Primul muzeu virtual 
al Holocaustului, inaugurat la Cluj

de Claudiu Padurean , 11 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 11:31, 11 octombrie 2017
Primul muzeu virtual 
al Holocaustului, inaugurat la Cluj

Primul Muzeu Virtual al Holocaustului din lume a fost inaugurat la Cluj. El va funcționa în cadrul Institutului de Studii Iudaice și Istorie Evreiească „Dr. Moshe Carmilly” din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Noul muzeu, disponibil la adresa holocausttransilvania.ro, va funcționa în tandem cu un alt muzeu al documentelor Holocaustului, care se află în sediul Institutului de Iudaistică de pe Strada Croitorilor din Cluj-Napoca.

O catastrofă care trebuie reamintită

Muzeul Virtual al Holocaustului a fost inaugurat în data de 9 octombrie, deoarece această dată este Ziua Națională de Comemorare a acestei tragedii. Muzeul cuprinde documente și mărturii care permit cercetătorilor și publicului larg să studieze diferitele ipostaze ale Holocaustului, atât cele care s-au produs în teritoriile controlate de Guvernul român, precum Transnistria, cât și în zonele din Transilvania de Nord aflate sub ocupație maghiară în perioada 1940-1944, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop.

„Un asemenea muzeu la Cluj are o importanță extraordinară și pentru faptul că acest oraș a avut o istorie așa de frământată și în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost parte integrantă a României, din 1940 până în 1944, dar a participat la istoria românească cu toate tragediile care s-au petrecut atunci. O catastrofă a fost Holocaustul, asta toată lumea cunoaște, dar mai puțină lume își amintește. Și, ca să ne putem aminti și ca să putem să continuăm să comemorăm și să continuăm să acuzăm ceea ce s-a petrecut atunci, trebuie să avem mărturii. Iar mărturiile transpuse într-o formă clasică există peste tot în lumea aceasta. Noi am creat niște mărturii într-o formă absolut contemporană, adică e un muzeu virtual care rezistă foarte mult timp și care păstrează memoria în forme accesibile tineretului de azi și sperăm ca prin această formă modernă și accesibilă să invităm tinerii să îl viziteze. Avem donații care au constat în obiecte originale, se vor publica lucrări, se vor face conferințe sub egida muzeului și vom comemora această catastrofă care s-a produs aici și în multe părți ale Europei”, a spus istoricul Ioan-Aurel Pop, care mai afirmă că trebuie să ducem împreună această povară a istoriei.

Muzeul Virtual al Holocaustului a beneficiat și de donații importante. Una dintre ele a fost realizată de profesorul universitar Vasile Bogdan. El a fost adoptat la vârsta de 2 ani de o familie de evrei. Părinții ­adoptivi­ i-au relatat experiențele lor din timpul Holocaustului. Tatăl lui Vasile Bogdan a fost deportat la Dachau, iar mama sa a trecut prin infernul de la Auschwitz, spune profesorul universitar din Cluj.

„Prin ceea ce a trecut Steinmetz au trecut și părinții mei. Am avut șansa extraordinară ca la 2 ani să fiu adoptat de o familie de evrei, care, pe parcursul dezvoltării mele ca tânăr, mi-au relatat foarte multe aspecte legate de deportarea lor, în 1944, spre Satu Mare, de acolo în Ungaria, de unde tata a ajuns la Dachau și mama la Auschwitz. Mama a fost injectată personal de Mengele în 1945. Deja se apropiau rușii de poarta lagărului, însă, în ciuda tentativei de a o ucide, ea a supraviețuit”, spune profesorul universitar Vasile Bogdan.

Care este structura muzeului virtual

Muzeul este structurat pe mai multe teme și permite cercetătorilor un acces ușor la arhive valoroase. Aceste arhive vor continua să fie îmbogățite prin munca cercetătorilor, spune inițiatoarea muzeului, lectorul universitar Augusta Radosav.

„De mulţi ani de zile se face cercetare în acest domeniu, concretizată prin lucrări de doctorat, cercetări de istorie orală cu martori supravieţuitori ai Holocaustului, studii, volume publicate, arhive de mărturii înregistrate. Şi acum ne-am gândit să continuăm printr-o platformă online referitoare la Holocaustul evreilor transilvăneni. Platforma este una inovativă în sensul că, din ceea ce am reuşit să ne documentăm, nu există propriu-zis încă un astfel de muzeu al Holocaustului, fie că vorbim în general sau că ne referim la o anumită regiune din Europa. În ce sens nu există un asemenea muzeu - că nu are o naraţiune structurată tematic, cronologic, care să acopere toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi a Holocaustului, ci sunt mai degrabă expoziţii pe un fragment din istoria Holocaustului”, a declarat Augusta Radosav. Ea a afirmat că mai sunt ­site-uri care poartă titlul de muzee ale Holocaustului, însă ele sunt mai degrabă expoziții virtuale decât muzee. „Mai există şi alte demersuri similare, numite muzeu al Holocaustului, dar acoperă o perioadă de doi ani sau un oraş, ori intervievează câţiva martori, dar nu integrează informaţia într-o naraţiune coerentă şi structurată tematic şi cronologic. Se numesc muzee virtuale, dar nu sunt structurate conform unui muzeu, sunt mai degrabă expoziţii virtuale”, a adăugat inițiatoarea acestui loc special.

Repere istorice ale comunității evreiești

Muzeul virtual creat la Cluj oferă informaţii scrise şi vizuale referitoare la istoria evreilor transilvăneni. Se face astfel referire la reperele istorice ale vieţii comunităţii evreieşti din Transilvania, la viaţa religioasă a acesteia, precum şi la educaţie şi învăţământ. Alte secţiuni oferă informaţii despre legislaţia antisemită, ghetto-uri și lagăre sau mărturii despre Holocaust.

Muzeul Virtual al Holocaustului va fi conectat cu alte instituții din întreaga lume care studiază fenomenul Shoah-ului, inclusiv cu Institutul Yad Vashem din Israel sau cu Muzeul Holocaustului din capitala Statelor Unite ale Americii, Washington.

Comentarii

 • Pentru documentare

  15 octombrie 2017 7:13

  gasiti pe youtube informatie. The Truth Behind The Gates Adevarul din spatele portilor de la Auschwitz este un documentar realizat in anul 1992 de catre un tanar evreu onest, pe nume David Cole, care spulbera mitul existentei camerelor de gazare de la Auschwitz. Clujul nu a avut de a face cu Holocaustul, deci este ciudat sa existe un muzeu, chiar si virtual, pe o asemenea tema.

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  14 octombrie 2017 1:08

  jidaniii sint cei mai periculosi ....sint cei mai persistenti mincinosi....hitler i-a internat din motive de securritate ...la fel ca roosevelt in sua cu americanii de origine japoneza ...din pacate detaliile detentiei jidanilorrr in lagarele de concentrare nu vor fi stiute decit versiunea jidaniklor si a tradatorilor americani din massmedia ....acestia din urma folosesc ******* si sauditii sa atace sua sa para o victima a unei agresiuni sua superputerea. perfidia jidanilor nu cunoaste margini ....citit ....terrorism how isareali state was won....vedeti cum isis asasineaza jidaniii proprii corelogionari si acuza pe altii de antisemintism...

  raspunde comentariului
 • florin

  13 octombrie 2017 17:07

  Mai lasati-ne cu istoria asta, evreii au participat din plin cu idei y activism la comunism, nu erau vrun grup alien de turisti, erau bagati pana-n gat in comunism, o parte din parintii idologici ai nationalismului prusian au fost intelectuali evrei, national socialismul in parte a fost o reactie la comunism. Fac mult rau profesorii universitari evrei intoxicand peste tot virusul leninist in loc sa sustina idei de mijloc.

  raspunde comentariului
 • valeanu

  11 octombrie 2017 21:44
 • Rasputin

  11 octombrie 2017 16:45

  Boc da pe cand un 3Diu cu tactu bunicatu cand au luat casa partizanilor anticomunisti Cluji,presarat ici colo cu marsurile europenilor spre Sibieria?

  raspunde comentariului
  • Minti!

   15 octombrie 2017 7:01

   Tatal lui Emil Boc a fost taran cinstit, nu a facut politica, si-a vazut de treaba lui. Cine te-a pus sa versi minciuni si venin?

   raspunde comentariului
 • Rasputin

  11 octombrie 2017 15:00

  Nebuni aia de hortisti ce credeti ca faceau,alegeau personal calificat si trimitea la preselectie in Ungaria dupaia urmau calea Frantei,Germaniei,Austriei Poloniei sau pe front la munca calificata sau necalificat un soi de hadjob acum.Bine ca romanii s-au pazit de asemenea recrutari.In Germania erau 250 de intreprinderi in Austria 100 in Franta se lucra mai mult in fer beton in Ungariacla mina si cai ferate pe front la dilibau sosele transeu cai ferate sau in Polonia -agricultura.

  raspunde comentariului
 • ion

  11 octombrie 2017 13:06

  Rănile sufletesti ale evreilor nu se vor vindeca nici după mii de ani.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design