O poveste de iubire care a străbătut veacurile: Iancu de Hunedoara și Elisabeta Szilagyi au fost împreună chiar și pe câmpul de luptă

de Claudiu Padurean , 13 martie 2017 - stire actualizata la ora 11:44, 13 martie 2017

Soția ultimului conducător de cruciadă îl urma pe Iancu de Hunedoara pe câmpul de luptă, iar după bătălii, împreună cu doamnele sale de onoare, îi îngrijea pe răniți

În istoria României este binecunoscută figura eroică a Reginei Maria, supranumită și „Mama răniților“, care s-a implicat cu devotament și curaj în îngrijirea răniților din Primul Război Mondial. Însă Regina Maria are o predecesoare la fel de ilustră: Elisabeta Szilagyi, soția voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara, cel care a fost ultimul conducător de cruciadă, și mama Regelui Ungariei, Croației și Boemiei, Matia Corvinul. Elisabeta Szilagyi provenea dintr-o familie ilustră din aristocrația maghiară.

Tatăl său, nobilul Laszlo Szilagyi de Horogszeg, era unul dintre cei mai viteji comandanți de cetăți din regatul maghiar. La rândul său, fratele ei, loialul Mihai Szilagyi, a fost, după moartea lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei.Elisabeta Szilagyi s-a născut în anul 1410.

În 1430 s-a căsătorit cu Iancu de Hunedoara. Căpitanul de oști de origine română era cu trei ani mai în vârstă decât soția sa și era deja faimos pentru curajul său și pentru talentul său militar. Cizelat la Milano și la curtea împăratului romano-german Sigismund de Luxemburg, Iancu de Hunedoara era și camarad de arme al tatălui tinerei sale mirese. Iancu de Hunedoara întruchipa idealul cavaleresc, iar Elisabeta Szilagyi s-a îndrăgostit rapid de cel care îi fusese menit drept soț. Iancu de Hunedoara provenea dintr-o familie cnezială românească din sudul Transilvaniei. Tatăl său, Voicu, fusese deja remarcat pentru vitejia sa de către regii Ungariei și deținea un mic domeniu. Rangul nobiliar îi fusese recunoscut lui Șerb sau Șerban, bunicul lui Iancu de Hunedoara. Viitorul conducător de cruciadă a fost trimis să deprindă arta războiului și manierele cavalerești la curtea ducelui de Milano, Filippo Visconti, aliatul lui Sigismund de Luxemburg. Întors la curtea împăratului romano-german, care era și Rege al Ungariei, Iancu de Hunedoara s-a făcut rapid remarcat pentru talentul său militar. Iancu de Hunedoara, o stea în plină ascensiuneSigismund de Luxemburg l-a răsplătit cu castelul și cu domeniul Hunedoarei. Administrat cu pricepere, acest domeniu i-a furnizat lui Iancu de Hunedoara resursele financiare necesare pentru a înarma mica nobilime consuetudinară din sudul Transilvaniei și din actualul Banat, cea mai amenințată de o eventuală expansiune a otomanilor. Aceste trupe disciplinate și cu o înaltă valoare militară au făcut din Iancu de Hunedoara unul dintre cei mai importanți comandanți din regiune.

Sigismund de Luxemburg i-a oferit o funcție foarte importantă, aceea de Ban al Severinului, funcție care îi oferea lui Iancu de Hunedoara un statut privilegiat în marea aristocrație a regatului maghiar, precum și importante resurse militare. Iancu de Hunedoara a devenit unul dintre cei mai importanți nobili din regiune.

După moartea lui Sigismund de Luxemburg și după domnia relativ scurtă a lui Albert de Austria pe tronul maghiar, în condițiile în care cunoștea foarte bine și în mod direct amenințarea otomană, el a militat, în 1440, pentru alegerea unui rege puternic, capabil să zăgăzuiască avansul otoman. S-a numărat, astfel, printre magnații care au susținut candidatura regelui Poloniei, Vladislav al III-lea Jagello, la tronul maghiar. În prima fază, chiar tânăra văduvă a lui Albert de Austria, care era însărcinată, a susținut candidatura lui Vladislav al III-lea Jagello.

În timp ce la Cracovia Regele Poloniei accepta Coroana maghiară, a venit pe lume fiul lui Albert de Austria, Ladislau Postumul. Partizanii regelui defunct au încercat să îl proclame pe micuțul prinț rege al Ungariei și au declanșat un război civil. Trupele fidele lui Vladislav al III-lea Jagello, conduse de Iancu de Hunedoara, au zdrobit trupele rebelilor.

Pentru fidelitatea și curajul său, Banul de Severin Iancu de Hunedoara a devenit Comite de Timișoara. El a început să fortifice orașul, care încă îi mai păstrează amintirea. Apoi, Iancu de Hunedoara a devenit și voievod al Transilvaniei. Neobosit, el a fortificat cetățile, castelele și orașele transilvane. A folosit veniturile furnizate de exploatarea minelor de sare și de aur pentru a echipa și instrui o oștire puternică. Iancu de Hunedoara a introdus noi arme și tehnici de luptă, experimentate pe câmpurile de luptă din Europa Centrală, în timpul războaielor husite.

De o atenție deosebită s-au bucurat orașele Cluj, Alba Iulia, Baia Mare, Timișoara și Sibiu. În calitate de voievod al Transilvaniei, Iancu de Hunedoara a încercat să impună în țările române de peste Carpați voievozi capabili să îi fie aliați în lupta antiotomană. Printre cei pe care i-a sprijinit s-au numărat Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, precum și Bogdan Mușatin, tatăl lui Ștefan cel Mare. De asemenea, Iancu de Hunedoara a înfrânt și a alungat oștile otomane care invadaseră Transilvania.

Ultimul conducător de cruciadă

Pentru prima oară după multă vreme, creștinii au preluat inițiativa și au lansat acțiuni ofensive menite să răstoarne raportul de forțe din Balcani. Iancu de Hunedoara spera chiar să îi alunge pe otomani din Europa și să salveze muribundul Imperiu Bizantin. Însă cruciadele sale, care au ajuns până în Serbia, Macedonia și Bulgaria, nu au avut rezultatul scontat, din cauza dezastrului de la Varna, produs în anul 1444, când Regele Ungariei și Poloniei Vladislav al III-lea Jagello a insistat să comande personal oștile creștine și și-a pierdut viața într-o șarjă. Iancu de Hunedoara a reușit să restabilească granițele creștinătății pe Dunărea Mijlocie și pe cea de Jos. În anul 1446, el s-a numărat printre cei care au susținut alegerea ca Rege al Ungariei a lui Ladislau Postumul, însă, pentru că acesta era minor, voievodul Transilvaniei a devenit și guvernator și căpitan general al Ungariei. Iancu de Hunedoara a renunțat la aceste funcții în 1453, pentru a permite deplina restabilire a puterii regale.

Însă, în 1456, când Mahomed Cuceritorul, cel care supusese Constantinopolele, vechea cetate a basileilor bizantini în 1453, a decis să atace Belgradul, Iancu de Hunedoara a fost trimis să se lupte într-o bătălie care părea fără speranță. Oștile otomane erau mult mai numeroase și mai bine echipate decât cele comandate de Iancu de Hunedoara. Însă, încă o dată, geniul militar al nobilului român a fost dovedit, iar Iancu de Hunedoara a reușit să îl înfrângă și să îl alunge pe Sultanul Mahomed Cuceritorul. Marele general s-a îmbolnăvit de ciumă și a murit în tabăra militară de la Zemun.

În amintirea sa și a victoriei sale incredibile, care a salvat Europa creștină, de atunci, în fiecare zi, la miezul zilei, sunt trase clopotele bisericilor catolice din întreaga lume. Elisabeta Szilagyi i-a fost alături întreaga viață, inclusiv în finalul tragic de la Zemun. Legătura dintre ei era atât de strânsă încât Elisabeta Szilagyi îl urma pe Iancu de Hunedoara și în multe bătălii. Ea, alături de doamnele sale de onoare, îi îngrijea pe răniți după bătălii. Alteori, Elisabeta Szilagyi îl reprezenta și îi apăra interesele voievodului Transilvaniei în diferite orașe. Așa ar fi Clujul, unde l-a născut pe cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, Matia Corvinul. Povestea de iubire dintre Elisabeta Szilagyi și Iancu de Hunedoara a fost atât de puternică, încât numeroase doamne erau geloase pe soția voievodului Transilvaniei, pe care ar fi vrut să îl cucerească.

O răzbunare nedemnă de un rege și o mamă eroică

După moartea lui Iancu de Hunedoara, Ladislau Postumul a decis să se răzbune în chip mârșav pentru ceea ce el considera că ar fi fost o trădare din partea marelui voievod. El i-a arestat pe cei doi fii ai lui Iancu de Hunedoara, Ladislau de Hunedoara și Matia Corvinul, care se aflau la curtea sa. Regele Ladislau Postumul i-a acuzat de trădare și a poruncit execuția lui Ladislau de Hunedoara. Elisabeta Szilagyi și fratele său, Mihai Szilagyi, cel care fusese numit voievod al Transilvaniei după moartea lui Iancu de Hunedoara, au decis să pornească o rebeliune deschisă împotriva regelui nedemn. Ladislau Postumul s-a refugiat la Praga, unde a murit după doar patru ani de domnie.

Eliberat, Matia Corvinul a fost ales rege al Ungariei, Croației și Boemiei. Mama sa a continuat să fie o figură importantă în prima parte a domniei sale. Matia Corvinul s-a dovedit unul dintre marii suverani, iar istoricii îl consideră cel mai mare rege al Ungariei. La moartea sa, Elisabeta Szilagyi a decis să îi lase întreaga sa avere moștenire fiului nelegitim al lui Matia Corvinul, Ioan de Hunedoara, despre care contemporanii spun că semăna foarte mult, atât din punct de vedere fizic, cât și din punctul de vedere al caracterului și inteligenței, cu bunicul său, Iancu de Hunedoara.

Decedat tânăr, el a fost ultimul descendent al unei valoroase dinastii românești și, totodată, ultimul martor al unei povești de dragoste care a intrat în legendă.

Comentarii

 • salajan

  18 martie 2017 11:36

  Iancu de Hunedoara este fiul nelegitim a regelui Sigismund de Luxemburg. Sunt suficiente indici si dovezi in acest sens.

  raspunde comentariului
 • qwe

  18 martie 2017 11:28

  Dragă Leo, nu contează pentru mine de care neam vrei să aparți, toate neamurile merită respect. Merită apreciată dorința ta de a cunoaște istoria. Toate popoarele au avut bune si rele în istoria lor. Istoria se interpretează în context și fără patimă. Dacă suntem la rând cu lumea nu trebuie să ne fie rușine de înaintașii noștri. Dacă îți place istoria considăre-te că nu-ți cunoști strămoșii. qwe Urmaș al lui Tupakamaru

  raspunde comentariului
 • Tov @qwe

  18 martie 2017 8:58

  Ca sa terminam si sa fii multumit. Dupa tine si altii ca tine, romanii au fost parasutatzi pe un spatiu mare in cele 4 provincii incluzand si Basarabia- de Batu Han. Au venit cu limba latina deja invatata, sau au invatat-o de la ostrogotii, vizigotii, cumanii,slavii, hunii si bulgarii deja existenti pe aceste teritorii? Ungurii s-au nascut din paleolitic in provinciile romanesti. Dacii nu au existat iar romanii imparatului Traian s-au batut cu mustele, nu cu dacii. Castrele romane infiintate in zonele ocupate au fost construite de Atilla. Am unul chiar aici in vecinatatea Buzaului, la Pietroasele. Numele Carpati, Danubius, Maris, Alutus, Buzaeus au fost date de Batu-Han, c-asa a vrut el. Gata, sper ca esti multumit. La fel si eu ptr ca am scapat de imbecilitatile pe care le debitezi cu atata convingere......Leo-urmas al lui Batu-Han

  raspunde comentariului
 • !

  18 martie 2017 4:02

  Interlopul împușcător de la Orade' are numele de familie "Hladii", deci iasti ȘUOLDUOVIAN. Țîganka aia pe care a împușcat-o, fiică de melețian șî prostituată dă "profesie", are numele dă familie "Duca", adică are origine ȘESENEASKĂ, zîs-pooyetiko-historik "munteneaskă"... Purtătoarea dă cuvinte a Melițîyei miticești dîn Orade' are numele "Dinu" - deci, dacă este numele ei de familie, înseamnă că ea este OLTEANKĂ, iar dacă este numele de familie al soțului ei, înseamnă că soțul ei este OLTEAN șî despre ea nu știm yegzakt... Șî yeti-așie, brie, aviem puoviești di iubirie transilvănene integral cu aktori regățeni konsakrați... În majoritatea județelor ceșkizde ale Transilvanieii Melițîya mitikeazkă are șăfii, sub-șăfii, sub-șăfili, purtătoarele dă cuvinte, etc., REGĂȚENI ! Că călare unii pă altili... Șî ne mai mirăm că steagul Transilvaniei ni-l interzic căcații regățeni analfabeți venetici în Transilvania, aduși aici cu Trenurili Foamei cu papornițili goale... AFARA CU REGĂȚENII DIN TRANSILVANIA ! ACUM ! Frontieră pe Carpați !

  raspunde comentariului
 • Tov @qwe

  17 martie 2017 11:04

  Alea sunt aiureli unguresti ptr teritoriile de la Sud de Dunare. In Dacia au fost adusi colonisti romani si trupe romane, ai caror soldati lasati la vatra erau improprietariti aici. Normal ca soldatii isi faceau familii aici si nu le mai ardea sa plece, exact cum face acum armata 14-a rusa din Transnistria. Dacia a fost cucerita doar partial nordul Transilvaniei, partea estica a Munteniei si Moldova in intregime, erau libere de romani. Asa se si explica pastrarea limbii si toponimelor daco-latine pana azi. Batu-hanii tai ar fi numit pe limba lor muntii, apele si localitatile dupa cum le-ar fi venit lor pe chelie daca ar fi gasit un teritoriu pustiu. Ex Pecineaga-de la pecenegi, Comanesti- Comana-de la cumani, dar acestea sunt cazuri putzine iar cei ramasi au fost asimilati de majoritarii daco-romani. Aromanii de la sud de Dunare provin partial tot din colonistii romani, partial din cei adusi acolo din Dacia dupa retragerea aureliana, iar dialectul aroman are la baza tot latina vulgara. De aceea si seamana cu lb romana. Lasa-te de explicatii aiurea cu Batu-hanul tau. Voi ungurii sunteti veniti din Altaiul Batu-hanului, dar azi nu mai sunteti deloc asiatici datorita combinarii cu europenii. Doar la mentalitate ati ramas inapoiati ca mongoloizii......Leo

  raspunde comentariului
  • https://saccsiv.wordpress.com/2011/11/25/imperiul-romano-bulgar-taratul-vlaho-bulgar-1185-1258-se-intindea-de-la-adriatica-si-pana-la-nistru-romanii-sunt-daci-ce-limba-vorbeau-dacii/

   18 martie 2017 4:08

   Uite harta cu "majoritarii daco-romani" și despre ce "pastrarea limbii si toponimelor daco-latine" vorovesti tu aici ! Toponimele din vilayetele pravoslavnice Valahiya șî Șuolduova sunt în proporție de 95 la sută - NOUĂZECI ȘI CINCI LA SUTĂ ! - bulgărești și kumane, neykă... HAHAHAHAHA !

   raspunde comentariului
 • qwe

  16 martie 2017 20:09

  Ciobanii din Sudul Italiei sunt dislocați -str. Otranto, de Iustinian în actualul teritoriu al Albaniei depopulate după alungarea definitivă ale goților,535-553. Grecii îi numeau ,, vlachi în slavonă,, deoarece continuau oieritul și vorbeau un amestec de latină-albaneză și nu se înțelegeau. Țarul bulgar Samuel intră pe teritoriul bizantin și dislocă populația larisei în Bulgaria în munții Rodope, între fluviile Struma și Marița, 976.--Impăratul bizantin pune impozit exagerat pe bulgari special pe oierii vlachi 1186.--Frații Petru și Asan -răscoală împotriva bizantinilor- 1206 cer ajutorul cumanilor de la Nordul Dunării și se întorc în Bulgaria, dar bizantinii câștigă și vlachii majoritatea se refugiază la cumanii de la Nordul Dunării,1234. Sclavii sunt robii cei care au fost aduși de Batu- Han și s-au plodit fără restriște e altă poveste. Iar despre alte istorii, lasă-te păgubaș.

  raspunde comentariului
 • Tov @qwe

  16 martie 2017 17:43

  Ti-am mai zis si cu alte ocazii ca esti o nulitate in istorie ungureasca si logica elementara. Daca nu esti tampit, hai si incearca sa dai o explicatie cat de cat logica cum au venit romanii ,,di India" cu limba latina deja invatzata? Cat despre ,,Gesta Hungarorum" a lui ,,Anonimus", nu mai debita idiotzenii. Vezi ca chiar acolo scrie ca iscoada lui Tuhutum trimisa pe teritoriul cnezatului lui Gelu ii raporteaza lui Tuhutum ca acolo sunt BLACHI si SCLAVI-slavi. in Codex Latinus-Parisinus, Transilvania este numita Vlachia Tans Siuana. Gelu era Dux Blachorum. Stefan cel Sfant se tragea pe linie materna din Toxum-Toxaba, romano-maghiar, nepot al lui Arpad. Mama lui Toxum era fiica lui Menumorut ducele Bihorului. Stefan cel Sfant era nepotul bunicii romance, fiica lui Menumorut de la care a invatat crestinismul.. PRICEPI skarnavie?Ia mai incearca sa dai si o explicatie toponimelor dacice care se pastreaza si azi la munti Carpati-de la dacii carpi, apeAlutus-Olt, Maris-Mures, Donaris-Dunarea, Buzeus-Buzau, de unde sunt eu, etc. Tu nu vezi ca esti ***** si ca sustii tampenii?.....Leo

  raspunde comentariului
 • qwe

  16 martie 2017 13:51

  Mai bine t-ai ocupa de istoria neamului tău adus de Batu Han din India și abandonat la Nordul Dunării. Totuși printre indicii, să te luminezi de pâcla naționalismului, îți recomand să te uiți la poza lui Iancu și al lui Sigismund. Despre istoria Ungariei dau mulți cu părerea fără să înțeleagă, din această cauză unii istorici au construit elucubrațiile justificatoare ale inexiistenței lor,,vezi Anonimus

  raspunde comentariului
 • Aiureli! Nu-i adevarat!

  16 martie 2017 12:24

  Iancu de Hunedoara n-a fost fiu din flori al lui Sigismund. Documenteaza-te mai bine. Asta este doar o legenda ulterioara. Niciodata in viata lui, pana a murit de ciuma -zic unii sau ranit de o sageata turceasca-zic altzii, Iancu-Ioan de Hunedoara nu a sustinut asa ceva, desi ar fi fost o mandrie ptr el si ptr oricine pe vremurile acelea. Ba chiar ar fi putut sa ridice si niste pretentii de succesiune la coroana Ungariei. La fel cum au aparut copiii nelegitimi ai lui Adrian Paunescu, Dumitru Tinu si altii, ca sa puna laba pe ciolan si Iancu de Hunedoara ar fi facut la fel, mai ales cand miza ar fi fost tronul. Cu atat mai mult cu cat Iancu era apreciat unanim ca lider in Ungaria si Transilvania, ajungand chiar regent al Undariei timp de 6 ani......Leo

  raspunde comentariului
 • qwe

  15 martie 2017 21:23

  Iancu De Hunedoara, cum ziceți, este fiul din flori al lui Sigismund de Luxemburg. Punct. Restul e gargară. El a mai avut un frate tot la fel cu al lui Iancu.

  raspunde comentariului
 • "ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor și moldovenilor."

  14 martie 2017 21:11

  Studiul realizat de un grup de cercetători români și publicat săptămâna aceasta într-o revistă științifică internațională relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din Valahia, Dobrogea și Moldova care este mai apropiată de Balcani". "Aflată la o răscruce de drumuri importantă între Asia și Europa, România a cunoscut episoade de migrație și invazie continuă. Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului și au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial _mtDNA_, în principatele istorice componente" ale Rrromînikăi de azi, se arată într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulți cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetărorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice - Valahia, Dobrogea, Moldova și Transilvania. Studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." De asemenea, cercetătorii au găsit "similitudini genetice ale populațiilor din Valahia, Moldova și Dobrogea cu ale populațiilor din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală". Cercetătorii susțin că aceste descoperiri "ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice românești, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa". ____1. Analiza apropierii populațiilor din cele patru provincii românești de 19 populații vecine din punctul de vedere al ADN-ului. Transilvănenii, mai apropiați de austrieci ! - Mai mult, pe baza scalării multidimensionale a 41 de populații vecine s-a descoperit că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din celelalte provincii românești, care este mai apropiată de populațiile din Balcani". Cercetătorii au realizat un grafic în care este prezentată distanța genetică din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial între populația provinciilor românești și 19 populații vecine. Schema arată că transilvănenii sunt mai apropiați de austrieci, germani și cehi, în timp ce românii din celelalte provincii sunt mai apropiați de ucraineni, polonezi și ruși. ____2, În articol se face un scurt istoric al evoluției populației din zona României din paleolitic și până la unirea din 1918. "Ca segment al bazinului Dunării, acest teritoriu a fost o răscruce de drumuri majore între Asia și Europa de Sud-Est, Centrală și de Nord, și una dintre rutele directe spre est care făceau legătura cu stepa Nord Pontică ... Circulația populației în timpul Epocilor Neolitice și ale Bronzului a modelat variația genetică a populației românești de azi, mai ales în timpul neoliticului mijlociu. În timpul epocii fierului, pe teritoriul definit de bazinul Dunării și Arcul Carpatic, descoperirile arheologice și izvoarele istorice au relevat prezența unor populații indo-europene apropiate de traci, care au sosit probabil în al doilea mileniu î.Hr., în Transilvania aceștia fiind daci, respectiv geți în Valahia, Dobrogea și Basarabia", se arată în studiu. O altă etapă importantă a fost cucerirea parțială a Daciei de către romani _secolele I-II era noastră_, cu excepția regiunilor actuale ale Moldovei, nord-estul Transilvaniei și estul Munteniei. "Începând cu secolul al VI-lea, slavii au pătruns masiv pe teritoriul actual al României și au fost în cele din urmă asimilați de populația daco-romană și geto-romană, proto-română și română până la sfârșitul secolului al XII-lea când la Dunăre au devenit dominanți cumanii. Teritoriul actual al României a stat separat în tot Evul Mediu în trei structuri politice diferite Valahia, Moldova și Transilvania. Dobrogea a fost, în cea mai mare parte a istoriei sale medievale, sub dominația otomană. Statele medievale au evoluat separat o peroadă de peste 1000 de ani, sub diferite influențe politice și religioase. ____3, Românii între Europa și Asia Cercetătorii au clasificat marea majoritate a indivizilor din cele patru populații românești în nouă haplogrupuri mitocondriale Eurasiatice _H, U, K, T, J, HV, V, W, și X_. Populațiile românești au fost expuse de asemenea, unor haplogrupuri asiatice _A, C, D, I, M și N_ și unui haplogroup african - L. Haplogrupurile asiatice A, C, D, și I au fost detactate în eșantionul românesc, cu o frecvență globală de 2,24 la sută, în concordanță cu frecvența în alte populații europene. În Transilvania halogrupurile asiatice M și N au avut o frecvență mică, spre deosebire de Valahia, Dobrogea și Moldova. Frecvența haplogroupului H _40,98 la sută_ la români - cel mai frecvent haplogroup în Europa - a fost în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. Halogrupul H a variat de la o frecvență relativ ridicată în Transilvania, la o frecvență mai mică în Dobrogea. De asemenea, subhaplogrupul U5, cel mai vechi din Europa, a avut o frecvență mărită în toate cele patru provincii. Explicațiile cercetătorilor Relu Cocoș, cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, a explicat că ideea lucrării a pornit de la analiza unor articole științifice, unele dintre ele publicate în reviste de prestigiu, în care se arăta că la populația României există o mare frecvență de haplogrupuri de origine asiatică. Un haplogrup este un set de mutații punctiforme, de variații în secvența ADN-ului, care apar în zeci de mii de ani. "Având în vedere că pentru realizarea acelor studii s-a folosit un număr mic de persoane, acum am încercat să vedem care este rezultatul atunci când folosim un eșantion reprezentativ", a explicat cercetătorul. Astfel, studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." Astfel, cel mai frecvent haplogroup în Europa, haplogrupul H, este la români în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. În ceea ce privește similitudinile genetice ale populațiilor din Transilvania cu cele din Europa Centrală, respectiv ale românilor din Valahia, Dobrogea și Moldova cu populațiile din Balcani, Cocoș arată "Este foarte important de reținut că am studiat ADN-ul mitocondrial care se transmite pe linie maternă și nu afectează morfologia corpului uman și nici inteligența sau comportamentul, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutațiile în ADN-ul mitocondrial. Studiul arată în principal cum a avut loc migrația populației în zonă, mai ales că ADN-ul mitocondrial s-a schimbat puțin din Neolitic încoace". În ceea ce privește apariția pe grafic a transilvănenilor mai aproape de austrieci și germani, decât de moldoveni și munteni, cercetătorul a susținut "Într-adevăr pe grafic așa apare, dar analiza nu este atât de fină încât să putem trage concluzia că ar exista afinități mai mari sau mai mici la nivel de popoare, putem afirma acest lucru doar la nivel de grupuri mari de populații". Cercetătorul a subliniat astfel că dispunerea transilvănenilor pe grafic, mai aproape de austrieci, germani, respectiv a moldovenilor și muntenilor mai aproape de ruși, ucraineni, nu se dorește a fi o concluzie a studiului. "S-a făcut un calcul statistic, care însă nu este îndeajuns de precis ca să ne ducă la o astfel de concluzie. Studiul se rezumă doar la a spune că din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial transilvănenii au afinități genetice cu grupul de populații din Europa Centrală, în timp ce românii din Valahia, Dobrogea și Moldova au afinități genetice cu grupurile de populații din Balcani." Cercetarea interdisciplinară a fost semnată de Relu Cocoș _cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București_, Sorina Schipor _Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon_, Montserrat Hervella _Departamentul de Genetică, Antropologie fizică și Fiziologie animală, Universitatea din Țara Bascilor_, Petru Cianga _Departamentul de Imunologie, Grigore T. Popa Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași_, Roxana Popescu _Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara_, Claudia Bănescu _Departamentul de Genetica Medicala, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș_, Mihai Constantinescu _ Institutul de Antropologie "I. Francisc Rainer", Academia Română_, Alina Martinescu _Departamentul de Genetica Medicală, Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină din Constanța_ și Florina Raicu _asistent universitar doctor în cadrul Catedrei de Genetică Medicală Universității "Carol Davila" de Medicina și Farmacie_. Lucrarea a fost finanțată cu două granturi acordate de Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică din România și de Ministerul spaniol al Științei și Inovării. Articolul publicat pe 7 martie poate fi consultat pe site-ul revistei "BMC Genetics."

  raspunde comentariului
 • Intru lamurirea minoritarilor maghiari

  14 martie 2017 8:57

  Toata natia voastra hungureasca actuala este rod al corcirii cu romanii preponderent, nemtii, sarbii si alte natii care au facut parte din fostul regat ungar si din fostul imperiu austro-ungar. Stefan cel Sfant, Iancu si Matei Corvin sunt cele mai elocvente exemple in acest sens, de urmasi rezultati din inrudirea cu romanii pe care ii desconsiderati voi. Daca la asemenea nivel s-au produs astfel de inrudiri, va inchipuiti ce corceala era la nivel mult mai modest de sat, mosie, domeniu. Puteti observa si singuri aceasta privindu-va in oglinda si cautandu-va trasaturile mongoloide, disparute astazi complet. Niciun ungur actual nu mai este descendent direct al hunilor si ungurilor din vechime. Ati fost o populatie mica si a urmat un proces normal de amestec cu majoritarii, fenomen oarecum asemanator cu asimilarea bulgarilor de catre slavii din actuala Bulgarie , doar ca bulgarilor vechi nu le-a mai ramas nici limba turcica. Pacat ca nu intelegeti acest lucru si continuati sa urati o natiune cu care va inruditi genetic mai mult decat ati vrea voi.

  raspunde comentariului
  • https://www.agerpres.ro/media/images/2014-06/06181209-175463388.jpg

   14 martie 2017 21:30

   HAHAHAHA ! ...taci dr acu', prostovan regățean ! Salutări din Gyulafehervar, de la Szilagyi Erzsebet și Huniadi Janos...

   raspunde comentariului
 • Nomina odiosa

  14 martie 2017 1:21

  N-a fost deloc "Șerban", asta e o invenție ceșkizdă hilară a regățenilor anexioniști și asimiliști mincinoși, care cu numai câțiva ani în urmă mai susțineau înkă kă familia MAGHIARIZATĂ Huniadi ar fi fost de imigrați în Transilvania de origină din Valahiya, și se încăpățânau să scrie "familia Corvineștilor", ca să dea lumii impresia că se numeau "Corvinescu", adeka kă ereau olteniși... ! HAHAHA ! ...deși se știa bine că Huniazii VORBEAU UNGUREȘTE ÎN FAMILIE ! ...numele ăsta valah de-tot-căcatu' - "Șerban" - nici nu exista în Transilvania, la fel cum nu există nativ nici azi, ci doar adus cu Trenurili Foamei de coloniștii jegoși regățeni papornițari ai bolșevikului lor șovin Ceașkă ! ...iar "Șerb" - nume caracteristic transilvănean, foarte răspândit în arcul carpatic, nu se întâlnește la valahii jegoși - și numele valah "Șerban" n-au nici o legătură între ele, de nici un fel, nici semnatică, nici de filiație, și nici măcar formală.

  raspunde comentariului
 • valeanu

  13 martie 2017 22:08

  Cum croati si slovaci au reusit sa faca istorie comuna cu ungurii ar fii benefic ca si romanii s-a recunoasca ca istoria cu ungurii in mare parte sant comune!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design