daca tinem cont ca partidul sau reprezinta o continuare a PCR, care inca de la inceputurile sale, prin declaratia de desfiintare a Statului Unitar Roman Ð considerat de comunisti drept o structura imperialista de conjunctura – inca din 1921 s-a dovedit a fi o oficina a Internationalei Comuniste, infiltrata in viata politica romaneasca.
Au urmat o serie de actiuni de subminare a stabilitatii politice interne, prin instigari la greve, etc., culminand cu perioada postbelica, in care PCR a constituit principala parghie prin care puterea sovietica – ocupanta – a exploatat nemilos tara. Probabil ca si tanarul Ð actual deputat Ð Victor Ponta sa fi auzit de reeducarile aplicate studentilor in penitenciarul de la Pitesti. Nu se poate sa nu fi auzit de lagarul de munca silnica de la canalul Dunare Ð Marea Neagra, despre transformarea taranimii, prin teroare, dintr-o categorie sociala de mici si mijlocii proprietari intr-o clasa de colectivisti, muncind, decenii de-a randul, in regim sclavagist, pe tarlaua partidului unic Ð PCR Ð a carui organizatie de tineret era condusa de Ion Iliescu, fost presedinte de Stat si de partid, colegul domnului Victor Ponta in actualul PSD.
Partidul din care face parte domnul Victor Ponta, are o istorie indelungata si plina de infaptuiri de neuitat. Dar si recenta istorie a PSD Ð asa cum i se spune acum fostului PCR, evoluat prin metamorfoza – prin evolutii succesive Ð cum ii place presedintelui executiv Adrian Nastase sa se exprime, este plina de marete infaptuiri. Chiar inaltatoare, daca ne gandim la marile realizari, constand in fabuloasele averi agonisite de fruntasii Ð supranumiti baronii Ð partidului. Coruptia institutionalizata prin guvernarea 2001-2004 a avut, din nefericire pentru partidul domnului Victor Ponta, urmari foarte grave, care au reprezentat principala cauza a pierderii alegerilor din toamna trecuta de catre PSD. O realitate recunoscuta si de mai marele tineretului pesedist, care, in esenta, in amintita emisiune de la REALITATEA TV, se exprimase cam in felul urmator: “Noi, tineretul, ne disociem de persoanele corupte si compromise, astfel incat la alegerile din anul 2008 vom prezenta o echipa noua, tanara, complet deosebita de acele elemente care recent au cauzat pierderi electorale si de credibilitate partidului.
Un adevar sustinut si de domnul Mircea Geoana, presedintele PSD, care, in aceiasi emisiunea a REALITATII TV, era citat, prin imagini prezentate pe micul ecran, aproximativ prin urmatoarea exprimare: Partidul nostru trebuie sa se debaraseze de vechile structuri compromise si de persoanele corupte, daca vrea sa-si recapete credibilitatea pierduta si sa castige alegerile din anul 2008.
Pacatul marturisit se vrea pe jumatate iertat
Cu ingaduinta care se impune, atitudinea domnului Victor Ponta de nerecunoastere a trecutului partidului din care face parte este explicabila. Orice structura sociala, de la familie si pana la formatiuni politice, are un trecut. O istorie a sa. Numai ca unii se lauda cu trecutul lor, amintind de faptele meritorii pe care le-au infaptuit inaintasii lor. Altii, dimpotriva, se feresc sa aminteasca ceva despre istoria partidului din care fac parte, deoarece se rusineaza de faptele trecute ale predecesorilor. Si domnul Victor Ponta face parte, din nefericire pentru dansul, din aceasta categorie. Domnia sa nu recunoaste trecutul partidului din care face parte. Dansul pretinde ca traieste numai in prezent si numai pentru viitor. Exista insa un proverb romanesc care glasuieste astfel: Spune-mi cu cine te-ai intovarasit ca sa-ti spun ce fel de om esti. Pornind de la adevarul exprimat de proverbul amintit, ne vine greu sa-l credem pe presedintele tineretului social democrat atunci cand spune ca nu-l intereseaza istoria formatiunii din care face parte, radacinile sale, deoarece orice viitor, la care dansul aspira, se cladeste pe trecut, cunoscand ca naravul din fire n-are lecuire.
Un trecut faurit de cei pe care domnia-sa i-a ales sa-i fie mentori si tovarasi de drum.

Cele mai citite

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă