Omul din umbra ȚARULUI și legendele din jurul său. 99 de ani de la uciderea lui RASPUTIN

de Mihai Diac , 30 decembrie 2015 - stire actualizata la ora 14:19, 30 decembrie 2015
Rasputin (Foto: wikimedia)

Rasputin nu a fost nici preot, nici călugăr – așa cum era, uneori, socotit în Rusia. Dar el a condus, din umbră, Imperiul Țarist, până aproape de prăbușirea acestuia.

Grigori Rasputin s-a născut în 1869 într-un sat din Siberia. Pe la 18 ani a stat trei luni într-o mânăstire, apoi a vizitat Grecia și Ierusalimul.  În 1903, Rasputin a ajuns în capitala Rusiei, Petrograd, unde a anunțat că are puteri sfinte, mai ales tămăduitoare.

Societatea rusească, mai ales aristocrația, era la acel moment foarte atrasă de religie, astfel că Rasputin a fost admis în preajma familiei țarului Nicolae al II-lea. Ascensiunea lui Rasputin a fost favorizată de boala unicului fiu al țarului, Alexei, care suferea de hemofilie și pe care Rasputin părea să îl poată ajuta.

Specialiștii îi recunosc astăzi lui Rasputin o singură putere specială – aceea de a hipnotiza. La începutul secolului XX, ea i-a fost însă suficientă pentru a căpăta o mare influență asupra țarinei Alexandra și a prințului moștenitor Alexei, dar și altor membri ai aristocrației ruse, mai ales asupra femeilor. Chiar țarul ajunsese să-l numească pe Rasputin “prietenul nostru”.

Se zice că Rasputin atenua anumite boli prin puterea rugăciunilor, după cum susțineau contemporanii, sau prin aceea a hipnozei, după cum afirmă oamenii de știință.

Cu certitudine însă, omul Rasputin ducea o viață personală scandaloasă, marcată de excese sexuale, de beții și de încălcări flagrante ale etichetei Curții Imperiale. Convingerea lui Rasputin era că harul divin se poate dobândi prin afundarea în păcat.

Drept răspuns, Biserica Ortodoxă Rusă l-a contestat permanent pe așa-zisul călugăr, iar serviciile secrete țariste (la fel de active precum, ulterior, cele sovietice) l-au monitorizat.

În timpul primului război mondial, Rasputin, apropiat al țarinei Alexandra, de origine germană, și, drept urmare, nepopulară, a fost acuzat că ar fi spion german.

Un grup de nobili a decis, în acest context, eliminarea lui Rasputin. Asasinatul a avut loc în casa șefului complotiștilor, prințul Felix Iusupov. Aici, lui Rasputin i s-au oferit prăjituri și vin în care fusese pusă o mare cantitate de cianură.

Se pare că tentativa de otrăvire a eșuat, iar Iusupov a fost obligat să-l împuște pe Rasputin cu un revolver.

Rasputin a reușit totuși să fugă din palat, iar complotiștii l-au urmărit, l-au lovit cu bâtele și în final i-au aruncat corpul în râul Neva.

După trei zile, cadavrul lui Rasputin a fost recuperat din râu și autopsiat. Cauza oficială a morții nu a fost nici otrăvirea, nici împușcarea și nici loviturile, ci înecul.

Se zice că brațele lui Rasputin au fost găsite în poziție verticală, ca și cum ar fi încercat să scape de legăturile cu care fusese imobilizat.

O ipoteză mai recentă asupra morții lui Rasputin acreditează implicarea serviciilor secrete britanice în acest asasinat.

Marea Britanie era preocupată de posibila retragere a Rusiei din războiul contra Germaniei, ca urmare a influenței lui Rasputin. Această retragere ar fi permis Germaniei să-și mute trupele de pe frontul de Est pe cel de Vest, ceea ce putea însemna răsturnarea evoluției războiului în favoarea Puterilor Centrale.

Concret, în cadavrul lui Rasputin au fost găsite trei gloanțe. Cea mai gravă rană, posibil fatală, a fost produsă de un glonț tras în frunte, de un alt tip decât al celorlalte două. Un raport al unui cercetător britanic, susținut și de Muzeul Imperial al Războiului, arată că glonțul din frunte era doar din plumb, fără cămașă de oțel. În anii războiului, majoritatea gloanțelor aveau cămașă din metal dur. O excepție făceau însă gloanțele britanice de la revolverele ofițerești Webley. Se pare că glonțul fatal a fost tras dintr-un revolver Webley.

În zilele morții lui Rasputin, la Petrograd, singurul om care avea revolver Webley a fost locotenentul Richard Dewdney, un ofițer al serviciului britanic de informații SIS. După uciderea lui Rasputin, Richard Dewdney a revenit în Anglia și a murit în anul 1961.

La mai puțin de un an de la moartea lui Rasputin, în 1917, comuniștii au cucerit puterea în Rusia, iar întreaga familie țaristă a fost executată.

Citește și:  FOTO. TELEGRAMELE care au schimbat cursul ISTORIEI

Comentarii

 • UBAFCA

  01 ianuarie 2016 15:16

  Locul lui Raspuntin a fost umplut cu multa usurrinta de catre bolsevici, cu un alt personaj si MAI DIAVOLESC decat Rasputin, si anume, LENIN .. ,... Lenin, a fost, conform unor studii, CEL MAI CUNOSCUT MUME de pe globul pamantesc, dupa MANTUITORUL ISUS HRISTOS... ,..., Si Lenin, era un PERSONAJ MISTERIOS, PARANOIC, EXTREMIST, SODOMIT, redus mintal, dupa moartea sa a luat fiinta CENTRU de STUDIU a CREEIERULUI lui Lenin.. ,.., Raportul, intocmit de catre Academia Rusa a fost ca era SUPRA DIMENSIONAT, dar popularitatea gigantica a fost posibila si datorita IMENSULUI APARAT prapagandistic cladit pe PRACTICILE Biserice Ortodoxe Russe, preluate de catre CEKA, NKVD sau GGB, cum s-o mai fi numit de-a lungul timpului, si anume ideea de OM PROVIDENTIAL, **TATUC**, cu putere supranaturala, DARNIC, iubitor de oameni, in special de ** MALCIKA** , a carui singura preocupare era BINELE POPORULUI.. ,,..., Asa se spunea pe vremea aceaea, ca, in timp ce toate luminile erau STINSE in Mascwa iar poporul se odihnea pentru o noua zi de fapte marete, ca o paranteza, pe vremea aceea, NOAPTEA lucrau doar FEROVIARI SI DRACI, doar la o singura fereastra era lumina, cea a TATUCULUI Stalin, care se gandea si noaptea la binele poprului... ..., La noi, LOCUL lui mos Ptreche Lupu de la Maglavid a fost ocupat cu usurinta de catre, mai intai, SCUMPA NOASTRA TOVARASA Anna Pauker , apoi TIMID de catre Dej, ca in final sa dea peste gura paharului personalitatea lui Nicolaie CEAUSOLOGU si consoarta sa, Elena PETRESCU, ridicati la rangul de ACADEMICIENI, SAVANTI, GENII, ce se nasc O DATA LA CINCI SUTE DE ANNI, etc..., ei in realitate fiinnd NISTE SEMIANALFABETI, paranoici, HOTI MARUNTI prin Gara de Nord, etc ......, Intrebare, CATI oare L-OR FI CREZUT CU ADEVARAT pe acest DERBEDEU de Ceausescu si imfama sa VANZATOARE de SEMINTE din Gara de Nord ???, ori cati au fost judecati pentru giganticul lor CULT al PERSONALITATI, dupa ciuruirea acestora ????? ..., .., Locul lui Ceausologul, pe scara ADULARI, a fost ocupat, aproape integral, de catre zambaretul ILIESCU, Omul DARNIC, DATATOR de SALIAM, AVORT si PASAPORT

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  01 ianuarie 2016 14:29

  Rasputin venea in Russia pe fondul unei credulitati si a unui MISTICISM RELIGIOS, numit pompos si PRAVOSLAVINICISM. ,.,.., In Russia s-au dezvoltat un exacerbat CULT al MOASTELOR, dovedite de balsivici ca fiind FALSURI GROSOLANE, ..., Sfinti INVENTATI dominau regiuni intregi ale imperiului slav, la fel cum, si NOI ROMANI, AM COPIAT aceste practici, naivitatea le sporea misterul cladit in jurul unor EXCROCI precum acest libidinos, RASPUTIN.. ,..., Dupa modelul Rasputin, arhicunoscut la vremea respectiva si pe meleagurile PLAIURILOR MIORITICE, gratie prapagandei calugarilor, BOR l-a inventat pe MOS PETRACHE LUPU de la Maglavit, in opinia mea, CEL MAI POPULARIZAT SFANT ROMAN al turturor vremurilor.. ,.., Greseala BOR-ului a fost ca Mos Petrache Lupu nu era NICI DESTEPT, precum Rasputin, NICI PROST, nici cu tupeu, precum Rasputin, nici timid, numai bun de MSANIPULAT de catre PREOTIME, pilda fiindu-le Raspuntin care A FOST SCAPARTdin mana de catre Biserica Ortodoxa Rusa.. ,..., Cand au venit caministi la putere in Romania, campania de DEMOLARE a SFANTULUI Petrache Lupu de la Maglavit a fost atat de intensa, incat abia atunci, mosu a fost crezut de o parte din populatia Romaniei.. ,..., Vi se pare ca exista O ASEMANARE intre Raspuntin, Petrache Lupu si Arsenie BOCA ???????

  raspunde comentariului
  • gavril

   01 ianuarie 2016 16:44

   Nu exista nici o asemanare intre Parintele Arsenie Boca si Rasputin.BOR nu l a promovat de loc pe parinte si din contra oameni care l au intalnit si parintele Boca nu a cautat slava lumeasca.Mass media promoveaza pentru rating.Probabil ai si tu o minte intunecata si orbire sufleteasca .Faceti legatura intre BOR si orice sa intampla in tara si lume.Religia prinde bine la dispute si oamenii idioti.Mai bine cititi stirile de doi lei si lasati pe Hristos celor care il cauta cu adevarat.

   raspunde comentariului
 • Dinu

  30 decembrie 2015 20:24

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.-Oferim sanse reale de avansare in cariera!-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Programul de lucru este flexibil.-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.-Sunt suficiente studiile medii.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design